Συνέντευξη: Καφές φίλτρου χωρίς φίλτρο με τους Sonata Antartika

son

Με αφορμή την απαρχή της πανγαλαξιακής κυριαρχίας τους και την κυκλοφορία του νέου τους album ‘#no_filter’, καθώς και του βιντεοκλίπ της εκατονταετίας, ‘ΠΑΣΟΚ’, καταφέραμε να αποσπάσουμε κάμποσα λόγια απ’τους Sonata Antartika, και να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε και να αποδομήσουμε, μέχρι ενός σημείου ανθρωπίνως δυνατού, τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω απ’το intelligent metal της μπάντας.

son2

 

Καλησπέρα σας κύριοι, αυτή τη φορά όχι Waveschool όμως. 
- Μιας και το ηλικιακό target group σας βρίσκεται ανάμεσα στους αριθμούς 9 και 12, η κυκλοφορία του ΠΑΣΟΚ έγινε με σκοπό να προσεγγίσετε και μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες υπήρξαν μάρτυρες των χρυσών ετών Του Κόμματος;
Καλώς ή κακώς, το να χάσουμε το κοινό μας θα ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, αλλά οι ηλικίες 9-12 είναι ένα πάρα πολύ πιστό target group, και είπαμε να το δούμε λίγο πιο νοσταλγικά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μια έννοια διαχρονική, καθώς αναγνωρίζεται ως αστείο και στις 7 διαστάσεις, οπότε έτσι πιάνουμε και ένα κοινό ελαφρώς γηραιότερο. Προφανώς δε χρειάζεται να αναφέρουμε και να ξανατονίσουμε την αγάπη μας για Το Κόμμα, βέβαια.

Α, ναι. Και επίσης θέλουμε ξεκάθαρα να εμφανιστούμε στα uploads του Luben. Καιρός δεν ήταν;

 

- Κυκλοφορείτε το καινούριο άλμπουμ, ετοιμάζετε κλιπάκια και λαιβς, οκ, προφανώς ό,τι πληροφορία θέλει ο κόσμος πάνω σ’αυτά μπορεί να τα δει στο φιμπί και στις άλλες συνεντεύξεις σας. Πως νιώθετε που είστε απ’τις πιο φρέσκιες φάσεις της χωρός στο μέταλ, χωρίς να το βλέπετε σοβαρά; Και αφού είστε καλοί, γιατί δε το βλέπετε σοβαρά κάποια στιγμή, τέλος πάντων;

 

Wartooth: Όντας ο κύριος συνθέτης και στιχουργός της μπάντας, θα πρέπει να κρατώ ένα ανθρώπινο και προσιτό προς την πλέμπα πρόσωπο.

( ολίγον τι βίαιη διακοπή από Argy)

Argy: Εντάξει, καμιά φορά μπορεί να λέμε και κανένα ψεματάκι..Πάντως πάνω στο θέμα, ό,τι και να κάνουμε, αν ασχοληθούμε σοβαρά θα τους σβήσουμε όλους. Σε φάση τους πάντες. Κρίμα δε θα’ναι;

Wartooth: Ακριβώς, υπάρχει κοινωνική συνείδηση προς τις υπόλοιπες μπάντες της Ευρασίας, μη μας βλέπετε έτσι σκληρούς, κρύβουμε κι εμείς (κάποιες) ευαισθησίες.

 

- Στο νέο σας κλιπ περί του Κόμματος, νιώθετε ότι το υπέρογκο budget το οποίο διαθέσατε για την παραγωγή του πήγε σε καλά χέρια; Θα αποτελέσει το απαραίτητο κίνητρο για τον κόσμο, έτσι ώστε να ξαναανατείλει ο Ήλιος μας;

 

Argy: Για το κλιπ μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολύ εύκολα την υπερπροσπάθεια αναβίωσης που πραγματοποιήσαμε προς τιμήν του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στον σκηνοθέτη μας Domenik Papaemmanouil, ο οποίος χέστηκε προκειμένου να καταφέρει να αποδώσει πιστά την ατμόσφαιρα που θέλαμε να προσδώσουμε στη φάση, και προφανέστατα είμαστε πολύ πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, όπως επίσης και από την ανταπόκριση (;) του κόσμου.

