Εισαγωγή στο ραπ: 11 νέοι καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή σου

rap

Social media, Google και λοιπές μηχανές αναζήτησης έχουν αλλάξει παντελώς τον τρόπο λειτουργίας τους και ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι γεννημένοι τα 80s δέχθηκαν το ίντερνετ σαν το Μεσσία που θα αποκαθήλωνε την επιρροή των δισκογραφικών εταιριών στα λιγοστά μίντια που προωθούσαν μουσική και θα έδινε στον κόσμο την επιλογή να ψάξει πέρα από το ράμφος του. Η εξέλιξη του διαδικτύου όμως δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι διαφημίσεις έγιναν χορηγούμενες και η αναζήτηση μπήκε σε αλγοριθμικά κουτάκια προκαθορισμένα να σου προτείνουν το περιεχόμενο που θέλει η βιομηχανία της μουσικής να προωθήσει. Μοιραία, το διαδίκτυο άρχισε να μοιάζει με την τηλεόραση καθιστώντας την αναζήτηση indie μουσικών δύσκολη και τους καλλιτέχνες άνευ δισκογραφικών ακόμα πιο δυσεύρετους. Παράλληλα στην ραπ μουσική παρατηρήθηκε μία ανοδική πορεία μετά το 2011 και τον κόσμο να την αγκαλιάζει με θέρμη. Οι επιλογές ακρόασης όμως, παρά την εξάπλωση του διαδικτύου, φαντάζουν λιγοστές. Είναι όμως;

 

Leaf Dog, μέλος των Four Owls, ράπερ διόλου ευκαταφρόνητος, μεγαλωμένος στην Αγγλία με στίχους που περιέχουν πλουσιότερο λεξιλόγιο από το κλασικό αμερικάνικο ραπ, ταυτόχρονα δε ισορροπημένο ως προς την κατανόησή του. Ως βρετανός, έχει μια κλίση στον ιδιαίτερο τονισμό και προφορά που σε ξενίζει ευχάριστα, όχι ιδιαίτερα γρήγορο, ούτε αργό flow. Μαζί με την High Focus Records, label του Fliptrix, σκοπεύει να αναδείξει το βρετανικό ραπ σε όλο τον κόσμο. Εδώ που τα λέμε, η Αμερική συνδέεται πολλά χρόνια με το ραπ, ήρθε ο καιρός να αφήσει τα σκήπτρα σε χώρα συνυφασμένη με Αναγέννηση και Διαφωτισμό.

 

Your Old Droog. Το τελευταίο του album έχει την υπογραφή του αγαπημένου παραγωγού του Αθηναϊκού ραπ κοινού, Alchemist. Ο Alchemist, κατά τη γνώμη μου άξιος διάδοχος του Dr. Dre, αν δεν τον ξέρεις, έχει υπάρξει  παραγωγός των Cypress Hill, Dilated Peoples, του Nas, του Madchild και πρόσφατα στο DAMN του Kendrick Lamar. Το εν λόγο κομμάτι βέβαια είναι παραγωγή του Marco Polo, στον οποίο αξίζει, επίσης,  να αφιερώσεις  χρόνο.

 

Joey Badass. Όχι και τόσο δυσεύρετος, μέλος του team Pro Era, αναφερόμενο από πολλούς ως το επόμενο Wu Tang Clan, δανείζεται τον τίτλο του συγκεκριμένου κομματιού από το 93 till Infinity από τους Souls of Mischief. Ήρεμη δύναμη τυλιγμένη από μινιμαλιστικά beats.

 

Schoolboy Q. Αν ψάχνεις κάτι πιο «δυνατό» τότε ο Schoolboy Q είναι ο άνθρωπός σου. Πιο trap παραγωγές προσαρμοσμένες να τις ακούσει και ένα πιο έμπειρο ραπ αυτί. Το πάτημα του προσαρμόζεται και σε high hats εκεί που άλλοι κάνουν παύσεις.

 

Tasha the Amazon. Αδιάφορο όνομα, καθόλου αδιάφορη καλλιτέχνιδα. Η φωνή της στην αρχή μπορεί να σε ενοχλήσει, αλλά έχει μια ροή που απορείς πότε παίρνει ανάσες, χειρίζεται πολύ όμορφα το διάφραγμα της, και το στυλ της: παντός καιρού. Τα περισσότερα κομμάτια της είναι εντελώς διαφορετικά, μουσικά στυλιστικά και όσον αφορά το flow της. Μιας και είναι Καναδή, αν έπαιζε το όνομα της στο HIMYM, θα άκουγες την Καναδή Robin να λέει “Awww, i love Rihanna, she reminds me of Tasha the Amazon”.

