Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου

trump

Σε περίπου 48 ώρες ο πλανήτης θα γνωρίζει τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων. Το αποτέλεσμα των πιο περιέργων εκλογών που γνώρισε η υπερδύναμη της άλλης πλευράς του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα καθορίσει τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα παγκοσμίως. Από τη μία πλευρά η ρατσιστική/σεξιστική περσόνα του Donald Trump με τις τρελές ιδέες και τον ιδιαίτερα διχαστικό λόγο, και από την άλλη η επικίνδυνη Hillary Clinton .

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει δώσει δείγματα γραφής για το πολιτικό ποιόν της μέσα από την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Από Πρώτη Κυρία του Arkansas, στη συνέχεια Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και εν τέλει Υπουργός Εξωτερικών. Το παρελθόν της είναι αδύνατον να το αποφύγει και φυσικά τα σκάνδαλα που την κυνηγάνε καθώς και η εν γένει πολιτική της σκέψη την καθιστούν επικίνδυνη.

Όμως η Clinton είναι μία κακή πολιτικός και κακοί πολιτικοί υπάρχουν παντού. Ο Trump δεν είναι πολιτικός. Είναι ένας μεγιστάνας με ακροδεξιές/συντηρητικές ιδέες που φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια του παραλογισμού. Από την υποστήριξη του σε βασανιστήρια τύπου waterboarding, τις ρατσιστικές επιθέσεις προς τους μουσουλμάνους, το ρατσιστικό οχετό ενάντια τους Μεξικανούς και την απουσία πλάνου για το τι πραγματικά θέλει να κάνει ως προέδρος, ο Trump δείχνει ότι είναι ένα σκοτεινό ενδεχόμενο για τον πλανήτη.

Ο Trump δεν έχει ένα οικονομικό σχέδιο με το οποίο μπορείς να διαφωνήσεις (όπως οι συνθήκες CETA και TTIP), ο Trump εκτοξεύει προσβολές προς πάσα κατεύθυνη δίχως να νοιάζεται για το αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι προσβολές. Ο Trump με την ακροδεξία και ρατσιστική του ρητορική φέρνει στο φως οργανώσεις και πρόσωπα που είναι εκπρόσωποι της ναζιστικής ιδελογίας. Όπως συνέβη με τον David Duke, παλαιότερα ηγέτη της Ku Klux Klan , ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει ανοιχτά τις θέσεις του Trump.

Όταν ανακοίνωνε τον Ιούνιο του 2015 την υποψήφιοτητα του για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Όμως κατάφερε να το κερδίσει και πλέον δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κούρσα προς το Λευκό Οίκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σπάνια έπεφταν σε τέτοια διλλήματα όπως αυτό του Trump/Clinton. Πάντα είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε υποψηφίους με σαφείς θέσεις μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Όμως τώρα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία επικίνδυνη πολιτικό και ένα μεγιστάνα που μπορεί να μετατρέψει την αμερικανική κοινωνία σε ωρολογιακή βόμβα.

Η φράση όμως better the devil you know είναι η κατάλληλη για να περιγράψει αυτές τις εκλογές. Η Hillary Clinton μπορεί να αντιμετωπιστεί. O Trump μπορεί πρακτικά να είναι κάτι άγνωστο όμως η ρητορική του προκαλεί σοκ και θα είναι τραγικό αν τελικά είναι αυτός ο νικητής των εκλογών. Όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον πλανήτη ολόκληρο.

Γιατί δε χρειαζόμαστε ιδεολογίες και αξίες εκεί που πάμε.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.