Πρόσεξε κωμωδία, σε χρειαζόμαστε

com

Ο Donald Trump είναι εδώ και ένα μήνα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. O Steven Bannon είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου και η Kellyane Conway, σύμβουλος του Trump, φτιάχνει στο μυαλό της ψεύτικο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο παρουσιάζει ως αληθινό σε συνέντευξη της. Όλα αυτά δεν είναι μέρος κάποιου σεναρίου αλλά σκληρή πραγματικότητα. Η προεδρία του Donald Trump ξεκίνησε όπως ακριβώς την είχαμε φανταστεί. Με ψέματα, επιθέσεις προς δημοσιογράφους και το ρατσιστικό μίσος να ρέει άφθονο.

Κάπου εδώ όμως μπαίνει στη συζήτηση και η κωμωδία. Αυτό το δώρο για τις ημέρες που πέρασαν αλλά και για αυτές που έρχονται. Η πολιτική κωμωδία στις ΗΠΑ διανύει νέες χρυσές μέρες που σε πολλούς θα θυμίζουν την εποχή που ο Jon Stewart αποτελούσε μία αχτίδα φωτός κατά την περιόδο της διακυβέρνησης Bush. Η ποιοτική άνοδος ξεκίνησε πέντε μέρες μετά την εκλογή του Trump όταν ο Dave Chappelle εμφανίστηκε στο SNL, συνεχίστηκε με τον Stephen Colbert την ίδια περίοδο να παράγει μεστό πολιτικό λόγο και κορυφώθηκε με την εδραίωση του στην πρώτη θέση της late night ζώνης. Αυτό απέδειξε ότι το κοινό πλέον αναζητά στην κωμωδία διέξοδο από την παράνοια της πολιτικής καθημερινότητας που μονοπωλείται από ψέματα, φωνές και μίσος με αποτέλεσμα η πληθώρα κωμικών επιλογών της βραδινής ζώνης να αποτελεί μια όαση.

Όμως η πολιτική κωμωδία εκτός από μία διέξοδο αποτελεί και ένα μέσο αντιμετώπισης αυτής της παράνοιας που διακρίνει την πολιτική ζωή. Ο Trump και οι συνεργάτες του έχουν μία πολύ κακή σχέση με τη λογική. Την απεχθάνονται. Σε κάθε επιχείρημα που τους τίθενται απαντούν με προσβολές. Αυτό λοιπόν κάνει και η κωμωδία σήμερα, με το Saturday Night Live να το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Όταν ο Trump απειλεί δικαστές ότι θα τα πούνε στα δικαστήρια, το SNL αποδεικνύει τη γελοιότητα των λεγομένων του με υποδειγματικά sketches, όταν ο εκπρόσωπος τύπου, Sean Spicer, δε μπορεί να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να ενημερώσει τα media, η Melissa McCarthy αναλαμβάνει δράση και παρουσιάζει μια ακραία εικόνα των αντιδράσεων του.

To SNL δεν έχει ανάγκη να παρουσιάσει λογική και επιχειρήματα απέναντι στον Trump, άλλωστε όσες φορές το επιχείρησε δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Τώρα τον χτυπά με το δικό του τρόπο, τη γελοιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπέρμαχος και εκπρόσωπος της λογικής, John Oliver, αν και κράτησε την πιο σωστή στάση από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Trump δηλαδή αρχικά την αδιαφορία και στη συνέχεια την παρουσίαση επιχειρημάτων, πέτυχε λίγα πράγματα. Είναι η απόδειξη πως ο αμερικανός πρόεδρος θα αποδομηθεί με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί.

Η κωμωδία πρέπει να παραμείνει σε αυτά τα ποιοτικά επίπεδα. Είναι επιτακτική ανάγκη. Το τοξικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Trump και οι όμοιοι του μειώνουν τις πιθανότητες πολιτικής συζήτησης με βάση τη λογική. Επομένως η αποδόμηση τους μέσω της κωμωδίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Όχι πέφτοντας στο επίπεδο τους, αλλά αναδεικνύοντας το.

 

Ο Donald Trump γράφει:

trump

 

Ο Stephen Colbert απαντά (με μία δόση ιστορίας):  

winΑπ

 

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.