Συνέντευξη: Urban Dogs

urban

Το Urban Dogs είναι δημιούργημα του Νίκου Τσιάμη με τον οποίο και μιλήσαμε για να μας περιγράψει πόσο ζόρικη είναι για ένα κατοικίδιο (στην συγκεκριμένη περίπτωση σκύλο) αλλά και για τον ιδιοκτήτη του, η ζωή μέσα σε μια μεγάλη πόλη σήμερα. Κρατήστε σημειώσεις και επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες.

 

Νίκo, θέλεις να μας εξηγήσεις περιληπτικά τι ακριβώς είναι τo Urban Dogs;

Το Urban Dogs – Κυνών Άστυ είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες ορθής, ήπιας και αβλαβούς κυναγωγής και στοχεύει στην ομαλή συμβίωση ανθρώπων και σκύλων στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.

 

Πως σoυ ήρθε η ιδεα ώστε να ξεκινήσεις κάτι τέτoιo; Πoια ήταν η σπίθα πoυ τo ξεκίνησε;

Μάλλον από ανάγκη να καλύψω τα έξοδα μου στράφηκα σε όλο αυτό. Βέβαια, η ιδέα να εντρυφήσω στην φύση του σκύλου με απασχόλησε ως “σκέψη ερωμένη” από την εποχή που ολοκλήρωνα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές, σχεδόν δέκα χρόνια πριν. Τελικά, το 2010 πήρα την απόφαση να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό. Οριστικά. Συγκεκριμένη σπίθα δεν υπήρξε. Σίγουρα η φλόγα μέσα μου μεγάλωνε και συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς διαπιστώνω τις χαοτικές αποστάσεις ανάμεσα στα σύγχρονα επιστημονικά – ερευνητικά και εμπειρικά – δεδομένα και στις αναχρονιστικές, βλαβερές τεχνικές διαχείρισης ενός σκύλου. Το αγαπημένο και των Έλληνων “αν δεν σηκώσεις το χέρι σου και αν δεν υψώσεις την φωνή σου…” πρέπει να απενεργοποιηθεί . Αυτό ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει το Urban Dogs: να πείσει επαρκώς με τις συμβουλές, τις πρακτικές και τις προτάσεις του αποκαθηλώνοντας το βίαιο, ζημιογόνο, ατελέσφορο και δυστυχώς κραταιό There Ιs Νo Αlternative της τιμωρητικής διδακτικής προσέγγισης.

urban2

Πόσo δύσκoλo είναι τελικά για έναν σκύλo να ζει μέσα σε μια μεγάλη πόλη; Η ζωή στην επαρχία είναι θεωρητικά πιo εύκoλη γι’ αυτόν;

Η ζωή πουθενά δεν είναι εύκολη. Θα έλεγα ότι είναι απλά διαφορετική. Θεωρητικά ναι, η ζωή στην επαρχία έχει πλεονεκτήματα για έναν σκύλο αλλά και βασικά μειονεκτήματα που στοιχίζουν όπως η απομόνωση, η έλλειψη κοινωνικοποίησης, η κακομεταχείριση και ο υψηλός βαθμός “αναλωσιμότητας” τους. Εκτός αστικού περιβάλλοντος οι τριβές μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι μικρής κλίμακας ως εκ τούτου οι δυσκολίες στην συμβίωση που θα επισημανθούν είναι λιγότερες. Συχνά δεν είναι καν συμβίωση, περισσότερο επιμέρους συνύπαρξη θα την χαρακτήριζα. Η πόλη – απ’την άλλη – είναι η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική πίστα για τους σκύλους. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται ευθέως ανάλογα με τον αριθμό των περισπασμών (distractions) του περιβάλλοντος . Η σκυλίσια ζωή στην πόλη κυρίως όμως έχει την εξής ιδιαιτερότητα: οι ανθρώπινες απαιτήσεις προκύπτουν πιο πυκνές, πιο ποικίλες, οπότε και οι προσδοκώμενες σκυλίσιες συμπεριφορές πιο πολλές και πιο συχνές. Κοντολογίς, ενώ στην επαρχία δεν του ζητούν να είναι άψογος, στην πόλη δεν του συγχωρείται αν δεν είναι.

