Λίγο από το αίμα των Psychedelic Trips to Death

6cr

Μετά από τρία χρόνια σιωπής και παράλληλα τρία χρόνια δικής μας ανυπομονησίας, οι Psychedelic Trips to Death κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο με τον τίτλο “Blood for Blood” προσφέροντάς μας λίγο από το αίμα τους, μαζί μ’ ένα επικίνδυνο  soundtrack για την επιθυμία, τον θάνατο και όλο το μεταξύ τους απάνθρωπο διάστημα.

Όπως ακριβώς έπρεπε να συμβεί και πιστό στην ταυτότητα του συγκροτήματος, το “Blood for Blood” είναι ένα χάος από νεύρα, απογοήτευση, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, θάνατο, φόβο, σεξ, βία και όλα αυτά μεταγλωττισμένα σ’ ένα βαρύ ηχητικό τοπίο, απογυμνωμένο από φρου-φρου, αρώματα και μουσικά μπουρδουκλώματα. Το μήνυμα αυτής της δουλειάς των PTTD ηχεί ξεκάθαρο. Επιθυμούν η μουσική τους να είναι επικίνδυνη, να μην ηρεμεί καρδιές και συνειδήσεις, αλλά αντιθέτως να προκαλεί μια κάποιου είδους μουσική και αισθηματική αυτανάφλεξη.

Γι αυτόν τον λόγο, λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε ανάσα, ούτε ψυχικό διάλλειμα σ’ αυτά τα 34:20 λεπτά που κρατάει ο δίσκος. Δεν υπάρχει εκείνο το ήρεμο κομμάτι που θα σε ξεκουράσει από την ένταση του υπόλοιπου δίσκου, δεν υπάρχει η μπαλάντα που θα αποφορτίσει για λίγο την ατμόσφαιρα και μαντεύω πως κάπως έτσι θα το θέλησε το ίδιο το συγκρότημα. Να λαχανιάσουν δηλαδή τον ακροατή τους, να του προκαλέσουν ανησυχία και ένταση , να ξεσπάσουν την μανία τους μουσικά πάνω στους ακροατές τους. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια, εκλείπει παντελώς το οποιοδήποτε λυτρωτικό αίσθημα κάθαρσης ή τρυφερότητας, παρά μόνο ίσως όπως αυτό μπορεί να εννοείται από τους PTTD στο “The Flesh”, το κομμάτι το οποίο ανοίγει τον δίσκο, “I’ll take your head to make you mine, you’re mine Ι wanna show”. Ρομαντισμός.

5 cropped

Δίσκος νευρικός, κοφτερός με σκληρό μεταλλικό ήχο που εκθέτει περήφανα τα μουσικά του «φαντάσματα» τα οποία τον επηρέασαν, όπως οι Singapore Sling, Jesus and the Mary Chain, Suicide, Joy Division. Οι τελευταίοι μάλιστα αποτέλεσαν σαφή και βαθύτατη επιρροή για τους PTTD και όπως φαίνεται κατέχουν το δικό τους τετραγωνικό μέτρο μέσα στον δίσκο με το κομμάτι “No Love Found” ως μια άτυπη ίσως απάντηση στο “No Love Lost” των Joy Division.

Όσον αφορά την σημειολογία του δίσκου, τα πάντα γύρω του φαίνονται να διέπονται από μία αρχέγονη αισθητική και φιλοσοφία. Το ενδιαφέρον artwork του είναι βασισμένο πάνω σ’ ένα φωτόγραμμα του Θανάση Σαμπαζιώτη, μέλος των PTTD, και φαίνεται να εξυπηρετεί άψογα αισθητικά την ατμόσφαιρα του “Blood for Blood”. Στην ίδια φιλοσοφία,οι πληροφορίες οι οποίες αναγράφονται στο εσώφυλλο του δίσκου είναι σε χειρόγραφη μορφή από τον ίδιο τον Lostinthe (κατά κόσμον, Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης), το μπάσο και τα φωνητικά του συγκροτήματος. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η ίδια η φιλοσοφία του δίσκου και η θεματολογία όλων των κομματιών φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από το πρωτόγονο τρίγωνο «βία-έρωτας-θάνατος», όχι προσπαθώντας να ξορκίσουν δαίμονες, αλλά αντιθέτως αποσκοπώντας στο να τους αφήσουν ελεύθερους να κάνουν όργια στ’ αυτιά μας μέσα από εξαίσιο θόρυβο για ανομολόγητα πάθη και αδιέξοδα.  

