Πειρατεία, ηθική και νομιμότητα

pir22

Είναι από τις συζητήσεις που δε θα τελειώσουν ποτέ. Ή, όταν συμβεί αυτό, θα γίνει με ηχηρή και τελεσίδικη μέθοδο, θατσερικού τύπου. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το internet συζητώντας (να μην ξεχνιόμαστε παιδάκια, αυτός είναι ο ρόλος του σαν εργαλείο, η επικοινωνία πάνω από όλα) πολιτισμένα.

Η επικαιρότητα έφερε στο τσατ μου αυτό το θέμα και ζήτησα από τον φίλτατο Δομίνικο Πρίτη να ξεδιπλώσει εδώ, όσα συζητήσαμε φευγαλέα ανάμεσα σε imojis και greeklish.

Enjoy!

 

Ένα από τα σημαντικά θέματα των ημερών είναι φυσικά το κλείσιμο του gamato (για μια ακόμα φορά), για όσους δεν γνωρίζουν το gamato ήταν site κατεβάσματος πειρατικών ταινιών τσάμπα -και όχι δωρεάν.

Το κλείσιμό του λοιπόν ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με την πειρατεία, με τους περισσότερους όπως ήταν αναμενόμενο να καταδικάζουν αυτή την κίνηση. Άνθρωποι που εκτιμώ και σέβομαι, όπως η Έλενα Ακρίτα, πήραν θέση κατά του κλεισίματος του -κάτι που προσωπικά θεώρησα μεγάλο φάουλ.

Ένας φίλος στο Facebook, ο Τ., είπε κάποια στιγμή πως η φάση με τις πειρατικές ταινίες είναι σαν να περνάς από ένα χωράφι με καρπούζια και να κλέβεις ένα -πιθανότατα δε θα λείψει σε κανέναν, αλλά αν σε πιάσουν κάτσε να φας τις σφαλιάρες και μη μιλάς. Συμφωνώ απόλυτα. Το κατέβασμα πειρατικών ταινιών είναι ξεκάθαρα κλοπή. Το ότι είναι εύκολο να την διαπράξεις δεν αναιρεί το γεγονός της κλοπής και δεν δικαιολογεί το να βγεις και να φωνάζεις που ο αγρότης περίφραξε την ιδιοκτησία του και δεν μπορείς πια να κλέβεις καρπούζια.

Σκέψου το αλλιώς  -θα έμπαινες ποτέ σε ένα κατάστημα ρούχων να κλέψεις ένα τζην; Θα έκλεβες κάτι από το σούπερ μάρκετ; Θα πήγαινες να κλέψεις ένα iPhone 6s; Γιατί όχι; Όλα τα παραπάνω είναι υπερκοστολογημένα -όπως κατά τη γνώμη σου οι ταινίες και η μουσική. Γιατί λοιπόν να μην περάσεις τη ζωή σου κλέβοντας; Η απάντηση είναι φυσικά απλή και προφανής -βρισκόμενος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου απολαμβάνεις μία επίπλαστη ασφάλεια η οποία σε κάνει από επαναστάτη μέχρι πειρατή.

Είναι βαριά η λέξη “πειρατής”; Είναι. Αλλά είναι και αληθινή. Δε θα ήθελες στη δουλειά σου να βρεθεί ένας γάτος που αντί να αγοράζει το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις, να την κλέβει, θα το ήθελες; Εδώ είμαι σίγουρος πως υπάρχουν δύο οπτικές: η πρώτη είναι “δε με νοιάζει αν χάσει το αφεντικό”, κάτι που φανερώνει μία επιδερμική επαναστατικότητα και φυσικά την έλλειψη επαγγελματισμού του νεοέλληνα και φυσικά οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον παραλληλισμό. Ακόμα δε περισσότερο σκέψου αν είσαι καλλιτέχνης ή προγραμματιστής και παράγεις δική σου μουσική, ταινίες, εφαρμογές ή παιχνίδια, βάζεις άπειρο χρόνο εκεί πάνω και τελικά η δουλειά σου ανεβαίνει σε πειρατικό site και διανέμεται τσάμπα (και όχι δωρεάν).

Κάποιοι θα πουν πως είναι δωρεάν διαφήμιση, κάποιοι άλλοι θα βασίσουν το μανιφέστο της επανάστασής τους πάνω στο “δικαίωμά” τους να κατεβάζουν πειρατικό υλικό. Όλοι θα βρουν δικαιολογίες (όπως η κ. Ακρίτα). Η δουλειά του άλλου δεν σου ανήκει ετσιθελικά, δεν σε δικαιολογεί καμία υπερκοστολόγηση και καμία μαφία των δικαιωμάτων. Πληρώνεις άπειρα χρήματα στην μαφία των καυσίμων, της υψηλής τεχνολογίας, της ένδυσης, αλλά εκεί ούτε που σκέφτηκες να “κλέψεις”.

Σίγουρα είμαστε πίσω σε σχέση με την Αμερική όπου με υπηρεσίες όπως το iTunes, το HBO Go ή το Netflix απολαμβάνουν περισσότερα και σίγουρα έχει νόημα σε αυτή την περίπτωση να κατεβάσεις μία σειρά ωστόσο δεν δικαιολογεί το μανιασμένο pirating των Ελλήνων.

Πριν χρόνια, εκπαίδευα τους Έλληνες πωλητές μεγάλων αλυσίδων τεχνολογίας στις πωλήσεις των προϊόντων της Apple και ένα κεφάλαιο μόνο ήταν πως να πείσεις τον πελάτη να αγοράσεις νόμιμο λογισμικό. Ήταν πραγματικά τραγικό να μην πληρώνουν, όχι μόνο για τα ακριβά προγράμματα (πχ MS Office), αλλά και για εφαρμογές ή παιχνίδια των 0.99€ και 1.99€ γιατί θα τα “βρουν σπασμένα”.

Αυτό δείχνει πως το πρόβλημα δεν είναι πως θέλουμε να τιμωρήσουμε τα “κακά” στούντιο παραγωγής ή τις “κακές” δισκογραφικές εταιρείες, αυτό δείχνει πως είμαστε πειρατές από συνείδηση. Ξέρουμε τι κάνουμε και το κάνουμε συνειδητά με την κουτοπονηριά και την τσάμπα μαγκιά του Έλληνα.

Δεν είμαι κανένας φραγκάτος που ξοδεύει άπειρα λεφτά σε ταινίες και μουσικές και παιχνίδια και προγράμματα, έχω κατεβάσει άπειρα TBs πειρατικού υλικού ωστόσο όταν άρχισα να το περιορίζω και να αγοράσω γνήσιο υλικό άρχισα και να το απολαμβάνω περισσότερο. Έχω μία τεράστια βιβλιοθήκη στο Steam με παιχνίδια για την οποία είμαι περήφανος, γουστάρω ένα κομμάτι, το κατεβάζω από το iTunes και το λιώνω. Θέλω Office, αντί να ταλαιπωρηθώ με cracks και activations πληρώνω 6.99€ το μήνα στο Office 365 και τα έχω όλα.

Ζω σε έναν καπιταλιστικό κόσμο δυστυχώς και το έχω αποδεχτεί, πληρώνω την Coca Cola μου, τα Adidas μου και ίσως κανένα φθηνό τζην από τα Bershka. Έτσι πληρώνω και τη μουσική μου, τις ταινίες αλλά και τα παιχνίδια που γουστάρω να παίξω.

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο