#me_too

The Weinstein Company And Lexus Present Lexus Short Films - Red Carpet

Η καλλιτεχνική ή επιστημονική ερώτηση που μας έμαθαν να ρωτάμε στον εαυτό μας κάθε φορά που σκοπεύουμε να πετάξουμε ένα καινούργιο πόνημα κει έξω είναι “έχεις να προσθέσεις κάτι καινούργιο, ανήκουστο στον κόσμο;”. Αυτή τη φορά δεν έχω – όχι απλά δεν έχω, είναι κάτι για το οποίο έχω ξαναγράψει η ίδια, έχω διαβάσει τα ίδια από πολλές γυναίκες και για καλή/ too κακή μας τύχη  και ενόψει του καταιγισμού κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση του κινηματογραφικού παραγωγού Harvey Weinstein, είναι το θέμα των ημερών.

Το “me too” κυκλοφορεί παντού στο news feed σου αυτές τις μέρες και πιθανότατα είσαι πολύ κουλ και κριντζάρεις με όλες τις φιλενάδες σου που μοιράζονται, ή γκρινιάζεις στο χρυσόψαρό σου για ακτιβισμό του καναπέ. Στόχο λοιπόν έχει να παροτρύνει κάθε γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση οποιασδήποτε φύσης να μοιραστεί την εμπειρία της, για να καταδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος. Επομένως, χαίρομαι που κάτι ξεπερνάει και ξερνάει πάνω στην άνωθεν επιστημονική και καλλιτεχνική ερώτηση και βάζω τον οβολό μου.

Πληροφοριακά και μόνο δεν μένω πλέον στην Ελλάδα. Το αναφέρω αυτό διότι ένας από τους λόγους που με έκαναν να μεταναστεύσω είναι το γεγονός ότι δεχόμουν σεξουαλική παρενόχληση κάθε μέρα. Βάλτο στο νου σου – άμα μπορείς: Κάθε μέρα έπι δέκα χρόνια κάθε φορά που έβγαινα από την πόρτα μου, από όταν ήμουν 14. Ένας βρωμιάρης ακούμπησε το πέος του πάνω μου στο λεωφορέιο στα 15. Περπατώντας στη Χαλκιδική με τρεις φίλες στα 17, άνοιξε μια πόρτα αυτοκινήτου, για να δούμε έναν ολόγυμνο ενήλικα να αυνανίζεται. Μέσα στη νύχτα, 3 άντρες με ακολουθούσαν επί είκοσι λεπτά. Έχω ακούσει όλη την προστυχιά της ελληνικής γλώσσας, στο δρόμο για τον καφέ μετά τις εξετάσεις τις τρίτης γυμνασίου από υπερήλικες στο καφενείο, στο δρόμο για το ψιλικατζίδικο για να πάρω τσιγάρα, στο δρόμο για οπουδήποτε και από το δρόμο όσο είμαι μέσα στο ίδιο μου το μπαλκόνι. Έχω κάνει σεξ που δεν ήμουν σίγουρη ότι θέλω. Έχει παραβιαστεί η ακεραιότητά μου σε εβδομαδιαία βάση όταν τόλμησα να δουλέψω σέρβις. Ακόμη και τώρα όταν ακούω κόρνα, ενεργοποιείται αυτόματα το flight or fight.

Μέσα σε όλα αυτά τα περιστατικά και τα δέκα χρόνια έχω προσπαθήσει να αξιοποιήσω την ενέργειά μου: Να αλλάξω το δρόμο μου, τα ρούχα μου, τη δουλειά μου, την έκφρασή μου, το περπάτημά μου, να αναβάλω τις δουλειές μου, να βελτιστοποιήσω τη διαδρομή μου και το τάιμιγνκ μου. Έχω αντιδράσει πολλές φορές για να λάβω την απαξίωση, την απορία, την προσβολή, τη δικαιολόγηση, την ακύρωση των φίλων, συνοδοιπόρων και δραστών. Αν δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου που αισθάνεται κάποια εκείνη τη στιγμή, μπορώ πλέον να εξηγήσω με λέξεις την πρόθεση που εξελάμβανα κάθε φορά: Ήξερα και ξέρω ότι αν ρωτούσες τον κάθε ένα από τους εκατοντάδες δράστες των παραπάνω περιστατικών “αν ήξερες ότι δεν θα πιαστείς, θα βίαζες αυτή τη γυναίκα;”, θα απαντούσε ναι.

Είμαι τυχερή που δεν μου συνέβη ποτέ – αλλά, δεδομένου του όγκου των περιστατικών, είναι αυτό και μόνο, θέμα ανέλπιστης, ευλογημένης, αδιανόητης τύχης. Αν είσαι σκεπτικός, αν δεν νομίζεις ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα, αν πιστεύεις ότι είμαι η εξαίρεση, αν δεν θέλει η κάθε γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση να το μοιραστεί δημόσια, αν είναι τέλοσπάντων κάτι να καταφέρουμε με αυτό, ρώτα τις γυναίκες κυριολεκτικά δίπλα σου: Έχεις υποστεί σεξουαλική παρενόχληση; 

 

 

Σοφία Πυργιώτη


Σκληράδα επιπέδου βουτυρομάχαιρου. Στην πραγματικότητα, είναι μέτρια σε όλα – Πειστήριο: Το μεγαλύτερό της επίτευγμα είναι ότι δεν ζει στην Ελλάδα. Θάνατος σε όλα τα είδωλα.