Κρατώντας τη showbiz ζωντανή – Το σωσίβιο που λέγεται Tom Hardy

tom3

Σου αρέσει το Hollywood?

Η κινηματογραφική του βιομηχανία εννοώ, όχι η περιοχή, αυτή είμαι σίγουρος ότι είναι υπέροχη. Προσωπικά την απολαμβάνω με όλους τους πιθανούς τρόπους, είναι τόσο πλούσια και πολυδιάστατη που μπορεί να χωρέσει τους πάντες. Από πρόθυμες για όλα starlets, απελπισμένους μπατίρηδες ηθοποιούς θεάτρου και ανήλικα παιδικά ταλέντα με άπληστους και ανήθικους γονείς, μέχρι γιουσουφάκια διάσημων παραγωγών, gold diggers συζύγους με οξυζενέ στο μαλλί και extravagant stars.

Μπορεί να χωρέσει ακόμα και πραγματικά ταλαντούχους χαρακτήρες και ευρηματικούς σκηνοθέτες, όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Μεταξύ μας, μπορεί να χωρέσει και πραγματικούς ήρωες. Μπορεί να χωρέσει και τύπους σαν τον Tom Hardy.

Νωρίτερα στη φετινή χρονιά είχε γεμίσει ο διεθνής mainstream Τύπος, ηλεκτρονικός και μη, με αφιερώματα και αναφορές σε αυτόν τον Εγγλέζο με το διαπεραστικό βλέμμα. Οι λεζάντες ήταν εκπληκτικές. «Ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του» και «Είναι ο κόσμος έτοιμος για αυτόν;» να είναι ίσως και οι πιο μετριοπαθείς.

Δικαιολογημένα; Εξαρτάται. Αν ανήκεις σε ένα κοινό που καλύπτεται με βαρείς δεινοσαύρους τύπου Tom Hanks και Russell Crowe σε ρόλο πρωταγωνιστή να υποδύονται μια ζωή τον ίδιο χαρακτήρα, δε χρειάζεσαι τον Tom Hardy. Αν θες τους ήρωες σου ατσαλάκωτους, politically correct, με απαστράπτον κοινωνικό glamour, κοίτα αλλού. Αν σε αντίθετη περίπτωση αυτό που σου αρέσει στο σινεμά είναι να μην ξέρεις πως θα παρουσιαστεί ο πρωταγωνιστής σου αυτή τη φορά, αν θες κάποιον να υποδυθεί το βασικό σου χαρακτήρα που μπορεί να παίξει τα πάντα, κάποιον που δεν πουλάει τον εαυτό του μέσα από τις ταινίες, αλλά αφήνει την προσωπικότητά του στην άκρη προκειμένου να υπηρετήσει το ρόλο, τότε τύπωσε στο μυαλό σου τις παρακάτω 11 λέξεις.

Band of Brothers, Rocknrolla, Bronson, Inception, Warrior, Dark Knight, Locke, Mad Max.

Βιογραφικό του Tom Hardy είναι ανούσιο να αναφερθεί. Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνεργασίες του και προσωπικές του ατάκες βρίσκονται εύκολα με ένα google search. Το key point για αυτόν τον άνθρωπο είναι κατά πρώτον ο χαμαιλεοντισμός του από ρόλο σε ρόλο. Αν σε γοήτευε ο Gary Oldman ή ο Benicio Del Toro που θα πετούσαν το πραγματικό τους πρόσωπο και το starιλίκι τους στα σκουπίδια, η λίστα μόλις χωράει έναν ακόμα.

Κατά δεύτερον, ενώ είχε την τύχη και την ικανότητα να συμμετέχει σε τεράστια και λαοπρόβλητα blockbusters, είναι οι πιο low profile ταινίες του αυτές που του ανεβάζουν το status. Μικρός ο ρόλος του στο Band Of Brothers, δευτερεύων αλλά γοητευτικός στο Inception, χωρίς πολλά περιθώρια μανούβρας ο Bane στο Dark Knight. Εκ διαμέτρου αντίθετα, χαρακτηριστική φιγούρα στο Rocknrolla, δικαίως βραβευμένος σαν γκροτέσκα απεικόνιση της πραγματικής ιστορίας του βιαιότερου Εγγλέζου κρατούμενου όλων των εποχών στο Bronson, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε κάνουν ράκος τα τελευταία 10 λεπτά του συναισθηματικού Warrior, χωρίς ούτε ένα βαρετό δευτερόλεπτο το 90λεπτο μονοπλάνο του Locke.

Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτό το παιδί και κρύβεται κάπου ανάμεσα στο εκλεπτυσμένο του λονδρέζικο upbringing και στη χρόνια μάχη του με τις καταχρήσεις, στις θεατρικές σπουδές και τις πολεμικές τέχνες, στις εκρήξεις και τους μονολόγους. Ίσως και τίποτα από όλα αυτά. Ίσως απλά το μόνο που μένει είναι να ανατινάξει τα απομεινάρια του κόσμου στο καινούριο Mad Max που θα βγει προσεχώς και να κάνει σε όλους μας μια μεγάλη χάρη.

 

Το παραπάνω κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο blog G.R.A.F.I.A.S.

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο