Τι κοινό μπορεί να έχουν οι Rolling Stones, οι Black Panthers και η Ciara;

ciara2

Στην πραγματικότητα, καμία. Αλλά αν είσαι ψείρας δώσε λίγη βάση· οι Rolling Stones περί το 1966, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το Paint it Black, το οποίο τελικά κυκλοφόρησε ως Paint it, Black από τη Decca Records. Το κοινό των Rolling Stones αντέδρασε καθώς υπήρχε παρανόηση στην ερμηνεία, υποβόσκουσα φυλετικής διάκρισης, που ίσως τελικά στην πραγματικότητα να μην είχε καμία διαφορετική ερμηνεία, αν το κόμμα δεν προσέδιδε μία θλίψη με την αναγκαστική του παύση. Χρονολογικά, το Paint it, Black κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κίνημα των Black Panthers, ένα κίνημα το οποίο προσδοκούσε να αποκαταστήσει την ισότητα των έγχρωμων αμερικάνων απέναντι στην αντιμετώπιση τους από την αστυνομία και το δικαίωμα στην εργασία και στις πανεπιστημιακές σπουδές.

paint it black

Παράλληλα με τον Paint it Black και τους Black Panthers, διανύουμε την εποχή των διαμαρτυριών κατά του πολέμου του Βιετνάμ, την πρόσφατη εμφάνιση των Hippies και μία γενικότερα έκρυθμη κατάσταση όπου στην Αμερική, ιδεολογικά, είχαν μπλέξει τα μπούτια τους. Οι Black Panthers από την άλλη μεριά ξεκίνησαν με την εικόνα εθνικιστικού κινήματος καθώς υποστήριζαν τα δικαιώματα της μαύρης φυλής, στην πορεία όμως, ένα κίνημα υποθετικά επηρεασμένο από τη φιλοσοφία του Malcolm X δεν θα μπορούσε παρά να υιοθετήσει αντιρατσιστικές και ακτιβιστικές τάσεις. Ακόμα και αν δεν συνέβαινε αυτό τις περιπολίες προστασίας της μαύρης φυλής από τις αστυνομικές δυνάμεις που κεντάνε ακόμα με τον ίδιο τρόπο, δε τις λες ακριβώς εθνικιστικές.

Εναντίον και οι ίδιοι του πολεμου του Βιετνάμ, αντιεξουσιαστές της εποχής τους και με βίαιες τεχνικές, το 1969 ζήτησαν να υποστηρίξουν τους Rolling Stones σε μία τους συναυλία, η μπάντα, γνωστά παιδιά των λουλουδιών, αρνήθηκαν την πρόταση των μαύρων πανθήρων, δημοσίως. Εδώ που τα λέμε δεν μπλέκεις, θυμάσαι τη σφαλιάρα που έφαγε η Jenny στο Forrest Gump.

paint it blackΤριανταεννέα χρόνια παρά 6 μέρες, μετά την ίδρυση των Black Panthers, η Ciara αποφασίζει να διασκευάσει/εκτελέσει το κομμάτι Paint it, Black, σε ένα καινούριο είδος μουσικής, τη dark r&b (σε παραγωγή της Adrianne Gonzales). Η χρονολογική σύμπτωση και η διόρθωση του τίτλου, ίσως απλά είναι μία σύμπτωση αλλά η αλλαγή του, η επικαιρότητα στην Αμερική και η douchebagίλα των κατοίκων της, προδίδουν ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ το οποίο μπλέκει την περσόνα της Beyonce και της Rihanna σε μία αληθινή warrior. Not.

Το κομμάτι είναι legit για soundtrack της ταινίας, αλλά πολύ λίγο όταν ακούς ξεκάθαρα το Autotune να τραβάει την φωνή της Ciara και να την μετατρέπει σε Britney του Millenium. Η Ciara εδώ, η οποία εμφανίζεται στο εξώφυλλο του Last Witch Hunter, μοιάζει σαν πείραμα φρέσκου μαρκετίστα που έχει πόστερ στο δωμάτιο του, ένα Night Elf του WoW, της Beyonce, της Alissa από Arch Enemy και της Catniss από το Hangin’tree. Βγάζοντας την εικόνα απ’έξω και το γενικοτερο project προώθησης, το κομμάτι ερμηνευμένο από τη Ciara με μία διαφορετική προσέγγιση, ίσως και να ήταν ντόπα. Μουσικά, η παραγωγή είναι χωλή, ηλεκτρονική, χωρίς το συναίσθημα που θα έπρεπε να βγάζει, με προσδοκώμενη μελλοντική χρήση (στην καλύτερη περίπτωση), χορογραφίες. Ποιο; Το Paint it, Black. Για ακόμη μία φορά, η mainstream σκηνή και οι δισκογραφικές ρουφάνε τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών, προσφέροντας μας εν τέλει ξεδιάντροπα τον εμετό τους.

Φυσικά, σε όλο αυτό δεν φταίει η Ciara –φταίει στο βαθμό που δέχτηκε να το ερμηνεύσει-, αλλά η μανία των δισκογραφικών να χρησιμοποιούν τις κλασσικές συνταγές προσέλκυσης κοινού ηλικίας 13-17 το πολύ. Το κομμάτι αν το αναλάμβαναν οι BADBADNOTGOOD, o Damon Dash ή ο RZA, θα είχε πάρει τελείως διαφορετική τροπή. Το ζητούμενο εδώ, δεν ήταν ένας wannabe ύμνος, αλλά ένας πραγματικός ύμνος, τον οποίο θα άκουγε η Maya Angelou και θα σηκωνόταν από τον τάφο της, όχι απλά ένα κομμάτι που μέσω της αρνητικής προβολής και μερικών διαφημιστικών τρικ θα γνωστοποιήσει στο εφηβικό κοινό το «The Last Witch Hunter”. Απλώς, σκέψου ότι είναι διασκευή που δεν την έχει παίξει καν ο Εν Λευκώ.

ΥΓ.1 Η Britney έχει διασκευάσει επίσης Rolling Stones, το (I can’t get no) Satisfaction.

park

 

ΥΓ.2 Γιατί η dark r&b είναι τόσο lame;

ΥΓ.3 Όσες φορές και να προσπαθήσεις να θυμηθείς τη μελωδία, θα καταλήξεις να τραγουδάς το “Haunted” της Beyonce.

ΥΓ4. Για το The Last Witch Hunter, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ TA V ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ.

 

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.