Mud Report: Rotting Christ @ Piraeus 117 Academy, 25/03/17

r1

«Τι άλλο μπορεί να μου προσφέρει συναυλιακά αυτή η μπάντα;»

Αυτό ήταν το ερώτημα που γύριζε στο μυαλό μου καθώς κατευθυνόμουν στο Academy για τη συναυλία των Rotting Christ. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο προηγούμενες φορές αποτέλεσαν πρώτης τάξεως συναυλιακές εμπειρίες, συνδυάζοντας τον άψογο ήχο και τη σκηνική παρουσία. Μάλιστα η μία συναυλία ήταν το μακρινό 2013, την τελευταία φορά που οι Rotting Christ ήταν headliners στην Αθήνα. Όμως τώρα τι άλλο είχαν να προσφέρουν εκτός από ενέργεια; Μπορούσαν να εκπλήξουν το κοινό τους;

Η απάντηση δόθηκε δυόμισι ώρες μετά, όταν τελείωσε το live με τους RC να ολοκληρώνουν ένα set 30 (!) κομματιών. Οι Rotting Christ ναι, μπορούν να συνεχίσουν να εκπλήσσουν το αθηναϊκό κοινό.

r2

Πριν βγουν στη σκηνή, η πολυκοσμία και ο κακός (;) εξαερισμός  δημιουργούσαν μια ζεστή ατμόσφαιρα. Αν όμως το Academy ήταν ζεστό, τότε όταν βγήκαν οι Rotting Christ έγινε καυτή λάβα και το «Ze Nigmar» μας έβαλε στο κλίμα. Η συνέχεια δόθηκε με τα αγαπημένα «Κατά το Δαίμονα Εαυτού», «Αθάνατοι Έστε» και «Νemecic» ενώ σχετικά νωρίς είχαμε τη στροφή στο Thy Mighty Contract ακούγοντας τα δύο πρώτα κομμάτια του δίσκου.

Ο Σάκης και γενικότερα όλη η μπάντα ήταν σε εξαιρετική φόρμα. Μπορεί να μην είχαν την ενέργεια άλλων εμφανίσεων όμως αυτό που χαρακτήριζε το συγκεκριμένο live ήταν η δύναμη και ο σεβασμός που έβγαζαν προς τα έξω οι RC. Βλέποντας τους, η στιβαρή τους εμφάνιση δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. O μεγαλύτερο Τόλης καλούσε συνεχώς το κοινό να ανοίγει pits και να τραγουδά, με αποκορύφωμα το «Χάος Γένετο» μετά το οποίο επικράτησε κυριολεκτικά χάος. Το Academy σείστηκε από 2.500 Αθηναίους που διψούσαν για να δουν και να ακούσουν τη μπάντα που έχει δοξάσει το ελληνικό black metal στα πέρατα της γης.

r3

Καθώς το live έδειχνε να έχει μακρά συνέχεια, δημιουργήθηκε η απορία πως θα έπαιζαν και την επόμενη μέρα. Δεν έδειχνε όμως να τους ενδιαφέρει καθώς συνέχισαν ακάθεκτοι, με δύναμη και άρτιο ήχο. Στο «King of a Stellar War», Rotting Christ και κόσμος έγιναν ένα ενώ μετά το «Noctis Era» η μπάντα αποχώρησε από τη σκηνή καληνυχτίζοντας το κοινό που προσπαθούσε να βρει τις ανάσες του. Μάταια. Λίγο μετά επέστρεψαν για το κλείσιμο με τα λατρεμένα «ΧΞΣ» και «Non Serviam», του οποίου τα γλυκά riffs αποδείκνυαν το πόσο διαχρονικό είναι αλλά κυρίως το πόσο δύσκολο είναι να το βαρεθεί κανείς. Μάλιστα ο Σάκης επιφύλασσε και την αναμενόμενη έκπληξη καλώντας τον κοινό στη σκηνή και αυτό δεν του το αρνήθηκε. Αυτή τη φορά κόσμος και μπάντα έγιναν κυριολεκτικά ένα χαρίζοντας μια πανέμορφη εικόνα.

Ο RC στη συνέχεια αποχώρησαν και πάλι αφήνοντας πίσω τους ένα χορτασμένο κοινό, ανανεώνοντας το ραντεβού τους μαζί του για λιγότερο από 24 ώρες μετά. Η αρχοντική και ολοκληρωτική τους εμφάνιση δεν άφησε κανένα περιθώριο για παράπονα, θέτοντας και πάλι το ερώτημα:

«Τι άλλο μπορεί να μου προσφέρει συναυλιακά αυτή μπάντα;»

r4

SETLIST:

Ze Nigmar

Κατά το Δαίμονα Εαυτού

Αθάντοι Έστε

Nemecic

Ελθέ Κύριε

Άπαγε Σατανά

The Sign of Evil Existence

Transform All Suffering Into Plagues

Exiled Archangels

The Forest of N’Gai

Societas Satanas

Δαιμόνων Βρώσις

Sorrowful Farewell

Among Two Storms

After Dark I Feel

Cine Jubeste Si Lasse

Lucifer Over London

Phobos’ Synagogue

Gloria De Domino Inferni

The Nereid Of Essgalduin

Fgmenth, Thy Gift

Χάος Γένετο

Enuma Elis

King Of A Stellar War

Archon

In Yumen Xibalba

Grandis Spiritus Diavolos

Noctis Era

 

Encore:

XΞΣ

Non Serviam

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.