Όταν ο Michael Moore μίλησε στον Owen Jones για την πολιτική επικαιρότητα (Video)

moore

Μετά την κυκλοφορία του νέου του documentary “Where to Invade Next” και πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο Michael Moore μίλησε στις 10 Ιουνίου με τον Owen Jones από την Guardian και μίλησε για πολλά θέματα μεταξύ των οποίων είναι το Brexit, παρομοίασε τη Μ. Βρετανία με ομάδα της Premier League, σατίρισε τον Donald Trump, έκρινε τον Tonny Blair τον οποίο θεωρεί περισσότερο υπεύθυνο για τον πόλεμο στο Ιράκ από τον Bush. Μίλησε για τον Sanders και τη νέα γενιά που μπορεί να διορθώσει τα πράγματα. Μας είπε να θυμώσουμε λιγουλάκι με τους γονείς μας και δήλωσε ευτυχής που οι νέοι πληθαίνουν έναντι των γηραιότερων που εκφράζουν συντηρητικότερες προβληματικές ιδέες.

(Κάτω από το video, η συζήτηση στα Ελληνικά.)

Video

ΜΜ: Ωραία, εξήγησε μου λίγο το Brexit… Βασικά είναι σαν να έχεις αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην Premier League. Σπανίως μια ομάδα που βρίσκεται στην Premier League ζητάει να την κατεβάσουν κατηγόρια, σωστά?

OJ: Ναι, μου αρέσει ο συλλογισμός σου.

ΜΜ: Οπότε γιατί εγκαταλείπεις την  Premier League εφόσον μάλιστα έχεις και προνομιακή θέση από τους άλλους? Στην πραγματικότητα είναι τόσο προνομιακή που σε αφήνουν να έχεις τα δικά σου χρήματα! Είναι σαν να λέει η Premie League στην Tottenham: “Ok, θέλουμε να παραμείνεις οπότε σου επιτρέπουμε να παίζεις με μωβ μπάλα.”

OJ: Ναι αλλά οι οπαδοί του Brexit λένε “Θα κάνουμε τη Μ.Βρετανία και πάλι μεγάλη, η Μ. Βρετανία και πάλι κυρίαρχη.”

ΜΜ: Οκ, όταν αρχίζεις να ακούγεσαι σαν τον Trump, καταλαβαίνεις πόσο τρελός φαίνεσαι, έτσι? Ο  Trump ακούγεται ήδη αρκετά τρελός μιλώντας ως Αμερικάνος, αλλά στην περίπτωση της Βρετανίας όταν ένα σημαντικό ποσοστό Βρετανών αρχίζουν να μιμούνται τον  Trump..ξέρεις “μετανάστες! μετανάστες!” (λέει κωμικά ο Moore με γωνή γκόλουμν).. Δεν μπορείς να χτίσεις έναν τοίχο επειδή είσαι νησί.

OJ: Στην αρχή αυτό ήταν κάτι σαν ανέκδοτο, τώρα όμως πήρε σοβαρές διαστάσεις. Αν ο Trump γίνει Πρόεδρος, τι πρόκειται να γίνει στην Αμερική?

ΜΜ: Καταρχήν πολλοί θα φύγουν για Καναδά. Έχω ένα προαίσθημα ότι οι Καναδοί θα ενισχύσουν τους νόμους τους για τους μετανάστες! (γέλια) Δεν είναι η Αμερική που ξέρουμε στα επόμενα 4 χρόνια. Είναι ένα τρομακτικό ενδεχόμενο, αν συμβεί. Η Χίλαρι έχει δίκιο. Δεν θέλετε αυτόν τον άνθρωπο με εξουσίες, δεν τον θέλετε να έχε στην κατοχή του τους κωδικούς για τα πυρηνικά. Ο τύπος είναι ικανός για πολλά, αυτός είναι ο φασισμός του εικοστού πρώτου αιώνα. Ο ορισμός του φασισμού είναι ο συνδυασμός κρατικής εξουσίας και εξουσίας πάνω στο καπιταλιστικό κεφάλαιο με σπέσιαλ κερασάκι τον φόβο και το ρατσισμό του outsider. Φόβος για τον Μεξικανό, τον Μουσουλμάνο, στην περίπτωση του Trump, φόβος κατά των γυναικών. Αυτό ίσως είναι το ένα πράγμα που μπορεί να νικήσει τον Trump, Μπορεί να μην κερδίσει επειδή έχει εκνευρίσει το φύλο της πλειοψηφίας.

OJ: Ας μιλήσουμε για τους οπαδούς του, που είναι κυρίως η εργατική τάξη. Γιατί στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση?

