Η ψυχεδέλεια του Mati Klarwein. [Εικόνες]

mati

Some visual artworks are made to be talked about more than to be seen, others are made to be seen more than to be talked about. I think I belong in the latter category.
~Mati Klarwein

Ο Mati Klarwein που είναι ευρέως γνωστός από πίνακες που κοσμούν εξώφυλλα μουσικών album όπως το Bitches Brew του Miles Davis, το Abraxas του Santana και πορτραίτα γνωστών προσωπικοτήτων όπως της Brigitte Bardot, εκφράζει τις εξω -Δυτικές του επιρροές στην ψυχεδελική του τέχνη.

Γεννήθηκε το 1932 στο Αμβούργο από  Εβραίο πατέρα Πολωνικής καταγωγής, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα και Γερμανίδα μητέρα, τραγουδίστρια όπερας. Με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία, η οικογένεια του έφυγε για την Παλαιστίνη ενώ ο ίδιος ήταν τριών ετών.

I am only half German and only half Jewish with an Arab soul and a African heart

Παράτησε το σχολείο στο Ισραήλ για ν φοιτήσει από τα 15 σε art college της Ιερουσαλήμ και το 1948 ξεκίνησε μαθήματα στην Académie Julian αφού μετακόμισε με τη μητέρα του στο Παρίσι. Μαθήτευσε κοντά στον Fernand Léger και γνώρισε την τέχνη του Dali, του Buñuel και τον κόσμου του σουρεαλισμού. Με τον Dali έγινε φίλος και έγραψε για τις “περίεργες” σεξουαλικές συμπεριφορές του στο βιβλίο του “Collected Works 1959 – 1975″.

mati1

H είσοδος του στον φανταστικό ρεαλισμό έγινε όταν γνώρισε τον  Ernst Fuchs.

Ernst insisted on teaching me his mixed technique of Van Eyck and the Flemish school. I learned it in one week and sold every one of my paintings ever since.

Έχοντας το Παρίσι ως βάση του, ταξίδευε συχνά. Περνούσε πολλά καλοκαίρια στο Saint Tropez ενώ μαζί με τον πατέρα του που πρόσφατα είχε κερδίσει την ανάθεση για το χτίσιμο της Βουλής στο Ισραήλ, έχτισε σπίτι στη Μαγιόρκα που την είχε ερωτευτεί.

Μέχρι το 1965 όπου μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, θεωρείται ότι επηρεαζόταν από τον σουρεαλισμό και το ψυχεδελικό κίνημα. Παρά ταύτα οι δουλειές του δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα χρήσης ουσιών, όσο ερεθισμάτων έξω από τον Δυτικό πολιτισμό. “Mati didn’t need psychedelics!” είχε πει χαρακτηριστικά ο φίλος του Timothy Leary.

mati2

Όσο έμενε στην Νέα Υόρκη, ολοκλήρωσε πολλούς πίνακες, μεταξύ των οποίων και αυτόν που έγινε το εξώφυλλο του Bitches Brew του Miles Davis. Έκανε πορτραίτα για τον John F. Kennedy και τον Jimi Hendrix. Ο πίνακας  “Anunciation” αργότερα έγινε το εξώφυλλο του lp Abraxas του Santana. O συγκεκριμένος πίνακας ήταν προηγουμένως τοποθετημένος στο “Aleph Sanctuary ” πλάι σε άλλους 67 πίνακες με παραστάσεις από τη Βίβλο.  Το εκκλησάκι αυτό ήταν σύμβολο για όλες τις θρησκείες, ακατάλληλο όμως  για πουριτανούς επισκέπτες. Ο Klarwein αργότερα χρειάστηκε να πουλήσει μεμονωμένα τους πίνακες αυτούς για οικονομικούς λόγους, το “εκκλησάκι” όμως ξαναφτιάχτηκε το 1992 με τελείως διαφορετική αισθητική.

Πολλά τα έργα του έκτοτε και  μέχρι και το τέλος της ζωής του το 2002. Τοπία, πορτραίτα πολλών γνωστών προσωπικοτήτων όπως οι: Brigitte Bardot, Leonard Bernstein, Richard Gere, Geraldine Chaplin. Robert Graves, Peggy Hitchcock, Nan Kempner, Florence Van der Kemp, Yussef Lateef, Donyale Luna, the Mellon family, Jean Baptiste Mondino, Carmen Rossi και πολλοί άλλοι.

abraxas

annunciation

mati4

mati3

klarwein-2_905

artist-and-model-1959

mati5

mati6

mati7

 

Το κείμενο αναδημοσιεύεται από το Wicked Vibes Bring the Joy.