Wartooth: Καλώς ή κακώς, αηδίες και κακέκτυπα Του Κόμματος, όπως η ΔΗΜΑΡ και η Ελιά απέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ είναι αθάνατο και δεν αντικαθίσταται από οτιδήποτε, πόσο μάλλον από κομπάρσους σαν αυτούς της σημερινής ημέρας. Ζητάμε αναβίωση του παλιού ΠΑΣΟΚ, αυστηρά με Παπανδρέου στην ηγεσία. Αν λέγεται και Ανδρέας, ακόμα καλύτερα.

- Το να παίρνετε όμορφα και καλλίφωνα κοριτσάκια για guests στους δίσκους σας δείχνει να είναι πάγια τακτική σας. Ο σκοπός σας είναι καθαρά μπας και τσιμπήσετε κανένα φράγκο ακόμα από μεταλλαίους φανς που δεν έχουν ξαναδεί γυναίκα ούτε σε pop-up στον browser τους, ή υπάρχει και κάτι το οποίο δε μπορούμε να διακρίνουμε εμείς ως κοινοί θνητοί;

Argy: Ο λόγος είναι πως υπάρχουν σημεία στη μουσική γενικότερα, στα οποία η γυναικεία παρέμβαση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ούτως ή άλλως, όλοι δε κρύβουμε μια γυναίκα μέσα μας; Τελευταία δεχτήκαμε αρκετό κράξιμο περί μισογυνισμού, κάτι το οποίο από τέτοιες κινήσεις καταρρίπτεται πανηγυρικώς ως κατηγορία.

Wartooth: Ας μην αναφέρουμε βέβαια ό,τι εμείς γράφουμε τους στίχους τους…ούτε και τον πραγματικό λόγο, ο οποίος είναι το να σπάει η μονοτονία του μαλάκα του Μπούτου.

 

-Κάποια από τα μέλη σας εθεάθησαν να παραθερίζουν στο Αγκίστρι σχετικά πρόσφατα, και αποκαλύφθηκε πως εκτός από το να σέρνονται πεινασμένοι σε παραλίες της περιοχής έμειναν με την όρεξη και σε πιο πικάντικους τομείς. Θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες μας;

Wartooth: Η αλήθεια είναι πως στο Αγκίστρι πέρασα τέλεια τις μέρες που δεν ήμουν εκεί, πραγματικά θα μπορούσα να μιλήσω για borderline εμπειρία ζωής.

Argy: Η αλήθεια είναι πως πήγαμε και περάσαμε πένα, ακόμα και αν πεινάσαμε ανηλεώς, ενώ παραλλήλως περιτριγυριζόμασταν αυστηρά από γκομενάκια 1 <= X <= 3.
- Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι στο Facebook μπορεί να βρεθεί καλύτερο υλικό από αυτό που -συναντά κανείς σε ελευθεριακά αυτοδιαχειριζόμενα κάμπινγκ.

Wartooth: Λαμβάνοντας υπ’όψιν τι είδα με τα μάτια μου φέτος στο Αγκίστρι θα μπορούσα να συμφωνήσω. Όπως και να’χει βέβαια, η αλήθεια σίγουρα πονάει, και δεν υπάρχει διαφορά στον τομέα γκομενάκια απ’τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής ενός ανθρώπου.

Argy: Βάσει φρικτών εμπειριών, μπορώ να χαρακτηρίσω την κατάσταση με μια ακόμη ανισότητα, η οποία πλέον τείνει να γίνει συμπαντική σταθερά.

Έχοντας υπ’όψιν μας πως Facebook > Πραγματικότητα  > Αγκίστρι, και αναλογικά να το δούμε, ένα 8 του Facebook θα παίξει στα επίπεδα του 5 στην πραγματικότητα, και κάπου στο 2 στο Αγκίστρι.

Να τονιστεί το βάσει ΦΡΙΚΤΩΝ εμπειριών, ε.

