Ο Todd Snider και ο πιο αυθεντικός rock δίσκος της χρονιάς

album

Πριν λίγες ημέρες βρισκόμουν μέσα σε αεροπλάνο περιμένοντας καρτερικά να απογειωθεί. Έχω τρυπώσει από τους πρώτους, κάθομαι στη θέση μου και μέχρι να μπουν οι υπόλοιποι επιβάτες έχω φορέσει τα ακουστικά και ακούω τον φετινό δίσκο των Hard Working Americans με τίτλο “Rest In Chaos”. Τριγύρω μου επικρατεί ένα σχετικό πανδαιμόνιο μιας και η πτήση ήταν γεμάτη αλλά εγώ έχω βουτήξει για τα καλά στο πρώτο τραγούδι  με τίτλο “Opening Statement”. Ακούγοντας τον Todd Snider να ξεφουρνίζει τους  στίχους του (I may never know this road I’m on, The here and now or the gone, Coming home or running away), έφτασα στο τσακ για κάποιο μυστήριο λόγο να με πάρουν τα ζουμιά παρά τον πανικό που έχω έχει προκαλέσει ένα μωρό δυο θέσεις παρακάτω. Πέταξα τα ακουστικά, περίμενα την απογείωση για να δοκιμάσω ενώ ήμουν στον αέρα να ξανακούσω τον δίσκο από την αρχή μόνο και μόνο για να μάθω στο “It Runs Together” το πως γνώρισε την πρώην γυναίκα του στην κλινική αποτοξίνωσης για αλκοολικούς (αισιόδοξο, δεν βρίσκετε;) και πάει λέγοντας…

Μόλις προσγειωθήκαμε (και προφανώς σε όλο το ταξίδι το soundtrack ήταν ο συγκεκριμένος δίσκος) κατάλαβα πως είναι από τα πιο αυθεντικά πράγματα που έχω ακούσει τελευταία. Σίγουρα παίζει ρόλο η αυτοβιογραφική φύση των στίχων (όποιος πει πως οι κατεστραμμένοι δημιουργοί δεν αποτελούν μαγνήτη για τους μουσικόφιλους, ας ακούσει καλύτερα Barbra Streisand), επίσης έχουμε να κάνουμε με supergroup (πέρα από τον αρχηγό εδώ έχουμε μέλη των Widespread Panic) αλλά αυτό δεν λέει τίποτα από μόνο του.

Η μαγκιά είναι στην άψογα rock n roll δομημένη μουσική που στηρίζει την ραγισμένη – και τόσο αληθινή – φωνή ενός τύπου που επί 22 χρόνια βγάζει μουσική ενώ ταυτόχρονα παλεύει με τους δαίμονες του. Και αυτό δεν πηγάζει από κάποιο corporate γραφείο που πάρθηκαν αποφάσεις αλλά βγαίνει από την ψυχή και κατά συνέπεια είναι ειλικρινέστατο.

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και άκουσε το. Θα καταλάβεις και εσύ την αλήθεια.

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.