 

Πoιoί είναι oι μεγαλύτερoι κίνδυνoι πoυ μπoρεί να συναντήσει κάπoιoς όταν απoφασίζει να πάρει ένα σκύλo σαν κατoικίδιo στην Αθήνα τoυ 2015;

Σε κάθε περίπτωση τον μεγαλύτερο κίνδυνο νομίζω θα τον συναντήσει ο καθένας μας μέσα του, στον κακό εαυτό του. Ο σκύλος θα είναι δίπλα μας αυτυχισμένος εάν βγάζουμε τον ενάρετο εαυτό μας. Θέλει προσπάθεια όλο αυτό. Δεν θα πω οτι είναι εύκολο. Οι πιέσεις είναι δεδομένες και ισχυρές. Κάποιος που κατοικεί στην Αθήνα και αποφασίζει να συγκατοικήσει σκύλο ίσως να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα και στις απαιτήσεις. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Να μην αντέξει την πανταχού παρούσα ευθύνη. Να εκφράσει άγχη και νεύρα στο σκύλο του. Απ’την άλλη, οι πραγματικοί κίνδυνοι που κρύβει η Αθήνα για ένα σκύλο είναι πανομοιότυποι με τους κινδύνους που απειλούν και ένα παιδί. Εγγυήσεις η ζωή γενικά δεν δίνει. Απαιτείται ηρεμία, προνοητικότητα, ευελιξία και τύχη.

urban3

Τελικά πόσo μεγάλo είναι τo μερίδιo ευθύνης πoυ φέρει o ιδιoκτήτης σχετικά με την ανατρoφή τoυ σκύλoυ; Συνήθως τι συμβoυλές τoυς δίνεις;

Θα το πω και όπως ακουστεί. Όλες οι ευθύνες της ανατροφής του σκύλου βαραίνουν τον άνθρωπο. Δεν λέω ότι όλοι οι σκύλοι είναι το ίδιο εύκολο να τους μεγαλώσει ο οποιοσδήποτε χωρίς λάθη και παραλείψεις, Υπάρχουν δύσκολες στον χειρισμό τους περιπτώσεις. Όμως, ο σκύλος κάθε φορά κάνει αυτό που μπορεί. Το ζητούμενο είναι να καταφέρει ο άνθρωπος να “προκαλέσει” το καλύτερο εαυτό που έχει να παρουσιάσει ο σκύλος του. Το ανθρώπινο είδος είναι ένα είδος ανώτερο εξελικτικά, δεν μπορεί να ευθύνεται ο σκύλος. Εδώ θα δανειστώ ότι υπερθεματίζει ο Greg Derrett: “Great dog, shame about the handler…” . Η βασική συμβουλή που δίνω είναι αρχικά να αποδεχθούν και να σεβαστούν απόλυτα τον σκύλο που τους έτυχε.

 

Πoια είναι η πιo ζόρικη περίπτωση πoυ έχεις αντιμετωπίσει;

