Οι Βρετανοί φορούν παραμάνες καταδικάζοντας το ρατσισμό #safetypin

Punk Rockerslarge

Κάποιες μέρες έχουν περάσει από το Βρετανικό δημοψήφισμα και όπως είναι φυσιολογικό ο κόσμος είναι ακόμη μουδιασμένος αν όχι αλαφιασμένος από το αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία αλλάζει χέρια οδηγούμενη στην εποχή της μετάβασης και όλα είναι ρευστά.

Το χειρότερο όλων αυτή τη στιγμή σε κοινωνικό επίπεδο, είναι ότι η ακροδεξιά ανεβαίνει πανευρωπαικά (αυτό φαινόταν θα μου πεις) και σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της Βρετανίας η ξενοφοβία μέρα με τη μέρα παίρνει διαστάσεις και ξεσπά σε φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών. Κάτι τέτοια τείνουν να κάνουν την Μεγάλη Βρετανία μικρή Αγγλία (  -όπως πολύ σωστά το έθεσε το Dazed- ) και τη Σκωτία να σιχτιρίζει που δεν ξέκοψε νωρίτερα. Η μισαλοδοξία εντείνεται ταχύτατα, το λεγόμενο hate crime έχει ανέβει σύμφωνα με το Al Jazeera,  κατά 57% μόνο τις 4 πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 Ισλαμοφοβικά περιστατικά ως στιγμής.

Μέσα στην επικίνδυνα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που ακολουθεί το δημοψήφισμα, διαφαίνεται μια μικρή ελπίδα αλληλεγγύης με μια καμπάνια κατά του hate crime που ξεκίνησε μάλλον από την πρωτοβουλία μιας γυναίκας. Η @Cheeahs (το όνομα της είναι Allison και ζει στο Λονδίνο) έγραψε στο twitter ότι αποφάσισε να φορέσει μια παραμάνα, κάτι που υπάρχει σε κάθε σπίτι, για να δείξει ότι όποιος το φοράει αποδοκιμάζει τις προαναφερθείσες συμπεριφορές.

Από εκεί, γρήγορα πολύς κόσμος υιοθέτησε την κίνηση και το καρφίτσωμα μιας παραμάνας προσβάσιμης στον καθένα, έγινε σύμβολο  με παράλληλο statement ότι όποιος το φοράει δεν είναι πιθανός τραμπούκος του διπλανού του.  Το ρεύμα της παραμάνας έγινε viral και το #safetypin κερδίζει έδαφος στο twitter.

Η ίδια μίλησε στο BBC:

“Ο σκοπός είναι να αποτελέσει κάτι παραπάνω από μια συμβολική χειρονομία ή ένας τρόπος ομοιδεατών που θα καθησυχάσουν ο ένας τον άλλον και τέλος. Αν οι άνθρωποι υποστηρίζουν την κίνηση δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να είναι μέρος της λύσης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αντιμετωπίζοντας ενεργά ρατσιστικές συμπεριφορές, ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν τουλάχιστον καταγράφοντας το. Γενικότερα, το όλο εγχείρημα σκοπεύει να αγγίξει τον κόσμο και να τους κάνει να αισθανθούν ότι είναι ασφαλείς και καλοδεχούμενοι.”

 

Αν και θετικό το αλληλέγγυο “κίνημα της παραμάνας”, δεν πρόκειται να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα, ούτε είναι ό,τι καλύτερο  να φοράς διακριτικά για να διαχωρίσεις τη θέση σου από τους ξενοφοβικούς συντοπίτες σου που στην καλύτερη μπορεί να βρίσουν τον αλλοδαπό φοιτητή μέσα στο λεωφορείο, να κοροιδέψουν την ξένη σερβιτόρα την ώρα που δουλεύει, ή πολλά  χειρότερα, την ώρα που ένας λαός νιώθει την απομάκρυνση τους το φωτεινό οδηγό πίσω στη γη της επαγγελίας των χαμένων θέσεων εργασίας και τελικά της ποιότητας ζωής τους στην #postbrexit εποχή.