Ο Μεξικανός του GZA είναι παράνομος

10965814_1410738832555001_199139757_n

Είμαι στο pc και κάνω δουλειά. Σταματάω, για να χαζέψω λίγο στο facebook. Και τι βλέπω στο News Feed; Ο GZA, μέλος των Wu-Tang (το ωραίο logo με την κίτρινη νυχτερίδα  που μοστράρουν χορεύτριες στο DC, με τον ίδιο ανεκδιήγητο τρόπο που μοστράρουν  τα μπλουζάκια Ramones στο W) σε συνεργασία με τον Tom Morello, πρώην κιθαρίστας των Rage Against The Machine, και μετά άλλων πανομοιότυπων μπαντών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας προσφέρουν απλόχερα μία φρέσκια δουλειά ονόματι “The Mexican”. Μόνο που είναι σαν τα καλαμαράκια στις ταβέρνες, φρεσκοκατεψυγμένη.

Πρώτη εντύπωση : Το artwork που συνοδεύει την καινούρια τους δουλειά, στην αρχή με παρέπεμψε  λίγο σε Django, αλλά μετά κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν σερίφη ο οποίος απειλεί τον GZA (και πολύ Yo τα μποτάκια Timberland στην Άγρια Δύση), απορώντας τη σχέση έχει με τον τίτλο The Mexican. Αλλά ντάξ’, πίσω από το έντονο μουσταρδί αχνοφαίνεται μία Ινδιάνα. Παρόλα αυτά είναι ένα καλοδουλεμένο artwork το οποίο μάλλον είχε φτιάξει ο γραφίστας για άλλη δουλειά.

Πάμε στο κομμάτι τώρα. Ώπα, ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ; Ένα ακόμη rap κομμάτι που σαμπλάρει το “The Mexican” από Babe Ruth; Το κομμάτι, πραγματικά, είναι ολόιδιο με το “Do It” από τους  Smiff ‘n’ Wessun (πρώην Cocoa Brovaz), κομματάρα που φιλοξενεί τα  φωνητικά της Πορτορικανής, κιόλας, ράπερ Hurricane-G σε παραγωγή του Pete Rock, με τη διαφορά ότι η εκδοχή του GZA έχει την κιθάρα του Tom Morello. Το επικείμενο sample το έχουμε ακούσει και από Αfrika Bambaataa και από Jungle Brothers οι οποίοι το χρησιμοποίησαν με τελείως διαφορετικό τρόπο και το like τους στο κομμάτι του GZA, δηλώνει “To έχουμε σαμπλάρει και εμείς αυτό, πριν από εσένα, με πιο πετυχημένο τρόπο”.

Τον Tom Morello δεν θα τον σχολιάσω, πολύ. Όταν διαλύθηκαν οι RATM, ρωτούσα πολύ κόσμο, τον λόγο, και η απάντηση που επικρατούσε ήταν ότι ο Zack ήθελε ραπ και ο Tom, metal. Ασύστολα ψεύδη Tom! Αλλά τον Morello δεν τον παρεξηγείς, ίσα-ίσα στεναχωριέσαι και λίγο, που όποια του απόπειρα ραπ συνεργασίας, έχει καταχωνιαστεί στους φάκελους ίσα για να λες ότι έχεις 1 terra μουσική. Ο GZA όμως; Η καινούρια προσπάθεια του, προσωπικά, μου δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να μιμηθεί τον RZA, ο οποίος διαθέτει στο ενεργητικό του συνεργασίες και με Tom Morello και με Black Keys. Καμία πρωτοτυπία, ούτε σε παραγωγή, ούτε σε συνεργασία. Ο διαιτητής σφυρίζει offside.

Παρόλα αυτά, επειδή μας είναι συμπαθής, λόγω του ότι είναι αξιόλογος ράπερ και έχει λάβει μέρος και σε projects πανεπιστημίων για εκμάθηση φυσικής μέσα από ρίμες, θα περιμένουμε το φθινόπωρο όποτε και βγαίνει το album “Dark Matter” (στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται το κομμάτι “The Mexican”) για περαιτέρω σχολιασμό.
Μέχρι τότε θα μπορούσε να βγάλει το The Genious, από το όνομα του.

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.