Οι δύσκολες περιπτώσεις σχετίζονται με την επιθετικότητα, ιδιαιτέρως αυτήν που στρέφεται εναντίον ανθρώπων. Ταλαιπωρημένοι και καταδικασμένοι σκύλοι. Υπήρξαν και σκύλοι που οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα παραιτήθηκαν από την προσπάθεια και τους οδήγησαν στην απομόνωση και εν συνεχεία στην ευθανασία, συχνά αρνούμενοι να ακολουθήσουν το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα, εξαντλημένοι ψυχικά και ενεργειακά. Δεν τους αδικώ για την απόφασή τους αυτή. Φταίνε όμως για όλα τα υπόλοιπα. Ζόρικη περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα παρολαυτά κάποια. Στενόχωρες – αν με ρωτήσεις – θα θυμηθώ πολλές. Μάλλον είμαι αρκετά αυστηρός με τους μαθητές μου (εννοώ τους ανθρώπους) και έτσι οι περισσότεροι δεν τα παρατάνε. Είμαι σίγουρος – κάθε φορά – ότι αυτό θα μου ζητούσε και ο σκύλος τους. Να τον βοηθήσουν – όσο μπορούν – να μένει ασφαλής, υπάκουος και ήρεμος – όσο μπορεί. Ξέρεις δεν αισθάνομαι και δεν είμαι θηριοδαμαστής (κάποιοι συνάδελφοι μου προσπαθούν να δαμάσουν το θηρίο, το θηρίο που έφτιαξε η νοοτροπία τους). Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε λιοντάρια και αλιγάτορες, δεν αποτελούμε θήραμα για έναν σκύλο, είμαστε συνοδοιπόροι. Βέβαια, αν δεν ανατραφεί σωστά ένας σκύλος, αν δεν του δοθούν επαρκείς διευκρινήσεις καθώς μεγαλώνει, ενδέχεται να καταλήξει ωρολογιακή βόμβα. Και δυστυχώς οι συμπολίτες μας έχουν ενεργοποιήσει πολλές τέτοιες με τις κάκιστες επιλογές ανατροφής. Το κόλπο όμως δεν είναι να μάθουμε μόνο πως απενεργοποιούμε μια βόμβα, αλλά να συνειδητοποιήσουμε – μια και καλή – οτι δεν είναι πολύ έξυπνο να την ενεργοποιούμε, δηλαδή ας πάψουμε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τον σωφρονισμό και να ασχοληθούμε κυρίως με την ορθή ανατροφή. Στην περίοδο της ανατροφής γίνεται όλη η ζημιά. Μέχρι να φτάσει στη πνευματική ωρίμανση του ένας σκύλος γίνονται όλα τα σημαντικά λάθη, στα πρώτα δυόμιση ή τρία χρόνια της ζωής του. λ.χ. οι θεωρητικά “επικίνδυνες” φυλές (rottweiler / doberman / german shepherd / pitbull) παρουσιάζουν ένα ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό (4 έως 8 τις εκατό ανάλογα την μελέτη) εγγενoύς τάσης επιθετικότητας. Αντίθετα στην πράξη – με τις αγνώμονες παρεμβάσεις των ανθρώπων -όταν αυτά τα σκυλιά ενηλικιωθούν πνευματικά το ποσοστό της επιθετικότητας τους κυμαίνεται στο 30 έως 35 τις εκατό. Είναι κυρίως ζήτημα ανατροφής.

urban4

Η κάθε ράτσα σκύλoυ πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφoρετικά ή είναι μύθoς αυτό;

Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με το διαφορετικά. Μύθος είναι, μα κάθε μύθος έχει και μια αντανάκλαση αλήθειας. Κάθε φυλή έχει τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά της. Χρήσιμες πληροφορίες. Αυτή η οπτική όμως – από μόνη της – δημιουργεί σύγχυση εκατέρωθεν, σε σκύλους και σε ανθρώπους. Διότι οι άνθρωποι περιμένουν κάτι συγκεκριμένο και απόλυτο από το σκύλο τους καθώς τον εξετάζουν αποκλειστικά μέσω αυτού του πρίσματος. Η αλήθεια είναι πως κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα. Είναι θέμα individual. Αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει οτι δεν θα πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση – όσο “διαφορετική” και αν είναι – το αδιαπραγμάτευτο της σύμπλευσής μας με το σύγχρονο επιστημονικό ρεύμα . Είτε λοιπόν μιλήσουμε για την ανατροφή ενός κουταβιού, είτε για την θεραπεία ενός ενήλικου σκύλου, οφείλουμε να κρατήσουμε σφιχτά τις αξίες και τις αρχές της θετικής εκπαιδευτικής προσέγγισης. Πρέπει να χειριστούμε επιδέξια τις συνέπειες, ώστε να πετυχαίνει ο σκύλος μας αυτό που ζητάμε. Απώτερος στόχος μας είναι η ψυχική ισορροπία, είναι η φιλικότητα του σκύλου και όχι η – με οποιοδήποτε τρόπο – υπακοή. Οι ασκήσεις πειθαρχίας είναι άκρως απαραίτητες και έχουν εργαλειακό χαρακτήρα, συντελούν στην εδραίωση της αυτοπεποίθησης. Η υπακοή είναι το μέσον και όχι ο στόχος.

 

Μια τελευταία συμβoυλή πρoς τoυς ιδιoκτήτες εκεί έξω;

Να βάλουν τα δυνατά τους, να καταρτιστούν εγκαίρως, να αποφύγουν τις εύκολες λύσεις και τα παραδοσιακά tips, να ασχοληθούν εκπαιδευτικά με την ορθή ανατροφή του κουταβιού και όχι με την a posteriori εκπαίδευση του σκύλου. Να επισημαίνουν – με κάθε ευκαιρία – αυτό που θέλουν τελικά από τον σκύλο τους και όχι αυτό που δεν θέλουν. Είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα.

 

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.