Ο Sturgill Simpson σε καλεί να αποδράσεις από την καθημερινότητα (και πρέπει να απαντήσεις)

s2

Μόλις έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Όσοι γνωρίζουν και διαβάσουν το όνομα Sturgill Simpson στον τίτλο αυτού του άρθρου, το πρόσωπο τους θα λάμψει. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει αλλάξει ζωές. Προς το καλύτερο φυσικά.

Μιλάμε για μια από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις μουσικού που έχεις πραγματικά ανάγκη. Όχι μόνο εξαιτίας της ποιότητας (και της πρωτοτυπίας) των τραγουδιών του αλλά κυρίως εξαιτίας εκείνης της μυστήριας δύναμης που έχουν οι λέξεις που προφέρει. Κάτι παρόμοιο με τους μεγάλους κλασσικούς δηλαδή (Dylan, Springsteen).

Ωραία, και πως στο διάολο χαρακτηρίζεται η μουσική του;

Η βάση είναι ξεκάθαρα country με διάφορα στοιχεία να μπαίνουν σαν κερασάκια στην τούρτα. Από τα κλασσικά blues μέχρι πιο ψυχεδελικά παιχνίδια. Εξάλλου θα μνημονεύεται στο μέλλον για έναν από τους καλύτερους δίσκους (ανεξαρτήτως ιδιωμάτων) της δεκαετίας που διανύουμε και προφανώς μιλάω για το αξεπέραστο Metamodern Sounds In Country Music.

Φέτος επιστρέφει με το Α Sailor’s Guide To Earth, το οποίο ήδη από τις πρώτες ακροάσεις σε μαγνητίζει. Up tempo ροκαρίσματα, ακουστικές ταξιδιάρικες μελωδίες, slide κιθάρα και τριπάρισμα με την ιδιαίτερη χροιά του για να δραπετεύσεις από τη μίζερη ρουτίνα σου. Ακούγεται γαμάτο, έτσι δεν είναι;

* Ο δίσκος περιέχει μια από τις καλύτερες διασκευές της χρονιάς (θα έλεγα η καλύτερη αλλά υπάρχει σκληρή μονομαχία με το Changes του Charles Bradley) στο In Bloom των Nirvana.

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.