ΜΜ: Αυτή είναι μια πολύ εύκολη απάντηση. Δες τo πρόβλημα που προέκυψε με το νερό στο Flint του Michigan (Flint water crisis), o Obama τους μαχαίρωσε πισώπλατα και δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το πρόβλημα που προέκυψε. Οι πολίτες είναι ορθώς καχύποπτοι απέναντι στους Δημοκρατικούς, επειδή τους απογοήτευσαν. Υπήρξε για παράδειγμα η υπόσχεση της ιατρικής περίθαλψης, το Obama Care, που δεν στάθηκε έναντι των προσδοκιών του κόσμου, έχει κάποια θετικά αλλά δεν είναι μια λειτουργική ενιαία ιατρική περίθαλψη.

OJ: Σε ό,τι αφορά τον Bernie Sanders τώρα. Είναι ένας εβδομηντάρης, Εβραίος αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής. Πώς έγινε αυτό?

ΜΜ: Οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί που δεν έζησαν Ψυχρό Πόλεμο, που δεν πιστεύουν ότι ο σοσιαλισμός είναι σατανικός.

OJ: Οπότε υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα απόψεων μεταξύ των νέων σε ηλικία Αμερικανών και των γηραιότερων.

ΜΜ: Σαφέστατα. Κοίτα, αν ψήφησες τον Reagan το 1980 και εκείνη την εποχή ήσουν 50 ή μεγαλύτερος, έχεις πεθάνει ως σήμερα.

OJ: Αυτό είναι αλήθεια!

ΜΜ: Εντάξει, όχι όλοι, αλλά ο μέσος πενηντάρης του τότε αυτό έπαθε. Έτσι, οι άνθρωποι που δημιούργησαν την μετα-Ρηγκαν εποχή (Reag -onomics era) έχουν φύγει.

OJ: Οπότε ο Τραμπ είναι ο τελευταίος.

ΜΜ: Είναι. Μου αρέσει να σκέφτομαι τη φωνή του Τραμπ όπως φαντάζομαι τις φωνές των τελευταίων δεινοσαύρων που εξαφανίζονταν! (Μιμείται κωμικά κραυγές, γέλια) Το 19% του Αμερικανικού πληθυσμού καταλαμβάνουν οι λευκοί άνδρες πάνω από την ηλικία των 35. Αυτό ήταν. 19%. Τελείωσε. Εντάξει? Τρέχαμε το show για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Τώρα είναι η ώρα για τις γυναίκες και τους έγχρωμους να κυβερνήσουν και λίγο. Θα κάνουν καλύτερη δουλειά από μας. Ήδη κάνουν καλύτερη δουλειά από εμάς σε άλλες χώρες.

OJ: Οπότε ο Bernie Sanders πρέπει να τα παρατήσει?

ΜΜ: Βεβαίως και όχι. Τώρα τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Έχει βοηθήσει πολύ την Χίλαρι (….) πρέπει να συνεχίσει, έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα.

OJ: Ο Danny DeVito προς μεγάλη έπκληξη μου, υποστήριξε σθεναρά τον Jeremy Corbyn. Έχεις κάποια άποψη γι’αυτόν?

ΜΜ: Είναι υπέροχο να βλέπεις πράξη κύρωσης, εξιλέωσης και λύτρωσης για τις αμαρτίες του εργατικού κόμματος που βαραίνουν τον Tonny Blair. Τον θεωρώ περισσότερο υπεύθυνο για τον πόλεμο στο Ιράκ από τον George W. Bush.

OJ: Αλήθεια? Γιατί?

ΜΜ: Επείδη ήταν κάτι που το περίμενα από τον  Bush και δεν προκάλεσε την έκπληξη μου. Αλλά ο  Bush τη γλίτωσε μόνο επειδή είχε την κάλυψη του Tonny Blair κι επειδή είχε την κάλυψη των Δημοκρατικών.

OJ: Έχεις ελπίδα για το μέλλον..ότι τα καλά παιδιά θα νικήσουν στο τέλος? Ότι θα χτίσουν μια πιο δίκαιη και ισορροπημένη κοινωνία?

ΜΜ: Φτιάχνουμε ήδη μια καλύτερη κοινωνία, έναν καλύτερο κόσμο. Το αισιόδοξο στην ιστορία είναι ότι μοιραία κάποια στιγμή οι καλοί όντως νικούν. Μερικές φορές κάνουμε δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω, αλλά όχι…αλλά είμαι αισιόδοξος, κυρίως επειδή το μέλλον ανήκει στην γενιά αυτών που δεν έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή τα σαράντα. Και αυτή η γενιά θα διορθώσει τ πρόβλημα. Δεν είστε αρκετά θυμωμένοι με τους γονεις σας όπως εμείς ήμασταν με τους δικούς μας για τον κόσμο που κληρονομήσαμε. Εσείς περίπου μας συμπαθείτε, που οκ, ευχαριστούμε..κάναμε ό,τι μπορούσαμε..μπορούσαμε να τα πάμε και καλύτερα. Εσείς θα τα πάτε καλύτερα. Αυτό είναι το μάθημα της ιστορίας. Μείνετε στην Ευρώπη.