Είναι πολύ αργά για δάκρυα…

pulse

Αίμα και πάλι. Για ακόμα μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν κέντρο μαζικών δολοφονιών. Ο ‘’ειρηνικός’’ δυτικός πολιτισμός θρηνεί και πάλι για καταστάσεις επαναλαμβανόμενες που, δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δε θα σταματήσουν. Θα επανέρχονται, δάκρυα θα χύνονται, και πάλι η επίκληση στο θυμικό θα είναι η εύκολη λύση μέχρι να προχωρήσουμε παρακάτω. Όμως αυτός είναι ο λάθος δρόμος.

Το φαινόμενο των μαζικών δολοφονιών επέστρεψε. Αυτή τη φορά με ένα μείγμα ομοφοβίας και θρησκευτικού φανατισμού. Αρρώστιες της ανθρώπινης ψυχής έστειλαν στο θάνατο 50 ανθρώπους. Οικογένειες θα κλάψουν και οι κοινωνίες ανά τον κόσμο θα καταδικάσουν τις εκδηλώσεις βίας. Στο ίδιο μοτίβο, τα media θα αφιερώσουν ώρες αναφερόμενα στις απάνθρωπες αυτές πράξεις. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει. Γιατί στις δολοφονίες του Ορλάντο υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν. Και τα δάκρυα δεν είναι μία από αυτές τις παραμέτρους.

Αρχικά, είναι μέγαλο λάθος το γεγονός το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή δεν έγινε ακριβής αναφορά στο μέρος της επίθεσης. Δεν ήταν άλλο ένα συνηθισμένο club, ήταν ένα χώρος που σύχναζαν μέλη της LGBT κοινότητας. Ήταν πάνω από όλα μία επίθεση ομοφοβικού μίσους. Μικρή η αναφορά σε αυτό. Στη συνέχεια, υπάρχει εκ νέου επίθεση στο ισλάμ. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο δράστης δεν είχε κάποια σχέση με το ISIS. Ακόμα και αν το χαλιφάτο αναλαμβάνει την ευθύνη των επιθέσεων, δε σημαίνει πως ισχύει κάτι τέτοιο. Το ISIS βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς χάνει συνεχώς έδαφος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης του Αμπου μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έπεσε νεκρός μετά από το βομβαρδισμό της Ράκα από αμερικανικά αεροπλάνα. Το χαλιφάτο σιγά σιγά θα πάψει να αποτελεί κράτος. Μοναδική του ελπίδα είναι να αποκτήσει χαρακτήρα τρομοκρατικής οργάνωσης, επομένως τέτοια γεγονότα είναι υπέρ του και φυσικά θα αναλάβει την ευθύνη.

Επίσης, εκτός από τη μη αναφορά στον ομοφοβικό χαρακτήρα της επίθεσης, τα media δεν κάνουν λόγο για το μέσο που έδωσε τη δυνατότητα στο δράστη να εκπληρώσει το σχέδιο του. Τα όπλα. Οι ΗΠΑ υποφέρουν από την ελεύθερη οπλοκατοχή. Ο Trump κερδίζει στηριζόμενος πολιτικά από την πανίσχυρη NRA και κανένα μέσο δεν καταδικάζει την οπλοκατοχή. Κανένα μέσο δεν καλεί τη νομοθετική εξουσία να φέρει επιτέλους ένα νομοσχέδιο που θα καταργήσει την ελεύθερη οπλοκατοχή (αν και αυτό είναι άλλο ένα τεράστιο θέμα). Πόσα θύματα πρέπει να πέσουν από τα πυρά ανθρώπων που δε μπορούν να ελέγξουν το προνόμιο που απολαμβάνουν για να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία και ευρύτερα η κοινωνία ότι η δεύτερη τροποποίηση δεν έχει ουσία πλέον; Ότι το αμερικανικό έθνος δεν κινδυνεύει από κάποια εξωτερική απειλή, αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό.

Φυσικά όχι μόνο τα μέσα δεν αναφέρονται στην οπλοκατοχή αλλά υπάρχουν ακραίες φωνές όπως αυτή του Bill O’Reilly, παρουσιαστή του O’Reilly Factor στο Fox News ιδιοκτησίας του Rupert Murdoch, που αναφέρει ότι αυτό το έθνος απελευθερώθηκε επειδή όλοι είχαν όπλα. Το 1776. Ο O’Reilly και ο Trump θεωρούν ότι τα όπλα είναι μέσο ασφάλειας και ελευθερίας τη στιγμή που τα όπλα χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την ελευθερία.

Το πρόβλημα βρίσκεται στα όπλα και στη συνεχή αναπαραγωγή ρατσιστικών φωνών που οδηγούν στην ισλαμοφοβία. Όσο αυτά συνεχίζουν να υφίστανται, οι επιθέσεις θα συνεχίσουν να σκοτώνουν πολίτες και τα δάκρυα δε θα προσφέρουν καμία λύση. Ήρθε, και πάλι, η ώρα των αποφάσεων. Είναι στο χέρι όλων. Είναι ανάγκη να γίνει χρήση της δύναμης που κατέχουν οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες. Γιατί όσο οι επιθέσεις συνεχίζονται, υπάρχει ο κίνδυνος να αποκτήσουν χαρακτήρα κανονικότητας. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος…

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.