Συνέντευξη: Breath After Coma

breath2

Το γεγονός ότι η ελληνική ροκ σκηνή βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση είναι αναμφισβήτητο. Αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα συναυλιακών επιλογών κάθε εβδομάδα, τους εξαιρετικούς δίσκους που έρχονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα και την αγάπη του κοινού για αυτή τη σκηνή. Σημασία όμως δεν έχει να ακούμε μόνο τα κομμάτια που μας δίνονται αλλά να γνωρίζουμε και τους πρωταγωνιστές οι οποίοι δουλεύοντας σκληρά, μας παραδίδουν αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Για αυτό μιλήσαμε με τον Ορέστη Τέντζερη, frontman των Breath After Coma, σχετικά με τα δρώμενα της μπάντας αλλά και την ελληνική σκηνή. Σας τον συστήνουμε λοιπόν, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

Αρχικά, τι να περιμένουμε από το επερχόμενο άλμπουμ σας και σε τι ρυθμούς θα κινηθεί;

Από συζητήσεις που έχουμε κάνει μεταξύ μας και με κοντινούς ανθρώπους που το έχουν ακούσει θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως έναν αμιγώς γκρουβάτο rock δίσκο με μελωδικά ξεσπάσματα. Είναι ένα υλικό που έχει όλη την ψυχή μας μέσα, έχει fun στιγμές αλλά και πολλές σκοτεινές. Αυτό το διαφοροποιεί από το ντεμπούτο EP που βγάλαμε πέρσι.

 

Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιο από τα κομμάτια του δίσκου να συνδυαστεί με video clip;

Κάναμε ήδη ενα DIY βίντεο για το πρώτο single ‘’Leaders’’, που είναι το ομώνυμο του δίσκου και κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Υπάρχει σχέδιο να κάνουμε δύο βίντεο. Σίγουρα θα προκύψει όμως και κάτι άλλο που ίσως φτιάξουμε μόνοι μας για να πλαισιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια. Μας αρέσει το υλικό να είναι οπτικοακουστικό σε γενικές γραμμές.

 

Ποιες ήταν οι βασικές, πνευματικές, επιρροές σας για τη συγγραφή αυτού του άλμπουμ;

Οι φράσεις κλειδιά στην απάντηση αυτή είναι ‘’καθημερινότητα’’ και ‘’Ελλάδα’’, άντε και λίγο ο ‘’έρωτας’’ που τη ζημιά την κάνει πάντα. Το άλμπουμ περιγράφει την τάση που έχουμε εμείς ως άνθρωποι να εξελισσόμαστε -πράγμα που φαίνεται και στη μουσική του δίσκου σε σχέση με παλιότερα- και πως η κοινωνία σου υποδεικνύει τρόπους για να αποτύχεις. Οι άνθρωποι κυρίως, αυτοσαμποτάρουμε τη δική μας ζωή και τους γύρω μας με τη μιζέρια μας. Κάποια στιγμή κουράζεσαι και θες να ξεφύγεις από αυτό, να πας παρακάτω και να αναζητήσεις την ελευθερία σου στην τέχνη και σε όμορφους ανθρώπους. Αυτό είναι το ‘’Leaders’’. Η θέλησή μας αυτή.

 

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, τι έχει το μενού για τους Breath After Coma;

Ετοιμάζουμε το λάιβ μας για την κυκλοφορία του δίσκου μέσα στο Μάρτιο. Παράλληλα, στήνουμε ενα δυνατό τουρ που θα γίνει μέσα στην άνοιξη για προώθηση του δίσκου στην Ελλάδα. Γενικά ο στόχος μας είναι όταν κυκλοφορήσει το υλικό να παίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο λάιβ. Οι Breath After Coma είναι μπάντα για το stage.

breath

 

Όντας μια σχετικά νέα μπάντα, ποια στοιχεία από ήδη πετυχημένα συγκροτήματα κρατάτε και σας εμπνέουν;

Θαυμάζουμε πολύ τις μπάντες που κατάφεραν πράγματα ανοίγοντας ένα δικό τους δρόμο με σκληρή δουλειά. Μπάντες που δε βγήκαν μέσα από trends και hypes βασισμένα σε δουλειές άλλων. Αν το σκεφτείς, αυτά είναι και τα συγκροτήματα που σηματοδοτούν τα νεα hypes που κινητοποιούν κόσμο να κάνει δίσκους και ωθούν τη μουσική βιομηχανία του ήχου τους να κινητοποιηθεί. Συγκροτήματα αληθινά, που υπηρετούν τη μουσική χωρίς εκπτώσεις και ταμπέλες.

