Ποιος είναι τελικά ο θρυλικός μουσικός, Marvin Pontiac;

6

Ο Marvin Pontiac χτυπήθηκε τον Ιούνιο του 1977 από ένα λεωοφορείο με αποτέλεσμα τον αναπάντεχο θάνατό του. Ετσι, άδοξα χάθηκε μια από τις πιο αινιγματικές και ιδιοφυείς μουσικές φυσιογνωμίες . Δεν αποτέλεσε, όμως, ο θάνατος του το μοναδικό ευτράπελο συμβάν, καθώς ολόκληρη η ζωή του συναπαρτίζει ένα κολλάζ γεγονότων με περιέργως διαστροφική αλληλουχία.

Γεννηθής το 1932, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, ταξιδεύοντας από περιοχή σε περιοχή, συλλέγοντας μουσικές πληροφορίες και διαμορφώνοντας το προσωπικό ιδιοσυγκρατικό ύφος του. Στο διάστημα αυτό κατηγορήθηκε ότι αντέγραψε, σε ό,τι αφορούσε την τεχνική του στη φυσαρμόνικα τον Little Walter, γεγονός που οδήγησε σ’ενα καυγά εκάτερων έξω από ένα κλαμπάκι στο Σικάγο, όπου κι ο Marvin.. ηττήθηκε. Φημολογείται μάλιστα πως ενεπλάκη σε μια ληστειά τράπεζας το 1950.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σημειώθηκαν μερικές ανεπαίσθητες μουσικές επιτυχίες ενώ  έκανε “σουξέ” με  το κομμάτι”Pancakes” στη Νιγηρία, με τη δισκογραφική του να τον εκμεταλλεύεται -α λα Sixto Diaz Rodriguez- και τον ίδιο να χάνει πάσα εμπιστοσύνη προς τη μουσική βιομηχανία, με απότοκο να απορρίψει τις επακόλουθες προτάσεις συνεργασίας. Το 1970 υποστήριξε ότι τον είχαν απαγάγει εξωγήινοι, ενώ ισχυριζόταν ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβει και στη μητέρα του γεγονός που είχε οδηγησει στον ψυχιατρικό εγκλεισμό της στο παρελθόν. Όταν αργότερα συνελήφθει να κάνει γυμνός ποδήλατο στους δρόμους της Σλίντελ, στη Λουιζιάνα, η “ψυχεδελική” στροφή που είχε λάβει η ζωή του ήταν πλέον πασιφανής κι έκτοτε βυθίστηκε ολοκληρωτικά στην παράνοια.
Υποστήριζε, μάλιστα, με πάθος ότι η φωτογραφική απεικόνιση μιας έμψυχης μορφής συνεπαγόταν της ολοκληρωτικής αφαίρεσης της ψυχής του περί ου ο λόγος οργανισμού. Αυτή είναι, άλλωστε, και η κύρια αιτία που ο ίδιος αρνήθηκε να εμφανιστεί “ως είχε” σε φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να σώζονται μονάχα μυστηριακές και θολωμένες απεικονίσεις του, των οποίων η αισθητική αξία δεν μπορεί βέβαια να αμφισβητηθεί.3

O Jackson Pollock φημολογείται πώς ενόσω επιδιδόταν στη διεκπεραίωση των ζωγραφικών έργων του απολάμαβανε να συνοδεύεται από τις μουσικές δημιουργίες του Pontiac. H λίστα όμως των καλλιτεχνών που επέδειξαν μείζον ενδιαφέρον για το πρόσωπο του εκκεντρικού μουσικού περιλαμβάνει πασίγνωστες και διακεκριμένες φυσιογνωμίες όπως αυτές των David Bowie, Iggy Pop, John Lurie, Leonard Cohen, Beck και Flea μεταξύ άλλων, που εξύμνησαν το μοναδικό μεταθανάτιο μουσικό πόνημά του που τιτλοφορείται “The Legendary Marvin Pontiac: Greatest Hits”.

– Αν όλα αυτά ακούγονται κάπως… υπερβολικά, τότε μάλλον είναι.

Όπως έλεγε και ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ «Το καθετί είναι καλό όταν είναι υπερβολικό» αλλά εγώ θα συμπληρώσω πώς το κάθε τι που είναι υπερβολικό μάλλον δεν είναι κι αληθινό. Ετσι λοιπόν και ο ιθύνων νους πίσω απ’όλη τη πλεκτάνη (όπως λέει και ο φίλος μου που με πληροφορόρησε για τον εν λόγω μουσικό), δεν είναι άλλος από τον John Lurie και ο Marvin Pontiac δεν αποτελεί παρά μια φενάκη, ένα προσωπείο που o John Lurie εφηύρε προκειμένου να.. τρολάρει τον κόσμο. Σε μια συνέντευξη αναφορικά με στο συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε δηλώσει μάλιστα :«Περίμενα πως το γεγονός ότι προσποιούμουν πως είμαι μαύρος θα εξαγρίωνε τον κόσμο, τελικά όμως όλοι έδειξαν πιο ενοχλημένοι απ’την προσποιητή παράνοιά μου». Πέραν όμως της επεδιωκόμενης πρόκλησης , ο Marvin Pontiac διευκόλυνε και την καλλιτεχνική έκφραση του Lurie, καθώς του δόθηκε η δυναντότητα να τραγουδήσει, κάτι που προηγουμένως επιθυμούσε, αλλά δεν αισθανόταν την ευχαίρεια να πραγματοποιήσει.

 

Μαρίλη Κουλολιά


Ακούει παθολογικά Tom Waits. Όταν δεν βασανίζεται από (εκτός τόπου και χρόνου) υπαρξιακά, υπεραναλύει τα πάντα μέχρι αηδίας (χωρίς συνήθως να καταλήγει κάπου). Είναι γκρούπι του Ντέιβιντ Λιντς.