Κοίτα ποιοί ξαναγύρισαν…

hit

Η ιστορία είναι βαμμένη με αίμα.

Γνωστό σε όλους και αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αυτό το αίμα όμως δε στεγνώνει και δεν ξεθωριάζει ποτέ γιατί πολύ απλά υπάρχει η έφεση στην ανθρωπότητα να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει γνώση των προηγούμενων λαθών ή δεν υπάρχει η απαραίτητη υπευθυνότητα για να αποφευχθούν αυτά τα σφάλματα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη και τερατουργήματα της ιστορίας ήταν ο ναζισμός. Η πιο άρρωστη ιδεολογία που εφαρμόστηκε ποτέ, η οποία άφησε πίσω εκατομμύρια νεκρούς και ψυχικά νοσήματα τα οποία είναι ευδιάκριτα ακόμα και σήμερα.

Ο ναζισμός έχει καταδικαστεί από την ίδια την ιστορία. Φυσικά και μέσα όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν νοσταλγοί αυτού το νοσήματος οι οποίοι εφαρμόζουν τις πρακτικές και τα οράματα του ηγέτη τους. Όμως, όντας αποπαίδια ενός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που τους καλεί να αναλάβουν δράση όταν βρίσκεται σε κρίση, όλα αυτά τα χρόνια έμειναν στο σκοτάδι περιμένοντας την ώρα τους. Δυστυχώς η ώρα τους ήρθε, και αυτό το βιώνουν οι κοινωνίες με τον χειρότερο τρόπο. Στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, άνθρωποι με ρατσιστική ρητορική εισέρχονται στα κοινοβούλια, σπέρνουν το φόβο στους δρόμους και πλέον ζητούν την πολυπόθητη για αυτούς εξουσία.

Τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης βλέπουν φασίστες να βγαίνουν στους δρόμους, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ ενώ η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα θύματα του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και των ναζί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εκτός από την άνοδο του, ο φασισμός αποκτά ένα χαρακτήρα κανονικότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Τα media εξιδανίκευαν τις αρρωστημένες ιδέες που εκπροσωπούσε και μόλις τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Σημασία έχει όμως οτι οι φασίστες είναι πάλι πίσω.

Στην Ελλάδα βρίσκονται στο κοινοβούλιο από το 2012, στη Γαλλία η Λεπέν προελαύνει και οι εκλογές του 2017 θα είναι κομβικής σημασίας, στη Γερμανία το AfD χτυπά την πόρτα της Bundestag ενώ στη Σλοβακία δίχως καμία αιδώ οι νοσταλγοί των ναζί κυκλοφορούν με την ενδυμασία των Σλοβάκων δοσίλογων κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με μορφή rockstar, ο Donald Trump στις Η.Π.Α διεκδικεί το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Καταστάσεις δυστοπίας οι οποίες τείνουν να γίνουν πραγματικότητα. Η ιστορία γράφεται και πάλι με αίμα, την ώρα που ‘’της γης οι κολασμένοι’’ πρόσφυγες ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια από την απάνθρωπη Ευρώπη που τους κλείνει την πόρτα. Και όλα αυτά γιατί απέκτησαν ασυλία οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού και της καταστροφής.

Η ήττα τους όμως θα έρθει στους δρόμους και στις κοινωνικές συναθροίσεις. Εκεί που οι αντιπαραθέσεις σε επίπεδο επιχειρημάτων μπορούν να τους εξαφανίσουν, όπως και στις κάλπες. Αυτό έχει υποχρέωση να κάνει ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης.

Γιατί, ναι, τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.