 

- Όπως το’φερε η κουβέντα τώρα, θα θέλαμε την επέμβαση του κυρίου Ω, ο οποίος, ως επαγγελματίας, πλέον, δικηγόρος θα μπορούσε να μας δώσει τα φώτα του σε ένα απ’τα μεγάλα προβλήματα της εποχής: Το να μη βλέπεσαι από κοντά (με το ζόρι 5, ας πούμε),  ενώ online φαίνεσαι κανόνι μπορεί να διωχθεί ποινικώς;

Μιας και ο κύριος Ω αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κέρκυρα για κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις, ως δικηγόροι μπορούμε να δώσουμε κι εμείς μια απάντηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 23 του νόμου 4053, του έτους 1982 μ.Χ. ή 1 μ. Ανδρέα, η υποπαράγραφος 4 αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα πως τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν ξεκάθαρη απάτη με δόλο, και, εάν οι profile pics είναι πάνω από μια, κατ’εξακολούθηση.

Ο νόμος τιμωρεί τέτοιες περιπτώσεις με 2 χρόνια ban από το Facebook, 4 χρόνια εξοστρακισμό στο Αγκίστρι χωρίς internet, ενώ παράλληλα στο προφίλ του παραβάτη γίνονται ανελέητα tags αυστηρά σε παλιές pics.

 

- Πρακτικά, τώρα που μετατραπήκατε σε ένα αμιγώς hip hop crew, το Ice Dearth αποτέλεσε το πιο υποχθόνιο diss σας προς τους haters που σας θέλουν ακόμα metal. Παρατηρείτε κάποια ομοιότητα με τον πόνο του Garm των Ulver, ο οποίος προσπαθεί ανηλεώς να ξεφορτωθεί την ταμπέλα του metalboy που του προσάπτει ο πλανήτης για  τις νεανικές απερισκεψίες του, ενώ παράλληλα έχετε ως μόνο στόχο να χαρτώνεστε από πιτσιρίκια που δηλώνουν  ‘μόνο ZN, Bong και Σίγμα Άλφα’;

 

Η αλήθεια είναι πως με το Ice Dearth, ο στόχος μας, τον οποίο και φέραμε εις πέρας, μιας και βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο κυκλοφορίας του album, είναι να πιάσουμε και τα υπόλοιπα 15χρονα που μας ξέφυγαν από τα hip hop κομμάτια που βγάλαμε.

Σαν στόχο, βέβαια, έχουμε να βγάλουμε και κάποιες δουλειές τύπου καινούρια Tus με ξεφτιλορεφρέν, έτσι ώστε να μας παίζουν και στο Όλα, και θα’μαστε κυρά πόπετ.

 

- Τολμηρός φαγητοπόρος τρώει Dimmu Burger, Κάβουρα στα Εξάρχεια μετά τις 11 και Μερακλή στο Δέλτα Φαλήρου. Ποιο θα τον πάει περισσότερο τριαντάφυλλο το βράδυ;

Για το Dimmu Burger να ρωτήσετε τον φίλο μας τον Κμδ (σ.σ : ποιον;), πρέπει να έχει την πληρέστερη εμπειρία πάνω στο θέμα.

Argy: Να πω την αλήθεια εμένα νιώθω να μην με έχει πάει ούτε πινέλο, ούτε πλυντήριο ο Κάβουρας πάντως…

Wartooth: Να δηλώσω θύμα του Κάβουρα ή θα παρεξηγηθούμε;

Argy: Αν και τώρα που το σκέφτομαι, δε ξέρω αν υπάρχει ακόμα ο Σάββας στην πλατεία, ο οποίος όντως με είχε γλεντήσει. Θυμάμαι συγκεκριμένα ο γύρος κοτόπουλο να ήταν σκυλί και το χοιρινό γάτα. Ή το αντίστροφο, δε θυμάμαι με ποια σειρά βγήκαν ακριβώς. Απ’τη σακούλα.

 

- Πετάμε σε ένα ring τον Captain Κομμάτια, τον χίπστερ ήρωα απ’το Πλαστικοπάπαρο, τον χαλαίο πρύτανη και το 5. Free for all, ποιος θα έβγαινε ζωντανός και πιο αξιοπρεπής από κει μέσα;

Παρά της ακραίας μάχης, σίγουρα ο Captain αν έσκαγε στο ring εντελώς κομμάτιας θα τους έσπαγε όλους λόγω υπερδυνάμεων. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι δε ξέρει κανείς πως θα έφευγε από κει μέσα, σε φάση το πιθανότερο είναι να έμενε λιπόθυμος εκεί μέσα.

