Της φυλακής τα σίδερα είναι για γέλια. Ή μήπως όχι;

jail1

Ο Jeff Ross είναι κωμικός του οποίου η ειδικότητα είναι να σατιρίζει ξεδιάντροπα (και κυριολεκτικά μπροστά στα μούτρα τους) τους celebrities.  Το έχει κάνει με επιτυχία σε άτομα όπως ο Charlie Sheen και ο Justin Bieber. Αφού κατάφερε να γίνει γνωστός κυρίως για αυτό του το ταλέντο, αποφάσισε να το “πάει” στο επόμενο level. Να σαρκάσει φυλακισμένους, ακριβώς μπροστά τους.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του, έστειλε  αιτήματα σε περίπου 150 φυλακές υψίστης ασφαλείας για να εισπράξει μεγαλοπρεπέστατα άκυρα. Ο λόγος; Oι διευθυντές των φυλακών πίστευαν πως το γέλιο μεταξύ των κρατουμένων και η μάζωξη τους θα μπορούσε να προκαλέσει εξέγερση. Αυτό δεν τον σταμάτησε και με λίγη τύχη κατάφερε να πείσει τα γρανάζια του συστήματος ώστε να τον αφήσουν να κάνει stand up comedy στο Brazos County Jail του Τέξας.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο ψύχραιμα. Έχουμε δει από ντοκιμαντέρ μέχρι videoclip να λαμβάνουν χώρα σε φυλακές. Αλλά όχι κάτι τέτοιο. Το να κοροιδεύεις in his face έναν 2μετρο τουμπανιασμένο ναζιστή ο οποίος με το μικρό του δαχτυλάκι μπορεί να σε κάνει να προσεύχεσαι να πέσει καλύτερα το σαπούνι για να το πιάσεις, είναι πραγματικά επικίνδυνο. Ο Jeff Ross δήλωσε πως σε όλη την διάρκεια του stand up, έτρεμε και ήταν χεσμένος από τον φόβο του. To βρίσκω απολύτως λογικό. Τσέκαρε την φωτογραφία από κάτω και απλά άσε την φαντασία σου να οργιάσει.

jail2

Όταν άκουσα για πρώτη φορά την ιδέα για το συγκεκριμένο stand up comedy (το οποίο είναι  παραγωγή του Comedy Central-κολοσσός στην κωμωδία-και προβλήθηκε πριν λίγες μέρες), το πρώτο που ήρθε στο μυαλό μου ήταν το “τι κάνουν για τα λεφτά οι μαλάκες;” και είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν είχα άδικο. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, είναι ακραίο, επικίνδυνο σε βαθμό ηλιθιότητας, θα πουλήσει σίγουρα.

Και μετά είδα τα facts που έβγαλε προς τα έξω για το αμερικάνικό σωφρονιστικό σύστημα ο Jeff. Είστε έτοιμοι;

  • 1 στους 100 Αμερικάνους βρίσκεται στη φυλακή. Είναι πέρα για πέρα πραγματικό γεγονός.
  • στην Αμερική υπάρχουν περισσότερες φυλακές παρά κολέγια/πανεπιστήμια.
  • αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι μαύροι στις φυλακές από το 1850. Δηλαδή την εποχή της δουλείας.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω, είπα δεν πειράζει. Αρκεί να βγει το θέμα προς τα έξω και να αναρωτηθεί ο κόσμος σχετικά με το τι γίνεται στις φυλακές. Ποτέ δεν έβλαψε κανέναν λίγη κριτική σκέψη έτσι κι αλλιώς. Όσο για τους κρατούμενους; Ίσως όταν αρχίζεις να δέχεσαι τον αυτοσαρκασμό, να ξεκινάει ένας καλύτερος σωφρονισμός με την κυριολεκτική του έννοια.

 

 

 

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.