 

Τι παλμό λαμβάνετε σε κάθε συναυλία σας από το κοινό;

Τα live είναι το αγαπημένο μας. Ελάτε στο release μας να δείτε τι εννοούμε.

 

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή των Breath After Coma;

Το 1ο ελληνικό tour και το Ziria Festival 2016.

 

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή των Breath After Coma;

Χειρότερες στιγμές είναι οι μουρμουρίτσες που κάνουμε ο ένας στον άλλον όταν κουραζόμαστε από την υπερανάλυση κάποιου θέματος. Δεν παλεύονται.

breath3

 

Βλέπουμε αρκετές μπάντες να ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα, οι Breath After Coma ενδιαφερόνται να κάνουν κάτι παρόμοιο ή προτιμούν να μείνουν αφοσιωμένοι στη μουσική;

Προσέχουμε πολύ το songwriting, οι στίχοι όμως είναι και αυτοί πολύ σημαντικό κομμάτι. Μεταφέρουμε κι εμείς προβληματισμούς και κοινωνικά μηνύματα. Είμαστε ακραίοι υποστηρικτές της εσωτερικής δύναμης του ανθρώπου και αρκετά ρομαντικοί για να πιστεύουμε οτι αν ξεκολλήσεις την ψυχή σου και γίνεις ανοιχτόμυαλος μπορείς να βοηθήσεις να γίνει λίγο καλύτερος ο περίγυρος σου και ο κόσμος σου. Φαίνεται και στους στίχους αυτό.

 

Έχοντας το κάθε μέλος ξεχωριστές υποχρεώσεις πόσο εύκολο είναι να διατηρείται η συνοχή της μπάντας;

Είναι πολύ δύσκολο αλλά λιώνουμε και τα καταφέρνουμε.

 

Στο μέλλον πιστεύεις ότι θα μπορέσετε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά στους Breath After Coma;

Ο τρόπος που δουλεύουμε έχει ως προοπτική αυτό, χωρίς όμως να γίνεται και αυτοσκοπός. Παίζουμε για τη μουσική προσπαθώντας όμως παράλληλα να το κάνουμε όσο πιο σοβαρά γίνεται και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιο επόμενο βήμα.

 

Πλέον οι ελληνικές μπάντες έχουν χτίσει ονόματα, κυρίως στην Ευρώπη. Είναι άμεσα εφικτό ένα ευρωπαϊκό tour για εσάς;

Ήδη το σχεδιάζουμε. Θα είναι στα πλαίσια προώθησης του ‘’Leaders’’.

 

Ποιες οι σχέσεις μεταξύ των συγκροτημάτων της αθηναϊκής σκηνής;

Έχουμε κάνει πολύ καλούς φίλους εμείς. Μαλάκες βρίσκεις παντού, όπως και ωραίους τύπους. Δεν έχει να κάνει με το θέμα της σκηνής.

 

Ποιό είναι το ταβάνι των Breath After Coma;

Δεν υπάρχει ταβάνι. Είμαστε πεινασμένα αγόρια που τους αρέσει ο ουρανός.

 

Για το τέλος, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους ξέρουν αλλά και όσους δεν ξέρουν τους Breath After Coma;

Όσοι δε μας ξέρετε θα έπρεπε να ντρέπεστε αλλά εντάξει, μας μάθατε τώρα και αυτό είναι καλό για την υγεία σας. Ελάτε στο release μας γιατί αγαπάμε πολύ την τέχνη και τη μουσική, όπως ακριβώς και εσείς που διαβάζετε Mudtimes.

Άλλο ένα δείγμα από τους Breath After Coma:

 

 

 

 

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.