Πέτα Pepsi και ο Trump θα πετά πυραύλους

20170405171846-kendall-jenner-pepsi

Την ώρα που μεταδιδόταν η νέα διαφήμιση της Pepsi (δες την παρακάτω), ο Donald Τrump ετοιμαζόταν να γίνει Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων. Για την ακρίβεια, είχε ορκιστεί πρόεδρος πριν από δύο μήνες όμως σύμφωνα με τον Fareed Zakarea του CNN, πρόεδρος γίνεται κάποιος όταν κάνει χρήση της πολεμικής μηχανής των Η.Π.Α. Έτσι λοιπόν, ο Donald Trump με το βομβαρδισμό αεροπορικής βάσης της Συριακής κυβέρνησης, τοποθέτησε το όνομα του στη μακρά λίστα των Αμερικανών προέδρων που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι το τέλος των πολέμων δε θα έρθει από περισσότερη βία. Όπως και το τέλος της βίας δε θα έρθει αν δώσεις μία Pepsi σε έναν αστυνομικό.

Η Pepsi από την πλευρά της, έκανε χρήση αυτού που πολύ καλά ξέρει να κάνει εδώ και καιρό η βιομηχανία της διαφήμισης. Να μετατρέπει τα κοινωνικά ζητήματα σε χώρο τοποθέτησης προϊόντων. Και αν ναι, οι anti-Trump διαφημίσεις που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Super Bowl και της προεκλογικής περιόδου δύνανται να περάσουν ένα ανθρωπιστικό μήνυμα στο μυαλό του μέσου πολίτη, τότε η διαφήμιση της Pepsi αποτέλεσε έναν ψεύτικο «πασιφισμό» που σκοτώνει την έννοια της διαδήλωσης και των κινημάτων. Η αστυνομική βία παγκοσμίως είναι ένα τεράστιο και διαχρονικό ζήτημα. Άλλωστε είναι χιλιάδες τα παραδείγματα της βαρβαρότητας και της βίας που έχει ασκηθεί ενάντια σε διαδηλωτές. Όταν λοιπόν η βιομηχανία της διαφήμισης χρησιμοποιεί ένα προϊόν, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό, για να δείξει ότι εν τέλει η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πολύ απλή, τότε κάτι πάει πολύ στραβά. Η αστυνομική βία δε λύνεται με ένα αναψυκτικό στα χέρια του οποιουδήποτε αστυνομικού.

Τα κινήματα και οι διαδηλώσεις των μειονοτήτων και των κοινωνικών ομάδων δεν είναι κάποιο πάρτυ. Ούτε τέτοιου είδους διαφημίσεις αποτελούν κάποιο ιδεολογικό «όπλο» στα χέρια των καταπιεσμένων και των διωκόμενων. Επομένως η διαφήμιση αποτελεί μία τραγική απόπειρα να τοποθετηθεί η Pepsi στην καρδιά των κοινωνικών αγώνων. Το αποτέλεσμα ήταν να την ακολουθήσει δημόσια κατακραυγή με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Η ζήμια όμως, δυστυχώς, είχε ήδη γίνει.

Στο μεταξύ, ο Donald Trump έκανε τον Brian Williams του MSNBC τον πιο χαρούμενο άνθρωπο στον κόσμο καθώς ο αμερικανός δημοσιογράφος χαρακτήρισε «όμορφες» τις εικόνες με τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν με στόχο την αεροπορική βάση του συριακού στρατού. Για να συνεχίσει, κάνοντας χρήση του στίχου του Leonard Cohen «καθοδηγούμαι από την ομορφιά των όπλων μας». Βέβαια, καλό θα ήταν αν γνώριζε ότι ο Cohen έγραψε αυτό το στίχο εννοώντας το ακριβώς αντίθετο.

Ο Τrump αρχικά είχε πει πως πλέον οι Η.Π.Α παύουν να αποτελούν τον «παγκόσμιο σερίφη» και θα είναι πρώτες στις ατζέντα του. Φυσικά και αποτελεί έναν άνθρωπο δίχως καμία γνώση εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, ο οποίος περιτριγυρίζεται από τον βασικό του σύμβουλο που έχει σχέσεις με ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις (Steve Bannon) και τον γαμπρό του (Jared Kushner) που επίσης δεν έχει καμία σχέση με εξωτερική πολιτική. Έτσι όχι μόνο έκανε χρήση των στρατιωτικών μέσων, που από μόνη της αποτελεί μια λανθασμένη πράξη, αλλά επιτέθηκε και στον λάθος στόχο. Ο Άσαντ, είναι πιθανό να έχει κάνει χρήση χημικών όπλων και αυτό τον καθιστά εγκληματία πολέμου. Όμως αυτό δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων την ώρα που η διπλωματική ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο πριν καν ξεκινήσει. Αυτό μπορούν να το κάνουν ακόμα και τώρα. Ο Trump εκτός από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που έχει δημιουργήσει θα έχει και αυτό πλέον να τον βαραίνει. Το κακό είναι ότι δεν ξέρει πως αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα για τον ίδιο και τον κόσμο.

Ίσως θα ήταν καλύτερα αντί για 59 πυραύλους να έριχνε 59 κουτάκια Pepsi.

Υ.Γ. Το διαφημιστικό της Pepsi σκηνοθετικά ήταν άρτιο.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.