 

Underachievers. Xιπ χοπ duo από το Flatbush με παραγωγές λίγο λιγότερο προσεγμένες από τη βίλλα Πατούλη, σαν δυναμική, δεν κάνει ο ένας χωρίς τον άλλον με τις χροιές τους τόσο αντίθετες μεταξύ τους. Ο Flying Lotus φρόντισε να υπογράψουν με τη δισκογραφική του, Brainfeeder και έκτοτε έχουν φτιάξει ένα σεβαστό όνομα στο χώρο της ανατολικής ακτής. Οκ, δεν έχουν μπει και στο top 150 όπως οι επόμενοι, αλλά μαζί τους και με τους Pro Era, ανήκουν στο Beast Coast.

 

Flatbush Zombies. Το δεύτερο γκρουπάκι, ή μάλλον καλύτερα πρώτο, που κρατά τα σκήπτρα του hip hop στο Flatbush. Αν μπεις στα credits του album τους δεν θα βρεις κανένα γνωστό καλλιτέχνη. Έχοντας λοιπόν τον αφρικάνικο ρυθμό μέσα τους και προσδιοριζόμενοι ως horrorcore έχουν να προσφέρουν κάτι πολύ καινούριο στα αυτιά σου, ταυτόχρονα και πολύ οικείο.

 

Dynasty. Ξεκίνησε ως παιδί του Premier, μιας και το πρώτο κομμάτι που ανέβασε στο κανάλι της στο Youtube ήταν σε παραγωγή του γίγαντα. Εκπληκτική άρθρωση, ξεχωρίζεις κάθε συλλαβή και ας μιλάς ζουλού, η φωνή της είναι σαν “the calm before the storm” όπως αναφέρει και στο κομμάτι της, παρόλα αυτά έμεινε αδρανής μερικά χρόνια και φέτος επέστρεψε.  Α, επίσης είναι πανέμορφη.

 

Ocean Wisdom. Επίσης Βρετανός και μέλος της High Focus. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, παραγωγή του Dirty Dike, ο Ocean Wisdom ξετυλίγει το ταλέντο του πατώντας με ένα γρήγορο flow σε ένα φαινομενικά αργό beat και το κάνει να ταιριάζει όπως ένας Notorious θα κατάφερνε. Η δυναμική του beat αυξάνεται με αυτό το εξαιρετικό πάτημα, μετατρέποντας το σε κάτι ακόμη κάτι πιο ενδιαφέρον.

 

Shahmen. Ειδικότερα ο B L S από τους Shahmen, είναι ένας ράπερ με ιδιαίτερη φωνή και χαρακτηρίζεται από μπάσα χροιά. Ακούγεται σε πολλά πάρτυ χάρις στα μυσταγωγικές παραγωγές που φτιάχνει ο SENSE, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτή τη χροιά φαντάζουν σαμανιστικές ψαλμωδίες. Το Enter the Circle είναι άλμπουμ που θα μπει στις λίστες σου σίγουρα.

 

A-F-R-O. Με μια πρώτη ματιά νομίζεις ότι είναι τενόρος ή ότι ακολουθεί μία καριέρα αντίστοιχη του Rug ‘n’ Bone Man, αλλά όχι, είναι ράππερ. Πάρε λίγο το χρόνο σου, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι η φωνή ανήκει στον εικονιζόμενο. Τώρα που το συνειδητοποίησες, επόμενη πληροφορία, η ηλικία του, είναι 20. Τα στοιχεία αυτά αρκούν και δεν χρειάζεται περιγραφή για τον ίσως πιο ταλαντούχο ράπερ της γενιάς του.

Το ραπ, σε αντίθεση με το ροκ, φαίνεται εύκολο να το εκτελέσεις, πράγματι αν έχεις έναν πολύ καλό παραγωγό, ένα στοιχειώδες flow και όρεξη για γράψιμο, είναι εφικτό. Αν γινόταν το ίδιο και στο ροκ, μπορεί να μην είχες ακούσει ποτέ τη μουσική δεινότητα του Freddy Mercury ή του Chester Bennington. Αν σου αρέσει αυτή η μουσική, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο είδος που έσπρωξε το ροκ από το βάθρο τoυ κυρίαρχου ρεύματος και τους καλλιτέχνες (παραγωγούς ξέχωρα από mcs) που έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό.

Κατερίνα Σπανού


Κατ΄αρχήν είναι κατ' αρχάς. Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.