Ίσως το πιο δυνατό σενάριο είναι να καταφέρει να ζήσει το 5, με το οποίο δε πρόκειται να ασχολούνταν κανείς, ακριβώς λόγω της υπέρογκης μετριότητας του.

Άρα μάλλον τους σπάει όλους ο Captain αλλά ζει το 5, με όση αξιοπρέπεια θα μπορούσε να έχει πλέον στη ζωή του.
 

- Έσκασε στα στενά φήμη ότι ετοιμάζετε συνεργασία με τον Wartooth των Randomwalk για την επόμενη δουλειά σας, κάτι guest solo στον Τρίτο Τόμο και παρόμοια παράξενα. Πως καταφέρατε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί του και να κλείσετε ένα τέτοιο deal;

Wartooth από Randomwalk: (φωνή σοβαρού μεταλλά)  Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά δεν τα είχα ξανακούσει, μια μέρα με προσέγγισε ο Αλέξανδρος με ένα δείγμα του 2ου δίσκου, και ενώ η αλήθεια είναι πως δεν ενθουσιάστηκα με αυτό που άκουσα, είπα να πραγματοποιήσω (ακόμα) μια καλή πράξη, έτσι για το glory.
Argy από Sonata: Πρακτικά ο στόχος μας είναι να διώξουμε τον Wartooth των Sonata και να πάρουμε αυτόν των Randomwalk, μιας και έχει και καλύτερη pic στο Metal Archives, ίσως αυτή να’ναι η μόνη αλήθεια.

Wartooth από Sonata:  Δωθέντος του κιθαριστικού μου παρελθόντος, ένιωσα την υποχρέωση να επιστρέψω στη μπάντα. Ως μπασίστας.

- Μετά τα ριλιζ παρτι και αφού μαζέψετε ότι λεφτά βγάλετε και δε βγάλετε, ποια είναι τα προσωπικά σας πλάνα; Επιστροφή στην Ινδία και στους ελέφαντες, tai chi με τους μοναχούς του Θιβέτ, προσευχές για το Παρίσι, μόνιμη μετεγκατάσταση στη Γαύδο, μπυράκια στο Rainbow,  Wacken 2016;

Wartooth γενικότερα: Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω τον 3ο δίσκο. Randomwalk. Η αλήθεια είναι ότι τον ξαναγράφω διότι δεν είναι αρκετά καλός.

(πειστικότατη μούρη Argy δεκαχίλιαρο)

Argy: Η αλήθεια είναι πως στα άμεσα πλάνα μας βρίσκεται ένα live στη Γαύδο, το οποίο αποτελεί και όνειρο ζωής προφανώς. Και προφανώς με όργανα φτιαγμένα μόνο από φυσικά υλικά.

Wartooth από κάποιους, τέλος πάντων: Αυστηρά vegan.

Argy: Όργανα από ατόφιο έμψυχο κλαδί, καρπούε, πετρώματα κτλ, ξέρεις. Να το ζήσουμε εθελοντικά, να φτάσουμε στη μουσική ολοκλήρωση κάποια στιγμή, να γίνουμε ένα με τη φύση χρησιμοποιώντας όσο λιγότερο άνθρακα γίνεται στη φάση.

Wartooth: Ανόργανα όργανα δηλαδή.

 

- Το κλείσιμο δικό μου, ευχαριστήστε με για το χρόνο μου.

Wartooth: Ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

Argy: Όχι.

 

- Oκ, τώρα δικό σας.

Argy: Ευχαριστούμε για το χρόνο σου.

 

 

Οι Sonata Antartika εμφανίζονται στις 21 Νοέμβρη, του έτους 2015 μ.Χ ή 34 μ.Ανδρέα στο six d.o.g.s, μαζί με τα Ορκ της Ραφήνας και τους Allen’s Hand, για να παρουσιάσουν το #no_filter.

 

 

 

 

Κώστας Χερέκελης


Νε(ι)ρωνικό κατασκεύασμα του 20ου αιώνα, παράλογο μα κομψό, πάντοτε με σεβασμό προς τον αναγνώστη. Και ψεύδορκο.