Μια βραδιά στην Πειραιώς παρέα με τον Βέβηλο

1

Ήταν ένα live που οι πάντες περίμεναν, ο ίδιος ο Βέβηλος, οι συντελεστές και φυσικά το κοινό που διψούσε για την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού δίσκου του Θανάση.

 

Εισήλθαμε σε ένα χώρο ζεστό με την ανυπομονησία να ξεχειλίζει καθώς η καρδιά όλων έδειχνε πως χτυπούσε δυνατά, γι’ αυτό και το live ξεκίνησε με ένα heartbeat να χτυπά (ιδέα του Βέβηλου) και να συγχρονίζεται με τον παλμό του κοινού.

 

Και εκεί που διασκέδαζε το κοινό ένα dj set από τους DJs Κύρο και MCD, εμφανίστηκε ο Βέβηλος ανάμεσα σε καπνούς και καπνογόνα με τον κόσμο να τον αποθεώνει δίνοντας του δύναμη καθώς ξεκίνησε με το ‘’Βιβλίο των ηρώων του δρόμου’’. Στη σκηνή ήταν ευδιάκριτο και ένα συρματόπλεγμα με σκισμένα ρούχα να κρέμονται που παρέπεμπε στην εικόνα των συνόρων της ‘’Ευρώπης των λαών’’, αν μη τι άλλο ένα φοβερό κοινωνικό μήνυμα για τις εποχές που ζούμε. Σε μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες στέλνοντας ανθρώπους στο θάνατο, ευφυείς καλλιτέχνες στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, απευθυνόμενοι πρώτα από όλους στην ίδια την κοινωνία που οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Αυτά τα συρματοπλέγματα έκοψε ο Βέβηλος.

 

Μετά το υπέροχο ‘’Φύλαγε με’’, στη σκηνή ανέβηκε και ο Παράφρων για να συνοδεύσει το Βέβηλο, ξυπνώντας έστω και για λίγο αναμνήσεις από την εποχή των Βαβυλώνα στους παλαιότερους. Ο Παράφρων όργωνε τη σκηνή ζητώντας από το κοινό να σηκώσει τα χέρια του και εκείνο ανταποκρινόταν δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα, πράγμα ενδεικτικό του τι θα ακολουθούσε.

 

Κατά την αναδρομή των είκοσι χρόνων μέσα από τα τραγούδια των Βαβυλώνα φάνηκε πως ο Παράφρων και ο Βέβηλος δεν έχασαν ποτέ τη χημεία τους, και αυτό το δίδυμο έδωσε και πάλι το έναυσμα το Βέβηλο για να παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ αυτοαναφορικότητας και απολογίας, με τραγούδια καθαρκτικά για τις ψυχές όλων.

 

Ο Βέβηλος μοιράστηκε τη σκηνή και με τον Τσέκο, καθώς τραγούδησαν το ‘’Με λένε δρόμο’’ και στη συνέχεια ο Θανάσης αποχώρησε από τη σκηνή για να διασκεδάσουν το κοινό με τα τραγούδια τους οι Tsekos&Fee.

2

Δεν κράτησε για πολύ μιας και πολύ γρήγορα επέστρεψε ο Βέβηλος με τρία υπέροχα κομμάτια από το νέο δίσκο. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι ‘’Λευτεριά’’, οι κραυγές του στο τέλος, έκαναν το κοινό να σιγήσει από συγκίνηση. Φυσικά αυτό το ισχυρό πνευματικά κομμάτι του live, αποτέλεσε το έναυσμα για το δυνατό πάρτυ που θα ακολουθούσε, αρχικά με την ‘’Άμεση Δράση’’, εκεί που δε μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον X-ray καθώς ο Βέβηλος είπε ‘’αυτό θα το πω μόνος μου γιατί ο άλλος πήγε στο ποτάμι’’ για να γνωρίσει για ακόμα μια φορά την αποθέωση του κόσμου.

 

Και αν κάποιος πίστευε πως είχαμε αποχαιρετήσει τον Παράφρων τότε έκανε λάθος γιατί επέστρεψε για άλλο ένα νοσταλγικό set με κομμάτια των Βαβυλώνα, αυτή τη φορά πιο γνωστά και πιο δυναμικά. Το ‘’μίλα’’ του Βέβηλου που έδωσε το σήμα για την έναρξη του Policemania σήκωσε στο πόδι περίπου 1.000 άτομα που τραγουδούσαν δυνατά ενώ το ίδιο συνέβη και με το ‘’άντε και γαμήσου εγώ περνάω καλά’’ που μεταξύ των άλλων είχε και την προτροπή του Παράφρων προς το κοινό για να πει άντε γαμήσου στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

3

Καθ’όλη τη διάρκεια της συναυλίας ακούγονταν συνθήματα όπως ‘’φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες’’ ή ‘’ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί’’. Αν μη τι άλλο, απόδειξη πως το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι της κοινωνίας έχει τη δύναμη να νικήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος με σκοπό να μην τα κάνει και προβλήματα του μέλλοντος.

 

Ο Παράφρων αποχώρησε και πάλι, αφήνοντας τη σκηνή και πάλι στο Βέβηλο για να κλείσει μόνος αυτή την υπέροχη εμφάνιση του. Με τη νύξη στο εθνικιστικό μίσος μέσα από το κομμάτι ‘’Μίσος’’ ξεσηκώθηκε και πάλι το κοινό στέλνοντας και πάλι μήνυμα πως η αλληλεγγύη δε δύναται να ηττηθεί από το μισανθρωπισμό και το ρατσισμό.

 

Ακολούθησε το ‘’Κορίτσι μου κοιμάται ήσυχο’’ με αλλαγμένο sample αυτή τη φορά αλλά με τους στίχους να παραμένουν ουσιώδεις και αυτοαναφορικοί.

 

Για το encore ακούστηκε και πάλι το ‘’Μήνυμα μέσα στο μπουκάλι’’ με το Βέβηλο να το δίνει στο κοινό για να το τραγουδήσει απολαμβάνοντας τη στιγμή που περίπου 1.000 φωνές έγιναν μία και ισχυρή. Και εκεί ήρθε το τέλος, με το ‘’Κράτα λίγη αγάπη για το τέλος’’ που είναι και πάλι μια αναφορά στην αλληλεγγύη και στα αγνά ανθρώπινα συναισθήματα που είναι ανάγκη να συντροφεύουν τους ανθρώπους σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

 

Ήταν ένα live ισορροπημένο, κοινωνικό, δυναμικό, αψεγάδιαστο με τον Βέβηλο να κλείνει ραντεβού και για παρόμοιες μελλοντικές εμφανίσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η όρεξη του κοινού άνοιξε για τα καλά!

 

Setlist:

Heartbeat Intro

Βέβηλος Intro

To Βιβλίο

Φύλαγε Με

V 4 Vevilos

Φαινόμενο

MCS Μέχρι Τα Μπούνια

Μην Πεις Κουβέντα

Παράφρων

Βέβηλος (SHURIK N)

Δρόμος

Εθισμός

Όταν Θα Φύγω

Όσο Πιστεύω

Με Λένε Δρόμο (Τσέκος)

Μήνυμα

Λεφτεριά

The Roots (Scratch Line)

Άμεση Δράση

Πολισμανία

Αλήτης

Πουτάνα Γκλαμουριά

Δωμάτιο Με Θέα

Άντε Και Γαμήσου/Αφιερωμένο

Το Μίσος

Oh La La La

To Κορίτσι

Σας Χαιρετώ

Το Βιβλίο

Μήνυμα

Κράτα Λίγο Αγάπη

 

 

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.