Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε γνωρίζει τι σημαίνει ήθος

Κυριάκος Μητσοτάκης

Είναι απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα ζει στιγμές ιδιαίτερης πολιτικής πόλωσης. Δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά αντιθέτως αποτελεί την πολιτική πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας. Σε αυτό το πλαίσιο τοξικότητας που ζει η χώρα, οι πολιτικές δυνάμεις έριξαν κατά πολύ το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου αποδίδοντας στους πολιτικούς τους αντιπάλους χαρακτηρισμούς όπως «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες» δημιουργώντας ένα αν μη τι άλλο νοσηρό κλίμα.

Αυτή τη τοξικότητα μετατράπηκε σε κανονικότητα και πλέον τίποτα δεν προκαλεί εντύπωση. Το πολιτικό προσωπικό επιμένει στις ad hominem επιθέσεις και στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, με την διαμάχη να μετατρέπεται πρωτίστως σε διαγωνισμό λιγότερου ήθους. Αυτόν τον διαγωνισμό τον κέρδισε επάξια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κατάλογος των τραγικών επιλογών που έχει κάνει η οικογένεια Μητσοτάκη εις βάρος της χώρας είναι τεράστιος. Ενδεικτικά μπορεί κανείς να θυμηθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως τον ηγέτη των αποστατών της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου που στήριξαν το «συνταγματικό πραξικόπημα» του Παλατιού το 1965, τη Ντόρα Μπακογιάννη να συγκαλύπτει το σκάνδαλο Siemens αφήνοντας τον Μιχάλη Χριστοφοράκο να αποδράσει στη Γερμανία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανάμειξη στο ίδιο σκάνδαλο, και φυσικά την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η οικογένεια Μητσοτάκη από το 1946 μέχρι σήμερα τρέφεται συνεχώς με δημόσιο χρήμα. Μεταπολεμικά, συνεχώς μέλη της βρίσκονται σε θέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ανέκαθεν είχαν μια απέχθεια προς κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, κουνώντας παράλληλα το δάκτυλο προς τους Έλληνες πολίτες ώστε να μη ζητάνε παροχές και επιδόματα. Όλα αυτά είναι γνωστά και αποτυπώνουν ξεκάθαρα τι σημαίνει οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως φαίνεται πως δεν είναι ευχαριστημένος με το βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν της οικογένειας του και αποφάσισε να γράψει άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον πατέρα του πρωθυπουργού δήλωσε ότι όλοι γνωρίζουν πως δημιούργησε περιουσία συνεργαζόμενος με το χουντικό καθεστώς. Μία ψεύτικη ιστορία, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτικού διαλόγου, ήρθε και πάλι στο φως εξαιτίας της ανικανότητας του κ. Μητσοτάκη να παράξει πολιτικό λόγο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίμησε να πει συνειδητά ψέματα παρά να θέσει επιχειρήματα, και αυτή η επιλογή του αναδεικνύει ένα μόνο πράγμα. Το γεγονός ότι στερείται ήθους.

Στον Αλέξη Τσίπρα μπορεί κάποιος να προσάψει πολλά. Να διαφωνήσει με το πολιτικό του σχέδιο, τη ρητορική του και τη στάση του σε πολλά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Δε μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει το δημοκρατικό φρόνημα του ίδιου και της οικογένειας του. Για αυτό είναι ντροπή ο δημόσιος λόγος ενός πολιτικού αρχηγού να βασίζεται σε fake news, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλάκις.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε για μία ακόμη φορά τις επιλογές του. Επέλεξε το δρόμο της τοξικότητας και του ψέματος απλά για να κρύψει την αδυναμία του να αρθρώσει πολιτικό λόγο, και για αυτό θα αντιμετωπίσει τον πιο σκληρό κριτή του. Τους Έλληνες πολίτες.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία λάσπης λέγοντας ότι ο Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτό το ψέμα επιχείρησε να σπιλώσει το όνομα του προέδρου δείχνοντας το ποιον του χαρακτήρα του και την απουσία ήθους που τον χαρακτηρίζει. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αυτά τα πρότυπα για να ασκεί πολιτική δίχως να διαθέτει και αυτός κανέναν ηθικό φραγμό.

Για αυτό του ταιριάζουν απόλυτα οι στίχοι του Αναγνωστάκη. Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.