Το “Archetypes” είναι απλώς το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας των Cyanna Mercury

a1852128816_10

Είναι οι μέρες που το σοβαρό κρύο έχει κυκλώσει τη Θεσσαλονίκη. Οι μέρες στη δουλειά έχουν δυσκολέψει, η νύχτα έρχεται πιο σύντομα και αυτά για κάποιον σαν κι εμένα σημαίνουν ότι περνάω τα βράδια μου στον καναπέ του σαλονιού, θρέφοντας το κάρμα μου.

 

Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του Ray Celestin, με τίτλο The Axeman’s Jazz” . Πρόκειται για μια εγκληματολογική ιστορία μυστηρίου, τοποθετημένη στη Νέα Ορλεάνη του 1920. Δολοπλοκία, διαφθορά, συμβόλαια θανάτου, προδοσία και φτηνό bourbon, απλωμένα στη μαγική πρωτεύουσα της Λουιζιάνα, σε αυτό το λασπωμένο χωνευτήρι λαών, λαϊκής κουλτούρας και φυσικά μουσικής.

 

Τις βραδιές αυτές, προέκυψε να έχω για soundtrack ανάγνωσης το ντεμπούτο LP “Archetypes”, των Cyanna Mercury. Την πρώτη φορά που συνέβη αυτό το συνταίριασμα, ήταν τυχαίο. Κάθε ένα από τα επόμενα βράδια όμως, η ανάγνωση ξεκινούσε με τις πρώτες νότες του Horse Dark As Night” και αυτόν τον επιβλητικό ρυθμό του που σε κλειδώνει στη θέση σου, και τελείωνε με τις τελευταίες του “There Will Be A Time”, ένα κομμάτι που μπορώ να το φανταστώ να εκφωνείται από έναν άμβωνα, υψωμένο πάνω από ένα πλήθος χιλιάδων.

 

Η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι τέτοια λέει η ερευνητική θεωρία, και ομολογώ ότι αναρωτήθηκα νωρίς για το λόγο που το βιβλίο ταίριαξε με το album. Υπάρχει οτιδήποτε κοινό στα τραγούδια των Cyanna Mercury με τη μουσική της Νέας Ορλεάνης; Τη γηγενή jazz, τα congo drums, το afrofunk, το sludge metal; Όχι, σε καμία περίπτωση. Τίποτα προφανές δε συνδέει την πατρίδα του Louis Armstrong με τους ανατολίτικους αμανέδες του “Lunatic”, όσο κι αν αυτοί διανθίζονται με ένα απρόσμενο και ορμητικό drum beat. Τότε, πως;

 

Υπάρχει μια φράση κλειδί στην προηγούμενη παράγραφο. Τίποτα προφανές. Όταν όμως μπει η δεύτερη ανάγνωση στο παιχνίδι, κάπως φαίνεται να ξεδιαλύνεται αυτό το κουβάρι. Δεν είναι απλά η ξεκάθαρη ακολουθία από νότες που με γοήτευσε σε αυτό το ντεμπούτο. Τα 9 κομμάτια του “Archetypes” δε μου θύμισαν κάτι που αγαπώ στη μουσική του Allen Toussaint, του Dr John, του Fats Domino. Είναι το πνεύμα των Cyanna Mercury, όπως έχει αποτυπωθεί εδώ που έδεσε με τη διάθεση μου αυτές τις κρύες νύχτες που ακολουθώ τον ντετέκτιβ Τάλμποτ στα στενά του Baton Rouge. Είναι αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια, αυτός ο γοητευτικά μη κατηγοριοποιήσιμος χαρακτήρας τους, που τα κάνει να ταιριάζουν με τις δικές μου συνθήκες, με το δικό μου περιβάλλον.

 

Ένας φίλος του οποίου το ένστικτο εμπιστεύομαι τυφλά, μου είπε ότι πρόκειται για ένα album, που με ό,τι μουσικό όργανο και να το παίξεις, θα βγάζει το ίδιο νόημα. Μπορώ να δω την αλήθεια σε αυτό και χωρίς καμία τύψη θα του κλέψω την ατάκα. Οι Cyanna Mercury καταθέτουν τα πιο δουλεμένα κομμάτια σε ντεμπούτο δίσκο που έχω ακούσει εδώ και χρόνια, με εύρος που ξεκινά από το handclapping rockabilly του “Lilith”, που θα ζήλευαν οι Black Keys, και φτάνει μέχρι τον πονεμένο ρωμαίικο ρυθμό του If We Were Blind”, επιδεικνύοντας αυτοπεποίθηση γέρο πυγμάχου, καθ όλη τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

 

Για ένα δίσκο που θα άλλαζε το πρόσωπο της μουσικής, θα έγραφα διαφορετικό κείμενο. Αυτός εδώ, δεν είναι ένας τέτοιος δίσκος. Ετούτος είναι μια εγκάρδια γνωριμία με κάτι που αξίζει τον κόπο και έχει πράγματα να πει. Δίσκος που αφήνει μια υπόσχεση στον αέρα. Που με κάνει να νιώθω ότι θα γίνει το reference με το οποίο θα μετράμε την πρόοδο.

 

Ξέρεις ποιο album θα ήθελα αλήθεια να ακούσω;

 

Εκείνο που θα φτιάξουν οι Cyanna Mercury όταν θα είναι 50 χρονών. Το κύκνειο άσμα που θα περικλείει όλα όσα θα τους συμβούν από σήμερα μέχρι και τότε. Αυτή είναι η υπόσχεση που αφήνει σε μένα το “Archetypes”. Ότι εκείνος ο δίσκος, θα είναι μια τεράστια υπόθεση.

 

Για την υπόσχεση που θα αφήσει σε σένα, δε μπορώ να κάνω πολλά. Πάτα το start στο πικάπ σου, άσε τη βελόνα να κάτσει στο κερί και ψάξε για τον εαυτό σου. Για το μόνο που μπορώ να είμαι βέβαιος, είναι ότι θα είμαστε μαζί σε αυτό…

 


 

 

 

Το “Archetypes” κυκλοφορεί την 21η του Νοέμβρη και είναι διαθέσιμο για pre-order εδώ.

 

 

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο