Syd Records Volume 1 – Ακούσαμε το πρώτο compilation του Syd Records

syd1

Ας ξεκινήσουμε με μία δήλωση την οποία ήθελα να κάνω καιρό. Το Syd Records είναι από τα πιο ωραία δισκάδικα της χώρας. Μπορώ να εμπλουτίσω την δήλωση αυτή προσθέτοντας ακόμα μία αλήθεια, πως το Syd records δηλαδή έχει από τις καλύτερες συλλογές δίσκων που μπορείς να βρεις. Πέρα όμως από το γεγονός πως είναι ένας πανέμορφος χώρος με καταπληκτικούς δίσκους εδώθε και κείθε, το Syd πριν κάμποσο καιρό ξεκίνησε και την διοργάνωση των Syd sessions, τα οποία είναι μικρά ακουστικά live εντός του μαγαζιού και τα οποία κινηματογραφούνται επαγγελματικά ώστε ν’ ανέβουν έπειτα στο κανάλι του Syd στο YouTube.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και ως φυσικό επόμενο βήμα, ήρθε και η κυκλοφορία του πρώτου compilation του Syd, το επονομαζόμενο “Syd Records Volume 1”, με 15 κομμάτια από συγκροτήματα της εγχώριας σκηνής όπως τους Rattler Proxy, Cyanna Mercury, The Steams, Holy Monitor, Deaf Radio κ.α. Η χαρά ήταν μεγάλη. Όπως μας εξήγησε και ο Μάνος Καρακατσάνης (μέλος των Mani Deum και δεινός βινυλιοπρομότερ στο Syd records), την ιδέα την πέταξε ένα απόγευμα ο Sigmataf στο μαγαζί ενώ έπιναν μαζί καφέ. Σαν δισκάδικο δίνουν μεγάλη έμφαση στην ελληνική σκηνή αφού και οι άνθρωποι που απαρτίζουν το team του μαγαζιού είναι ενεργά μέλη της με δισκογραφία και αρκετή συναυλιακή εμπειρία.

Το εν λόγω compilation, λοιπόν, είναι μία σύνθεση από δυνατά ονόματα της alternative σκηνής, κάνοντας ένα πέρασμα από διάφορους ήχους και ξεκινώντας με δυνατό stoner ήχο από τους Grandmaster Cockroach, Deaf Radio, Cyanna Mercury. Αμέσως μετά ακολουθεί το ψυχεδελικό ντελίριο των Holy Monitor με το “White Sands” το οποίο υποδέχεται με την σειρά του μία πιο feelgood μελωδία το “Shallow waters” από τον Jack Heart. Επόμενος σταθμός το king-crimsonιακό “No Shapes” των Circassian για το EP των οποίων είχαμε αφιερώσει κάποια εκτάρια εδώ  στο Mud times.

001 (11)

Το έβδομο κομμάτι “Feed” είναι ένας ψυχεδελικός λυρισμός (και προσωπικά δική μου αγαπημένη στιγμή του δίσκου) από τους Steams με τους οποίους είχα την τιμή να έχω μία εξαίσια κουβέντα για τον επερχόμενο δίσκο  τους. Από δω και πέρα το ύφος του της συλλογής αλλάζει λίγο και κατεβαίνουμε για λίγο στα σκοτεινά μπουντρούμια των Mani Deum με το “The Light Inside” από το ομώνυμο EP τους. Μέσα στην συλλογή όμως θα βρείτε και electro ήχο από τους Glass Rebel, Yena και Lip Forensics καθώς και τo χορευτικό «Δ.Υ.Ι.» από Sigmataf.

Τέλος, ο δίσκος δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο επίλογο από την τελευταία δουλειά των Rattler Proxy που είχε κυκλοφορήσει μέσα στο ’17, το υπνωτικό δωδεκάλεπτο “Your drum”. Οι Rattler Proxy είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα εκεί έξω, με τον δικό τους ιδιαίτερο ήχο-τζίφρα και με μια γνήσια underground αισθητική την οποία την ντύνονται, την ζουν και την χώνουν σε δίσκους. Αλλά θα μιλήσουμε γι’ αυτόν τον έρωτα σε άλλο επεισόδιο.

Long live Syd, λοιπόν! Ελπίζουμε αυτό το compilation να είναι μόνο η αρχή για ακόμα περισσότερες συλλογές και project. Η ανάγκη μου/μας/τους για περισσότερη καλή μουσική είναι επιτακτική και αυτός είναι στην ουσία και ο λόγος για τον οποίο γράφτηκε αυτό το κείμενο. Από την χαρά μας που βλέπουμε ανθρώπους του χώρου να παίρνουν ρίσκα και να δημιουργούν συνεργασίες και όμορφες δισκογραφικές δουλειές.

Εξερευνήστε το “Syd Records Volume 1” εδώ.

syd2

Αλεξία Τζιώγα


"if the world would shut up, even for a while, perhaps we would start hearing the distant rhythm of an angry young tune, and recompose ourselves."