“to show, to feel, the heart, the flesh we’ll take your bones back home” [Track 01 – The Flesh]

Το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι το “The Flesh” και πρόκειται όντως για την «σάρκα» του “Blood for Blood”. Η καρδιά του βέβαια βρίσκεται αλλού, και πιο συγκεκριμένα στο ομώνυμο κομμάτι “Blood for Blood” και ιδιαιτέρως στο 03:12 λεπτό. Εκεί, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο του δίσκου πιστεύω πως βρίσκεται ο πυρήνας, η καρδιά, η μουσική υπογραφή των PTTD. Όσο ξύλο και οργή χωρούσε να βάλουν, δοσμένα μέσα από χαοτικό ήχο και εξοργισμένα φωνητικά να αναπαράγουν και λεκτικά την βία μέσα από τους στίχους,

“We took an eye for an eye
We took a knife for a knife
We shouldn’t, we shouldn’t, we shouldn’t
Blood for blood.”

Ακόμα ένα κομμάτι που ξεχωρίζει μουσικά αλλά και στιχουργικά είναι το “Raise the back flag”. Όποιος έχει παρακολουθήσει τα τελευταία live των PTTD γνωρίζει πως αυτό το κομμάτι είναι από τις πιο εκρηκτικές στιγμές του συγκροτήματος on stage. Όσοι παρευρεθείτε στα επερχόμενα live του συγκροτήματος θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας (περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του άρθρου). Παρά το upbeat που το χαρακτηρίζει και το νεύρο του, πρόκειται για ένα αρκετά βαρύ κομμάτι το οποίο τελειώνει σπαρακτικά και σε παρατάει μ’ ένα ψυχρό αίσθημα απομόνωσης και πένθους υπό τους στίχους:

“How do you feel when it’s dark?
Do you feel like me, see what I see?
Oh when it’s dark, shake our hands, through our hearts
And raise the black flag.
Raise the black flag”

Το πιο ξεσηκωτικό κομμάτι του δίσκου είναι αδιαμφισβήτητα το “That girl is rock’n’roll”, γεννημένο για να παιχτεί live, να κουνήσει σώματα, να σας αρρωστήσει με λίγο καλό αυθεντικό rock’n’roll. Το bonus track του δίσκου αποτελεί και προσωπικό αγαπημένο από τον πρώτο δίσκο των PTTD “Malibu” που κυκλοφόρησε το 2012 και το οποίο μας προσφέρεται πλέον στο “Blood for Blood” σε ανανεωμένη μορφή, ακόμα πιο δυναμικό, ακόμα καλύτερο.

Το “Blood for Blood”, λοιπόν, είναι ο πρώτος δίσκος των PTTD ο οποίος κυκλοφόρησε από τους ίδιους σε βινύλιο, “giving body to the soul” όπως έχουν αναφέρει και οι ίδιοι, γιατί, εν τέλει, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι αυτό ακριβώς: μία ταλαιπωρημένη, αγριεμένη ψυχή συμπιεσμένη με γροθιές και κλωτσιές στα αυλάκια ενός βινυλίου. Από εδώ και πέρα βρίσκεται στα χέρια σας.

H μουσική να είναι επικίνδυνη, λοιπόν.

Α.

Oι Psychedelic Trips to Death είναι οι:

Lostinthe [Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης] – vocals, bass
Jimmy Polioudis [aka. The Vagina Lips, Mazoha] – guitar
Macubert [Θανάσης Σαμπαζιώτης] – keys

To συγκρότημα θα εμφανιστεί live σε:

Θεσσαλονίκη, Rover Bar, 29/11
Βόλο, Tender, 30/11
Αθήνα, Romantso, 01/12

Ιnfo:

https://pttd.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/psychedelictripstodeath/
https://www.youtube.com/channel/UCPqYlCb2OVHR-87OzbPR_Ig

DSC_2567

 

DSC_2568

Αλεξία Τζιώγα


"if the world would shut up, even for a while, perhaps we would start hearing the distant rhythm of an angry young tune, and recompose ourselves."