Συνέντευξη: Κύριος Κ.

kos K by Spyropoulos

Πάει καιρός από τότε που άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του Κύριου Κ. από έναν καλό φίλο. Τότε δεν μπήκα στο κόπο να ακούσω προσεκτικά την δουλειά του, ίσως γιατί το ελληνόφωνο rock δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Την εκτιμώ πολύ την ελληνική σαν γλώσσα αλλά για κάποιο λόγο ποτέ δεν με έπεισε με την συνοδεία ηλεκτρικής κιθάρας. Κακώς, πολύ κακώς μάλλον. Ελπίζω πως αυτό δεν συνέβη επειδή τόσα χρόνια ήμουν ένα ξιπασμένο αμερικανάκι αλλά πως έχω τους λόγους μου. Όλο αυτό βέβαια στην προκειμένη δεν έχει την παραμικρή σημασία καθώς το «40 μέρες» του Κύριου Κ. είναι ένα άλμπουμ που προσπέρασε αυτόματα τις όποιες μου συμπλεγματικές διαθέσεις. Είναι ένα άλμπουμ εξαιρετικό που λατρεύει τις λέξεις του, τα μηνύματά  του, είναι προϊόν του τόπου του και την ίδια στιγμή λοξοκοιτάζει πανάξια προς την αισθητική που όρισε πριν από 20 περίπου χρόνια ο Jack White.  Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του και με αφορμή την ερχόμενη συναυλία στο «ΙΛΙΟΝ plus», ζήτησα από τον Κύριο Κ. ένα γρήγορο Q&A.

 


 

Τι είναι οι «40 μέρες»; Υπάρχει συμβολισμός πίσω από τον αριθμό;

 

Ήταν ο τελευταίος ενάμισης μήνας μιας φάσης όπου συνέβη και το ομότιτλο τραγούδι. Περαιτέρω είναι ένα νέο άλμπουμ με 10 τραγούδια και είναι το καλύτερό μου.

 

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σου για τις «40 μέρες»; Όχι απαραίτητα μουσική.

 

Η διάθεσή μου.

 

Η μουσική που ακούς την εκάστοτε περίοδο αποτυπώνεται στην εκάστοτε κυκλοφορία σου ή προσπαθείς να μένεις στις σταθερές που έχεις ήδη μέσα στο μυαλό σου; Αν υπάρχουν αυτές βεβαίως.

 

Κοιτώντας στο σήμερα σίγουρα δεν έχω το χρόνο να ακούω με τους ρυθμούς που άκουγα κάποτε, οπότε τείνω περισσότερο σε πάγιες καταστάσεις.

 

Δεδομένου πως το όλο blues oriented garage (ή πες το όπως θες) ηχητικό φάσμα στο οποίο κινείσαι, χαίρει μιας κάποιας εκτίμησης και κατά κάποιο τρόπο παίρνει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια, σκέφτηκες ποτέ να υιοθετήσεις την αγγλική γλώσσα μέσα στη μουσική σου ώστε να της δώσεις μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια ή το να μιλάει ο Κύριος Κ. στη μητρική του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του;

 

Γενικά κάνω τα πράγματα όπως μου βγαίνουν ανεξάρτητα απ’ την τάση της κάθε εποχής. Ούτως ή άλλως θεωρώ πως τα γεωγραφικά όρια είναι ανεξάρτητα της γλώσσας. Στη γλώσσα μου γράφω γιατί έτσι μου έτυχε κι έτσι το ‘μαθα.

 

Πως ορίζεις την καλλιτεχνική αξιοπρέπεια και την καλλιτεχνική επιτυχία;

 

Μάλλον αξιοπρέπεια είναι να τα έχεις καλά με σένα και επιτυχία με τους άλλους.

 

Θα ισιώσουν ποτέ τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο; Ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

 

Με τέτοιο ήλιο δε το βλέπω..

 

kos K

 

Κλισέ αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω: Τρία αγαπημένα albums, τρεις αγαπημένες ταινίες.

 

“Electric Ladyland”, Jimi Hendrix Experience
“Real Gone”, Tom Waits
“Grinderman”, Grinderman
 
“True Romance”, Tony Scott
Vampires”, John Carpenter
Dead Man”, Jim Jarmusch

 

Αν μπορούσες να γράψεις το soundtrack μιας οποιασδήποτε ταινίας, ποια θα ήταν αυτή; Ή έστω ποιος θα την σκηνοθετούσε;

 

Μάλλον ο Jarmusch

 

Τι περιμένει ο Κύριος Κ. από το μέλλον και το μέλλον από τον Κύριο Κ. ;

 

Δίσκους και Bungee Jumping

 

Ποια είναι η ερώτηση που δεν σου έχουν κάνει ποτέ σε συνέντευξη και θα ήθελες να σου έχουν κάνει. Απάντησε την κιόλας αν θέλεις.

 

-Θα έκανες Bungee Jumping;
-Όχι

 

Μια ευχή και μια κατάρα για το κλείσιμο.

 

Ζωή είναι θα περάσει.

 

Σ’ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Ραντεβού το Σάββατο.

 

Εγώ ευχαριστώ – καλή συνέχεια σε όλα.

 

Βαγγέλης Ανανίδης


Διπολικός. Επειδή μοιράζεται την ημέρα των γενεθλίων του με τον Stevie Ray Vaughan, τον Denis Villeneuve και τον Zlatan Ibrahimovic, νομίζει πως είναι προορισμένος για κάτι σπουδαίο. Δεν είναι.