Στου Μαστόδοντα την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα

DSC03313

Το αγαπημένο μου παιχνίδι για σήμερα είναι να διαβάζω τα live reports από διάφορα sites σχετικά με την χθεσινή συναυλία των Mastodon. Όχι γιατί ανυπομονώ να μάθω κάτι καινούργιο ή κάποιο παρασκηνιακό κουτσομπολιό αλλά κυρίως επειδή ξέρω τι θα διαβάσω. Ο ήχος, η απόδοση, τα φωνητικά μπλα, μπλα, μπλα.

Και ξαφνικά, στο σωτήριο έτος 2016, το διάσημο (για την φανατίλα και τον ενθουσιασμό του, στα πέρατα της Γης) ελληνικό κοινό βρίσκεται πλέον μέσα σε έναν οργασμό ελιτισμού και σημειολογίας, εύκολης αποθέωσης και ακόμα πιο εύκολης αποκαθήλωσης. “Έχω δει τους Mastodon 14 φορές και ο ήχος ήταν πάντα σκατά ρε φίλε”. Και τότε γιατί ήρθες να τους δεις και 15η; Όλοι ξέρουν πλέον πως αυτά που ακούγονται στα άλμπουμ τους, δεν γίνεται (δεν θέλουν λέω εγώ) να τα αποδώσουν ζωντανά.

Μιλάμε για μια από τις πιο ιντριγκαδόρικες/περίεργες/ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ (και το τονίζω αυτό) μπάντες εκεί έξω που δεν θέλει (επιλέγει λέω πάλι εγώ) να ακολουθήσει την πεπατημένη. Αλλά επειδή όλα αυτά μας τρώνε χρόνο και φαιά ουσία, ας μπούμε στο ζουμί της χθεσινής νύχτας.

1) Το ξεκίνημα της συναυλίας (η πρώτη τριάδα) ήταν σχετικά μέτριο εξαιτίας ήχου/επιλογής τραγουδιών.

DSC03214

2) Από το 4ο τραγούδι μέχρι το τέλος, η απόδοση ανέβηκε κατακόρυφα σαν αμάξι που επιταχύνει ολοένα και περισσότερο.

3) Ο Brann Dailor όσο παίζει ΑΥΤΑ τα τύμπανα ζωντανά, είναι ο καλύτερος ντράμερ στον πλανήτη. Επίσης είμαι σίγουρος πως μπορεί να κάνει γυρίσματα μέχρι και στον ύπνο του.

4) Επιλέγουν την πιο “τραχιά” και “ωμή”απόδοση παρά καλογυαλισμένα προηχογραφημένα σημεία.

DSC03279

5) Όσο κάποιοι προσπαθούσαν να εξετάσουν σε φιλοσοφικές συζητήσεις για το πως θα έπρεπε να ακούγονται οι Mastodon, έχασαν αγνά λίτρα ανόθευτης METAL καύλας που εκτοξεύονταν συνεχώς προς το μέρος μας.

6) Πες μου άλλη μια μπάντα που παίζει 21 γαμημένα τραγούδια (αφήνοντας έξω 2-3 τρανταχτά χιτάκια), χωρίς να πουλάει φούμαρα στον κόσμο στο ενδιάμεσο με κλισεδιάρικες ατάκες.

7) Κάντε κάτι με τον εξαερισμό. Θέλω να δω συναυλία και να ιδρώσω από το κοπάνημα. Όχι να νιώσω πως είμαι σε σάουνα πριν πιω καν την πρώτη μπύρα.

DSC03236

8) Το “καρκίνωμα” των live (τονίζω, των live) εμφανίσεων του συγκροτήματος από την πατρίδα της Coca Cola, λέγεται Brent Hinds. Όχι πως μας προκαλεί έκπληξη, όχι πως δεν το ξέραμε αλλά αυτόματα ενώ το αμάξι “πάει” με 1000 και ο μεσιέ ακούγεται πίσω από το μικρόφωνο, η ταχύτητα πέφτει στα μισά.

9) Το Bladecatcher ρε φίλε, το γαμημένο Bladecatcher!

10) Σκέφτομαι να ανοίξω μανάβικο με ελληνικές ντομάτες στην Ατλάντα. Στάνταρ πελατεία.

DSC03255

Φωτογραφίες: Διονύσης Νταλκάς

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.