”Live fast, die young”, μια φιλοσοφική θεώρηση

james

Η φράση ”Live fast, die young and have a good-looking corpse” είναι μια διάσημη πλέον ατάκα που πρωτοειπώθηκε από τον ηθοποιό John Derek στην ταινία Knock on any door (1949). Η κλασική της ερμηνεία είναι ο τρόπος ζωής κατά τον οποίο παίρνει κανείς πολλά ρίσκα στη ζωή του (έχουν δεν έχουν νόημα), διασκεδάζει ακατάπαυστα ποικιλοτρόπως και έτσι δεν ”υποφέρει” στην τρίτη ηλικία (?). Θεωρείται ότι το πρώτο μισό της φράσης προκαλεί το δεύτερο μισό.

Θα μπορούσε να υπάρχει μια βαθύτερη και πιο φιλοσοφική-μεταφορική ερμηνεία της συγκεκριμένης φράσης; (ρωτάω ρητορικά σκοπεύοντας να διατυπώσω αυτήν ακριβώς την εναλλακτική ερμηνεία όσο καλύτερα μπορώ. Για να δούμε.

Live fast: Εκ των πραγμάτων στις μέρες μας οι ρυθμοί της ζωής είναι ιλιγγειώδεις, ”επιβάλλοντας” μας πολλές φορές να πραγματοποιήσουμε μεγάλο όγκο υποχρεώσεων σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα.Δεδομένου αυτού, θα χαρακτήριζα τουλάχιστον αξιοπερίεργο και αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι θέλουμε κι εμείς οι ίδιοι να επιταχύνουμε τη ζωή μας, κυρίως υποσυνείδητα μάλλον (βομβαρδιζόμενοι από δυσβάσταχτα και συνήθως άχρηστα φορτία πληροφοριών καθημερινά τα οποία δυστυχώς αφομοιώνει ο εγκέφαλός μας άθελά του αλλά τώρα πάμε σε άλλα μονοπάτια συνεπώς το αφήνω εδώ το συγκεκριμένο θέμα), θέλοντας από παιδιά-έφηβοι να μεγαλώσουμε απότομα μιμούμενοι είτε τους ενήλικες του περίγυρού μας είτε τους ενήλικες της τηλεόρασης (πχ να αρχίσουμε το τσιγάρο, να οδηγήσουμε το γρήγορο αμάξι ή τη γρήγορη μηχανή, να έχουμε σεξουαλική ζωή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κλπ κλπ). Όσον αφορά λοιπόν το πρώτο μέρος της φράσης ”Live fast, die young”, μια εναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η εξής: ”Να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη αλλά να εκτελείς γρήγορα” όπως είχε πει πρώτος ο Ισοκράτης (436-338 π.Χ.), φράση η οποία μας προσανατολίζει σε πιο φιλοσοφημένα και υγιή μονοπάτια μιας και γλιτώνουμε ενέργεια και χρόνο ενώ ταυτόχρονα γλιτώνουμε σε μεγάλο βαθμό από πολύ και ψυχοφθόρο άγχος.

Die young: Το να πεθάνεις νέος ζώντας σύμφωνα με την κλασική ερμηνεία του live fast από τη μια, είναι κρίμα. Το να ”σκοτώσεις” όλους τους δυσλειτουργικούς παρελθοντικούς εαυτούς σου προκειμένου να δημιουργείς ξανά και ξανά στο παρόν τον εαυτό που πάντα θα ήθελες να είσαι, από την άλλη, δεν είναι καθόλου κρίμα, τουναντίον είναι και κουλ (νταμν). Οπότε σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση η ποιοτική, πολλές φορές επίπονη αλλά που σίγουρα αξίζει τον κόπο αυτοβελτίωση στέλνει τους παρελθοντικούς μας εαυτούς στα θυμαράκια αφήνοντάς μας άπλετο χώρο να δημιουργήσουμε ποικιλοτρόπως τον νέο μας, πιο υγιή, πιο ικανό, πιο ευγνώμων, πιο δυνατό, πιο ελεύθερο,πιο ολοκληρωμένο εαυτό στο παρόν ξανά και ξανά αισθανόμενοι όλο και μεγαλύτερη ευεξία σε όλα τα επίπεδα (ικανοποιώντας έτσι έναν από τους πολλούς λόγους ύπαρξής μας σε αυτό τον κόσμο).

Έχω την αίσθηση ότι οi σκηνοθέτες του Knock on any door (δηλαδή οι κύριοι Nicholas Ray και Humphrey Bogart) δεν είχαν στο μυαλό τους ένα τέτοιο είδος προσέγγισης στην ατάκα ”Live fast, die young” και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα να εκφράσω τη δική μου εκδοχή που μάλλον διαφέρει κατά πολύ από την επικρατούσα (πράγμα που δεν με ενοχλεί και ιδιαίτερα).Κλείνω το άρθρο με μια αγαπημένη μου φράση που περιγράφει όμορφα και συνοψίζει όλα τα παραπάνω: ”Πέθανε πριν πεθάνεις για να ζεις και όχι απλά να υπάρχεις/επιβιώνεις.”

 

 

Γιώργος Σούλος


Ειρηνικός Πολεμιστής, ισχυρίζεται ότι έχει μαθητεύσει κοντά στον Bruce Lee αλλά αστειεύεται (ή μήπως όχι;)