Πίστεψε στο rock n roll, άκου τους The Last Internationale και όλα θα πάνε καλά

31Canciones-The-Last-Internationale-Azkena-Rock-Festival-Last-Tour1

Πόσο μας αρέσει η ανάλυση; Πολύ.

Η υπερανάλυση; Ακόμα περισσότερο.

Όταν σε αυτή τη διαδικασία εμπλέξουμε τέχνη, μουσική και ποπ κουλτούρα ζούμε στο σύμπαν του MudTimes και η ζωή είναι ωραία.

Οι λόγοι που εκτιμώ αυτή τη διεργασία είναι δύο. Πρώτον, επειδή είμαι ένα lifeless nerd που μανιφεστάρει την ύπαρξή του αποδομώντας τον κόπο κάποιου καλλιτέχνη, και δεύτερον, επειδή ξέρω πότε να σταματήσω να το κάνω. Είναι οι στιγμές όταν το στερείσαι, που το κάνουν σημαντικό.

Μια τέτοια στιγμή μου επιβλήθηκε λίγες μέρες πριν. Χωρίς να το ζητήσω ποτέ, ο αλγόριθμος του Spotify έφτιαξε μια λίστα, προσωπικά για μένα , βάσει των αναζητήσεών μου και ομολογώ ότι ένιωσα μια ζεστασιά για τη σχέση μηχανής με άνθρωπο.

Ανάμεσα στα κάμποσα κομμάτια που δεν είχα ξανακούσει εκεί μέσα, ήταν και το “Wanted Man” των The Last Internationale,  για το οποίο έπαθα χοντρό έρωτα. Μου ήρθε κατραπακιά, τι να λέμε. Προφανώς και αμέσως μετά αναζήτησα και το υπόλοιπο “We Will Reignalbum και από τη μια μούτζωνα τον εαυτό μου που επέτρεψε να του ξεφύγει πέρυσι, όμως από την άλλη είχα μια παρόρμηση να χαλαρώσω και να απολαύσω τις στιγμές.

Είναι η μαγεία του rock n roll που το κάνει αυτό στον άνθρωπο, μουδιάζει τους ψυχαναγκασμούς και εστιάζει μόνο σε ότι είναι σημαντικό. Στην περίπτωσή μας, στο να με βυθίσει στην αγνή εμπειρία της μαγικής αυτής μουσικής.

Και μα το Δία, το κατάφερε. Βρίσκομαι σήμερα νοητά ενώπιον σας, χωρίς να με νοιάζει τίποτα για τους The Last Internationale.

Δε με νοιάζει ποιοι είναι οι πανάγνωστοι Delila Paz και Edgey Pires.

Δε με νοιάζει αν οι αριστερές τους ιδεολογίες τους έφεραν στο δρόμο του Tom Morello, μέσω του οποίου καβάτζωσαν το Brad Wilk για drummer. Εδώ τους έφεραν από το πουθενά στις Αναιρέσεις της Αθήνας  φέτος τον Ιούνιο, στο Brad Wilk θα κωλώσουν;

Δε με νοιάζουν καν τα δυο προηγούμενα albums τους, που η Wikipedia αγνοεί.

Δε με νοιάζει που από τη στιγμή που έριξε ο Tom το μάτι του πάνω τους, φαίνεται να ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες για χάρη τους και τους υπέγραψε η Epic, τους έκανε παραγωγή ο Brendan OBrien, εμφανίστηκαν στο Letterman και κοτσαρίστηκαν σαν κολαούζοι στις περιοδείες του Robert Plant και των The Who.

Γιατί δε με νοιάζει;

Επειδή αυτό το album είναι τόσο πηγαίο και ρέον, τόσο χαλαρό και δυνατό, που ασυναίσθητα σε σπρώχνει μέσα από την πόρτα ενός δισκάδικου.

Γιατί είναι το rock n roll, στην απλή, ταπεινή και παντοδύναμη μορφή του.

Και ένας θεός ξέρει πόσο χρειαζόμουν κάτι τέτοιο φέτος το καλοκαίρι…

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο