Πάμε σαν άλλοτε…

cock

Όλα σε αυτή τη χώρα, πηγάζουν από την έλλειψη παιδείας. Όταν λέω όλα, αναφέρομαι σε θέματα τα οποία ξεκινούν από το μη πέταμα μιας γόπας τσιγάρου στον δρόμο μέχρι την απόφαση για ψήφο σε ένα δημοψήφισμα.

Ξεκινώντας από αυτή την αρκετά απλή παραδοχή και με την λογική πως πρόκειται για ένα αλληγορικό δέντρο, προχωρούμε στα κλαδιά του. Κλάδεμα μηδέν. Αποτέλεσμα: το δέντρο, δηλαδή ο Έλληνας πολίτης δεν θα γίνει ποτέ νοητικά ώριμος ώστε να ανταπεξέλθει μέσα σε μια κοινωνία. Να προσφέρει και να λάβει δηλαδή.

Μέσα σε αυτή την σουρεαλιστική χώρα, καθώς μεγαλώνεις, σου λένε μια όμορφη μέρα πως πρέπει να πάρεις θέση. Choose your side που λένε και στο χωριό μου. “Είτε είσαι με εμάς, είτε με τους άλλους”. Πριν το καταλάβεις (βοηθάνε και οι προοδευτικοί γονείς σε αυτό. Tι υπέροχοι που είναι στο να διαιωνίζουν τα σκατένια μούτρα τους, ε;) έχεις ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσεις (και θα διατυμπανίσεις γεμάτος περηφάνια το πλάνο του καρκινικού κόμματος που υπερασπίζεσαι), ποια ομάδα θα υπερασπιστείς με πάθος (και κάνα μπουνίδι ενίοτε) και μέχρι να το καταλάβεις… είσαι άλλο ένα γλοιώδες κάθαρμα/λαμόγιο/αμοιβάδα με μάτια, το οποίο έχει σαν μοναδικό σκοπό σε αυτό τον πλανήτη, να βλάψει τους άλλους. Αλλά κυρίως να βλάψει τους “άλλους”.

Δεν είναι κακό επίσης να γίνει η εξής παραδοχή: από τη στιγμή που δεν έχει τα βασικά συστατικά ο καθένας ώστε να αποκτήσει κριτική σκέψη, έξω από καλούπια, δεν έχει την δυνατότητα να σεβαστεί και τον συνάνθρωπο του. Εδώ εμφανίζεται η δεύτερη σημαντική λέξη κλειδί: ψυχραιμία. Σε αυτό το βαλκανικό χωριό, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ.

Έρχεται η ώρα να απαντήσεις σε ένα δημοψήφισμα (σχετικά με το αν έχει νόημα, αν είναι το ερώτημα του ξεκάθαρο και όλες εκείνες οι μαγικές λεπτομέρειες που κάνουν την ζωή σου να μοιάζει με σενάριο από ταινία Κρόνεμπεργκ meets Πολάνσκι, δεν θα ασχοληθούμε στο σημερινό επεισόδιο παιδιά μου). ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Αυτό, που θα καθορίσει εάν θα ζήσεις αύριο και μεθαύριο την μίζερη καθημερινότητα σου (με την αφόρητη δουλειά σου, ένα περιστασιακό γαμήσι για να ξαλαφρώσεις και ένα πιάτο “γκουρμέ” φαγητό), αν θα επιβιώσουν τα κακομαθημένα μπασταρδάκια σου (για να τους δείξεις με το δάχτυλο το “κουτί” και να ρίξεις το καντήλι σου μπροστά τους, γεμάτος κατήχηση) και αν θα καταφέρεις να πας στις διακοπάρες σου (για να πέσουν όλοι από πάνω σου και να νιώσεις βασιλιάς της χέστρας για μια εβδομάδα).

Οποιαδήποτε λογική πάρει περίπατο με την έννοια πως τα ζωώδη ένστικτα αναλαμβάνουν δράση. Είμαι με το ΝΑΙ, είμαι με το ΟΧΙ. Τέλος. Θα το υπερασπιστώ μέχρι έλλειψης δικαιολογητικών που θα αναφέρω στις επικείμενες συγκρούσεις με την απέναντι πλευρά. Μετά θα ακολουθήσει η σιωπή της αμηχανίας και το πείσμα. Στην πρώτη περίπτωση, θα ανοίξουν οι κεραίες απέναντι στην πιο-προπαγανδιστική-πεθαίνεις τηλεόραση και ένα κύμα φόβου θα κυριεύσει την ψυχοσύνθεση του ατόμου. Στην δεύτερη θα υψώθει περήφανα η κεφαλή εθιμούμενος τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, ρισκάροντας σαν αρρωστημένος τζογαδόρος για το αύριο.

Αποτέλεσμα: άλλος ένας εμφύλιος. Πάνω σε αυτή το γαμημένο-καταδικασμένο από τον Θεό τον ίδιο κομμάτι γης, θα επαναληφθεί η ιστορία. Θα στραφείς εναντίον του διπλανού σου επειδή έχει άλλη άποψη, ο πολιτισμός που προασπίζεσαι θα πάει περίπατο μόνο και μόνο για να ξαναγράψεις ιστορία. Αδιαφορώντας πως πλέον έχεις φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν καταλαβαίνεις πως έχεις μπροστά σου την Σκύλλα και την Χάρυβδη. Πλέον δεν σε νοιάζει το αύριο. Σε νοιάζει το αέναο παιχνίδι που παίζει αυτός ο λαός. Να αποδείξεις πως οι άλλοι έχουν άδικο και εσύ το δίκιο.

 

Επειδή υπάρχει μια μερίδα (αρκετά μικρή) που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, που δεν ακολουθεί τυφλά ιδεολογίες, που δεν έχει κάνει σημαία της την λαμογιά, που δεν θέλει να συνεχίσει η παραγωγή ανθρωποειδών σαν κι εσένα, σου έχω νέα εκ μέρους τους Έλληνα μου.

Άντε και γαμήσου. Εσύ, τα μνημόνια και οι χρεοκοπίες σου. Να σε δω να καίγεσαι από τις πράξεις σου. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Ίσως αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Πολίτης Κάιν


Ο Πολίτης Κάιν δεν είναι ρατσιστής. Σας μισεί όλους το ίδιο.