Στον κόσμο της Esperanza Spalding, κάθε μέρα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη

esp

Υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στην ημέρα μου που εύχομαι να μην ήμουν τίποτα άλλο παρά ένας τρωγλοδύτης των δίσκων, χωρίς ζωή, ένα μουσικολογικό nerd που ξοδεύει όλο το ατμοσφαιρικό οξυγόνο που του αναλογεί πάνω από πικάπ και Spotify, ψαχουλεύοντας, αναλύοντας και ενίοτε χορεύοντας.

Για πολλούς λόγους δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, οπότε δε μπορώ να είμαι πολύ σίγουρος ότι έχω συλλάβει εκτενώς το πόσο πολύ η μαύρη μουσική έχει μπει στη θέση του μηχανοδηγού σε επίπεδο κοινωνικής τέχνης. Αυτά τα τελευταία χρόνια, οτιδήποτε αξίζει να ακουστεί, οτιδήποτε μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα, οτιδήποτε πάει τη μουσική πιο μπροστά, έχει περάσει από το ευλογημένο φίλτρο της μαύρης κουλτούρας.

Δε θα μπω καν στη διαδικασία να εξηγηθώ περί μαύρης και λευκής μουσικής, τα έχουμε ξαναπεί αυτά εδώ

Τη στιγμή λοιπόν που ο Kendrick Lamar φτιάχνει έναν καινούριο πυρήνα στο hip hop, πακετάροντας όλα όσα έχουν σημασία σε κοινωνικό, πολιτικό και φυσικά groovy χορευτικό επίπεδο, δεμένα με ένα φιόγκο σπιρτόζικης urban αντίληψης, η jazz δε μένει αδρανής. Πέρασε πολλά χρόνια με τη ρετσινιά του πεθαμένου ιδιώματος, που γνώρισε δόξα και δημοφιλία τη δεκαετία του ’50 και από τότε φυτοζωεί. Τώρα, ο Kamasi Washington, οι Taxi Wars και ο Thundercat μεταξύ άλλων, δεν αφήνουν τα χάλκινα πνευστά σε ησυχία, ο καθένας με τη δική του πινελιά ιδιαιτερότητας και δε μιλάμε μόνο για περίεργους απομονωμένους αρτίστες, έχει απήχηση αυτό το πράγμα.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται όμως η κάθε επιτυχημένα δομημένη τούρτα; Ένα αψεγάδιαστο και γλυκό κερασάκι, μάλιστα.

Καλωσόρισες στη ζωή μας, Esperanza Spalding.

esp2

Όχι ότι φύτρωσε χθες βέβαια, το πρόσφατο “Emily’s D + Evolution” είναι το πέμπτο της album, όμως αυτή η φρεσκάδα δε νικιέται. Άρρωστη μπασίστρια σε άταστο Fender και όχι μόνο, περιπλεγμένη ενορχήστρωση, funky δομές τραγουδιών φτασμένου καλλιτέχνη και μια φωνή αγγέλου. Με δυο λέξεις; Γεννημένο ταλέντο.

Η ασθενική ως παιδάκι Esperanza από το Portland βρήκε νωρίς τι θέλει να κάνει στη ζωή της και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Μουσικά σχολεία, υποτροφίες και αμέσως βουτιά στον κόσμο του οργανικού fusion, με φωνητικά που είναι χιλιόμετρα μακριά από αυτό που θα ονομάζαμε female vocal jazz.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το μίγμα, λειτουργεί. Στον αφρό της μουσικής θεώρησης των τελευταίων χρόνων, δεν ισχύει το δόγμα ότι η «δύσκολη» μουσική δε γνωρίζει επιτυχία. Είναι πεπαλαιωμένη η αντίληψη ότι «ο κόσμος θέλει ποπ χιτάκια». Όποιος θέλει ποπ χιτάκια, ή όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, είναι τουρίστας.

Κι αν εγώ ακούγομαι υπερβολικός, ρωτήστε τους Justin Bieber, Florence & The Machine, Mumford & Sons και Drake, από ποια πιτσιρίκα με afro μαλλί και μπάσο στα χέρια, έχασαν το 2011 το Grammy στην κατηγορία Best New Artist.  

Πέρα όμως από τη θεωρία, η ουσία είναι στην ακρόαση και τα ηχεία δε λένε ποτέ ψέματα. Άραξε αναπαυτικά, κλίκαρε αυτό εδώ και δες μόνος σου. Τώρα, αν groov-άρει το μέσα σου, το μοιραστείς με τους γύρω σου και γίνει το όχημα για να τουμπάρεις επιτέλους το hipster γκομενάκι στο γραφείο που σου καίει την καρδιά, παίρνει έξτρα πόντους, έτσι δεν είναι;

 

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο