Mani Deum – “When Beauty Ends” review

mani

Μετά το πέρας της συναυλίας του Joseph Van Wissem στο Χυτήριο σκεφτόμασταν με τον editor μου να γράψουμε ένα live report, κάτι τέτοιο δεν θα είχε, ωστόσο, κανένα νόημα καθώς το κείμενο θα μπορούσε να περιοριστεί στην φράση “τα σπασε, μαλακία που δεν ήρθατε”. Ναι τόσο καλός ήταν.

Κάπως έτσι, ακούγοντας το μικρό ενθύμιο που τσίμπησα από την συναυλία, το εξαιρετικά προσεγμένο limited edition digipack (50 είναι οι κόπιες του handmade cd, το βινύλιο -που περιέχει και cd- είναι κομμένο σε 500 κόπιες (100 λευκά και 400 μαύρα) του When Beauty Ends” των Mani Deum (οι οποίοι αποτέλεσαν και το opening act του live) αποφάσισα να αναφέρω την ταπεινή αποψάρα μου σχετικά με το τελευταίο πόνημα των Ελλήνων Folk-άδων.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την πορεία των Mani Deum από την εποχή που έκαναν τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα έως σήμερα. Και ίσως είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που ένοιωσα τόσο μεγάλη έκπληξη ακούγοντας τις πρώτες νότες του They Murder your Truth”. Διότι ο νέος δίσκος των Mani Deum είναι ένα 100% rock album. Οι επιρροές από Coil, Current 93 και (θου κύριε) Death in June που στα πρώτα δύο EP κυριαρχούσαν στο σύνολο της αισθητικής αυτών, αν και, στην προκειμένη περίπτωση, είναι διακριτικά παρούσες, τείνουν να αποτινάσουν το βαρύ goth χαρακτήρα που ενδεχομένως να έκανε τις, κατά τα άλλα, εξαιρετικές συνθέσεις του κιθαριστικού διδύμου Peri Ayan/ Manos K δυσπρόσιτες σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, καθώς μπολιάζονται με Southern Gothic και Americana ήχους.

Η αλλαγή που έγινε στο rhythm section έφερε μια αλυσιδωτή αντίδραση η οποία εντυπώνεται εντονότερα σε κομμάτια τα οποία, όντας πραγματικά δυναμικά, μοιάζουν να γράφτηκαν για να αποδοθούν κυρίως ζωντανά (χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως χάνουν κάτι από την ορμητικότητά τους στις studio εκτελέσεις): Το up- tempo “Every Kiss is a Car Crash”, o φόρος τιμής στους 16 Horsepower Walk in the City”, το Spiritual Front-ικό Summer Ocean Death” και το προσωπικό αγαπημένο post- punk- revival “The Storm is Coming” αποδίδονται ακόμη και στην ακουστική τους εκδοχή με μια ωμότητα την οποία θα ήταν μάλλον απίθανο να συναντήσουμε π.χ. στο Five Infected Blessings” EP, εν αντιθέσει με τα Bourbon Bedtime Story”, Wolves in my Backyard” και Brother” που κυμαίνονται στο γνώριμο κατατονικό, μελαγχολικό τους ύφος, συγγενικό με παλαιότερα χιτάκια όπως το  Everythings & Nothings” ή το  I Feel the Vibrations of the Earth”.

Οι Mani Deum μετά από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο line-up τους φαίνεται να έχουν βρει την κατάλληλη συνταγή και ισορροπώντας μεταξύ horror πεσιμισμού και rock ξεσπασμάτων, το When Beauty Ends” αποτελεί κατά γενική ομολογία την πιο μεστή κυκλοφορία τους ως τώρα, ιδανικός δίσκος για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις μολυσμένες ηχοχρωματικές μελωδίες του αθηναϊκού κουιντέτου, προτού, δε, στραφούν προς τα Music for your Local Church” ή τα παλαιότερα EP τους.

Σε τελική ανάλυση τοWhen Beauty Ends” θα σε κερδίσει επειδή είναι ένα album το οποίο στα 46 λεπτά διάρκειάς του προσφέρει μια πολυμορφία η οποία, ενώ είναι συνεχής, δεν αφήνει τον δίσκο να χάσει τίποτα από τις χαρακτηριστικά ξεχωριστές ζωντανές ερμηνείες των ίδιων των Mani Deum. Με άλλα λόγια, μια από τις σοβαρότερες underground κυκλοφορίες του ’15.

 

 

Closerfield


Μουσικός, κοντός, αξύριστος. Τα τελευταία 9 χρόνια πίνει Stoli με δύο πάγους και φέτα λεμόνι. Όχι κάθε μέρα. Τι μας περάσατε;