Nergal – Όταν ο Σατανάς υπερασπίζεται την ελευθερία

Ο Nergal τα βάζει με την Ρωσία

Οι Πολωνοί άντι-άγιοι του death metal βρίσκονται στη μέση της ευρωπαϊκής περιοδείας τους που αναμένεται να τους φέρει και από τη γειτονιά μας. Οι rock n roll tours από την αρχή του χρόνου ήταν κάτι απρόβλεπτο και χυμάδην (εκτός αν είσαι εκατομμυριούχος και παίζεις σε μεγαθήριο, αλλά ακόμα και αυτοί το είχαν ζήσει σαν νέοι), οπότε τα παράδοξα και οι αναποδιές δε λείπουν, πολλοί είστε μουσικοί και τα ξέρετε.

Στην πρόσφατη στάση τους λοιπόν οι Behemoth στην Ιρλανδία, συζητώντας το πόσο δυσκολεύτηκαν να φτάσουν εκεί μετά από ακυρώσεις ferries και χωρίς εξοπλισμό, καταλήγουν να συζητούν (http://myglobalmind.com/2014/12/23/interview-nergal-rhythm-lead-acoustic-guitars-behemoth/) για την περιπέτειά τους στη Ρωσία. Όπου ενώ έχουν πάρει βίζες από τη ρωσική πρεσβεία στην Πολωνία, συλλαμβάνονται, κρατούνται στη φυλακή (4 τύποι, σε ένα κελί 2×3, με λεκέδες από αίμα σε πάτωμα και τοίχους) μέχρι να απελαθούν και να τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Όχι η συνηθισμένη αναποδιά.

Ο  Nergal, γνωστός outspoken τύπος θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτική κίνηση, υποστηρίζοντας ότι οι ρώσοι αξιωματούχοι ερμηνεύουν το νόμο κατά το δοκούν, έχοντας μια ιερή αποστολή φίμωσης. Προχωρά ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας επί λέξει

 I’m sorry to say, but Russia is led by an idiot. And I officially say that. These people in Russia are victims of politics and we are victims as well.”

Και αυτή είναι μια σχετικά ασυνήθιστη δήλωση. Όχι τόσο επειδή δεν έχει ξανασυμβεί να αντιταχθεί δημοσίως κάποιος καλλιτέχνης σε έναν κυβερνήτη, οι αφορμές ήταν πολλές ανέκαθεν. Απλά νιώθω ότι είναι κάτι που γίνεται λιγότερο συχνά από ότι θα έπρεπε.

Αφήνω στην άκρη τη δική μας αστεία ιστορία σχετικά με τη «σιωπή των πνευματικών ανθρώπων του τόπου» σε όσα άσχημα μας συμβαίνουν, οι διεθνείς καλλιτέχνες που έρχονται σε επαφή με κόσμο που ζει σε απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο έχουν και τις εμπειρίες και τη δημόσια φωνή να πουν πολλά περισσότερα.

Τον καιρό των πρόσφατων συρράξεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πολλοί ήταν εκείνοι που ακύρωσαν εμφανίσεις στο Τελ Αβίβ, η πλειοψηφία των οποίων με το πρόσχημα της μειωμένης ασφάλειας. Ελάχιστοι αναφέρθηκαν στην ατέρμονη επιβολή βίας και ξεριζωμού που γράφει ματωμένη ιστορία στη Λωρίδα της Γάζας. Υποθέτω δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με αυτό.

Στην περίπτωση των Behemoth, μου φαίνεται το μόνο προφανές ότι είναι απαραίτητο να στραφεί η προσοχή του κοινού στον macho πράκτορα της KGB που κυβερνά τη χώρα από όλα τα πιθανά πόστα, τοποθετώντας μαριονέτες σε κυβερνητικές θέσεις, καταπατώντας δικαιώματα (είναι σχετικά φρέσκια η αντίδραση στο κυνήγι μαγισσών που επισήμως εξαπέλυσε ο Πούτιν στους ομοφυλόφιλους την εποχή των χειμερινών ολυμπιακών στο Σότσι) τόσο των πολιτών της Ρωσίας, όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών. Για τους γείτονες δεν ανοίγω καν τη συζήτηση, ο τύπος οργάνωσε στρατιωτική παρέλαση στη χερσόνησο της Κριμαίας που ακόμα πιο πρόσφατα κατέκτησε. Με στρατό. Στον πολιτισμένο κόσμο, δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φυσικά και οι Behemoth είναι πταίσμα και το να τους πετάξουμε από τη χώρα, απλό και εύκολο. Μόνο που μαζί με αυτούς, πετάς και την ελευθερία. Και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται ο Nergal να πει. Και αυτός, και εγώ, και εσύ, και όλοι.

 

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο