Sequel καλύτερο από το original; Συμβαίνει καμιά φορά

bladerunner

Αύριο βγαίνει στις αίθουσες το sequel του Blade Runner, δηλαδή της καλύτερης sci-fi ταινίας όλων των εποχών. Κι εδώ και λίγες μέρες, η πολύ παράξενη φυλή των κριτικών κινηματογράφου παρουσίασε μια πρωτοφανή συμπεριφορά: αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι το Blade Runner 2049 είναι αριστούργημα. Πράγμα λογικό από τη μία, μια και ανέλαβε ο πάντα καλός Denis Villeneuve αντί του πλέον κουρασμένου Ridey Scott, αλλά παράλογο από την άλλη μια και για να λάβει μια νέα ταινία πάνω από 3 αστεράκια στην εγχώρια τουλάχιστον κριτική, πρέπει να καταπιάνεται με το δράμα δυο σιαμαίων Εσκιμώων σε road trip στην Θεσσαλία προς αναζήτηση του βιολογικού τους πατέρα.

Τέλος πάντων, οι πρώτες εντυπώσεις είναι τόσο εξωφρενικά θετικές που το sequel τείνει να χαρακτηριστεί ισάξιο – ίσως και καλύτερο – της πρώτης ταινίας του 1982. Παράλογο; Εντελώς. Αδύνατο; Η ιστορία έχει αποδείξει πως όχι. Πάμε να θυμηθούμε 10 sequels που κατάφεραν το ακατόρθωτο, να κοιτάξουν στα μάτια την πρωτότυπη ταινία και μερικές φορές να την ξεπεράσουν.

 

godfather

THE GODFATHER PART 2
Η ταινία που είχε την τιμή να βάλει δίπλα-δίπλα τους Al Pacino και Robert De Niro (σχεδόν, αφού δε μοιράζονται on screen χρόνο) πολύ πριν να θεωρηθεί cool ένα τέτοιο δίδυμο. Και πολύ πριν γίνουν γραφικοί.
 
 
empire
STAR WARS V: THE EMPIRE STRIKES BACK
Πόσα unfollow θα στοιχίσω στη σελίδα αν πω ότι αυτή είναι η μοναδική πραγματικά καλή ταινία της σειράς;
 
 
lotr
LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS
Μπροστά του, το Fellowship of the Ring είναι ανώδυνο σαν τις πιτούλες που τρώνε τα Χόμπιτ για second breakfast. Μπροστά του, το Return of the King είναι αγώνας ποδοσφαίρου στα Άνω Λιόσια.
 
 
evildead
EVIL DEAD 2
Το πρώτο ήταν έπος αλλά και κατά λάθος αστείο. Το δεύτερο είναι επίτηδες αστείο, άρα και πιο έπος. Εκεί κερδίζει ο Sam Raimi όλους τους John Wan γιαλατζί ντολμάδες.
 
 
t2
TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY
Πώς ξεπερνάς το cyberpunk δυστοπικό αριστούργημα των 80s για να καλωσορίσεις τα 90s; Πληρώνοντας τον Schwarzenegger 21.429 δολάρια για κάθε λέξη. Τέσσερις από αυτές είναι και οι “Hasta la vista, baby”, οπότε άξιζαν μέχρι και την τελευταία δεκάρα.
 
 
batman
BATMAN RETURNS
Michelle Pfeiffer > Kim Basinger
Danny DeVito > Jack Nicholson
Michael Keaton = Michael Keaton
Α, και Michael Keaton > Christian Bale. Άσχετο, αλλά καλό είναι να μην το ξεχνάμε.
 
 
toystory
TOY STORY 2
Ναι, το πρώτο άνοιξε δρόμους αλλά αυτό έχει reference αστείο στο Star Wars, είναι ξεκαδριστικό σε βαθμό να φτύνεις το συκώτι σου και δε χρειάζεται να είσαι 12 χρονών για να το λατρέψεις.
 
 
spiderman2
SPIDERMAN 2
Ανάμεσα σε ένα αφελές πρώτο μέρος και σε ένα φριχτό τρίτο, αυτός είναι ο μοναδικός καλός Spiderman που γύρισε ο Sam Raimi. Και για αυτό ευθύνεται περισσότερο ο Alfred Molina παρά ο ίδιος ο Raimi.
 
 
cap
CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER
Η καλύτερη Marvel ταινία είναι ένα part 2. Πώς σου φάνηκε αυτό, Tony Stark;
 
 
madmax
MAD MAX 2: THE ROAD WARRIOR
Όταν λέμε “Mad Max”, σκεφτόμαστε έρημο, σκόνη, δερμάτινα jackets, αστεία κράνη, κακοτράχαλα οχήματα και κοσμήματα φτιαγμένα από τα κόκαλα των οχτρών μας, χάρη στο Mad Max 2. Από το πρώτο θυμόμαστε κυρίως ένα κομμένο χέρι και τον Mel Gibson να μοιάζει σε ηλικία για πενταήμερη.
 

Διονύσης Νταλκάς


Αποψιάτορας. Ημιμαθής ξερόλας. Εθισμένος στο ρολό φυσαλίδας. Είδωλο του ο Ιζνογκούντ.