To Mr. Robot είναι η πιο γαμάτη σειρά που θα δεις φέτος

85916427

Δε λέω, οι United States του Αμέρικα πάντα είχαν αμέτρητα στραβά. Ένα από αυτά όμως για τα οποία μπορούμε να τις παραδεχτούμε, είναι μια κάποια διορατικότητα στο κομμάτι του entertainement. Όταν οι κουμανταδόροι της τηλεόρασης είδαν στη θέα της εξάπλωσης του διαδικτύου να έρχεται το τέλος ενός μεγάλου μέρους της φθηνής ψυχαγωγίας, αποφάσισαν να εμπλουτίσουν το μενού και να επενδύσουν χοντρό χρήμα και σε κάτι αξιοπρεπέστερο. Μνημειώδεις σειρές που λογίζονται μέχρι σήμερα σαν cult θρύλοι πάντα έβγαζαν οι States. Αν λοξοκοιτάξουμε λίγο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουμε έργα που αποτελούν διαχρονικά τηλεοπτικά διαμάντια. Όπως το “I, Claudius” ή το “The Prisoner”. Ψήγματα μιας «ποιοτικότερης» αγγλόφωνης τηλεόρασης, είναι δεδομένο πως υπάρχουν.

 
Για το Αμέρικα, κομβικό σημείο ίσως να είναι το 1990 και το “Twin Peaks” του David Lynch, μιας και ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο avant garde δημιουργός εισβάλλει στην μικρή οθόνη με τόσο μεγάλη επιτυχία αλλά και τόσο μεγάλο ενθουσιασμό από πλευράς του. Ο Lynch άλλωστε, είδε την τηλεόραση σαν μια εξαιρετική ευκαιρία να δώσει βάθος στο αφήγημά του χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς ενός φιλμ.

 
Από τότε και μέχρι σήμερα, μέσα από σταδιακές μεταλλάξεις, η TV μπορεί να διατηρεί τον ρόλο του μέσου ελέγχου των μαζών αλλά ταυτόχρονα για προφανείς λόγους επιβίωσης, αφήνει να γεννηθεί μια βιομηχανία που μέσα σε αυτή εργάζονται και δημιουργοί μιας δεδομένης αξίας. Αυτό βέβαια ως φαινόμενο δεν κάνει και ούτε πρόκειται να κάνει apply στην ελληνική πραγματικότητα όπου οι παραγωγές της ιδιωτικής τηλεόρασης παραμένουν του πεταματού και που οι συγκλονιστικότερες στιγμές που ζήσαμε στην σύγχρονη τηλεοπτική ιστορία μετά τις σκηνές του Ευλογητού στη Λάμψη, ήταν το live της Βουλής κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου που , OK, ήταν όντως και γαμώ τις φάσεις.

 

 

Την ίδια περίοδο λοιπόν που στις τηλεοράσεις της Λαϊκής Μνημονιακής Δημοκρατίας της Ελλάδος, γίνεται της πουτάνας το κάγκελο ανάμεσα σε τόνους τρασίλας και μεγατόνους πολιτικού μποξ, το κατά τ’άλλα μετριότατο USA Network κάνει air την πιο ενδιαφέρουσα ΤΟΥΜΠΑΝΗ σειρά του 2015: Το “Mr. Robot”.

 

«Και γιατί, ρε μάστορα, ο κύριος ρομπότ είναι πιο τούμπανη σειρά που μπορώ να δω;»

Επιγραμματικά λοιπόν.

 

Πλοκή:

– Πρωταγωνιστής είναι ο Elliot, ένας νεαρός προγραμματιστής, εργαζόμενος σε μια εταιρία cyber security που κάπου ανάμεσα στο κοινωνικό άγχος, την κατάθλιψη, την κυνική του αντίληψη για την πραγματικότητα και τον εθισμό του στη μορφίνη, χακάρει του πάντες γύρω του ώστε να αντλεί πάσα πληροφορία για αυτούς αλλά και λειτουργεί ως cyber vigilante τις νύχτες παραδίδοντας εγκληματίες (όπως πχ. κατόχους σελίδων παιδικής πορνογραφίας) στις αρχές. Με λίγα λόγια, ένας ιδιοφυής και αυτοκαταστροφικός cyber-Batman. Ένας τέλειος αντιήρωας.

– Το πράγμα αρχίζει και παίρνει διαστάσεις όταν τον Elliot προσεγγίζει ο Mr. Robot (Christian Slater), ο επικεφαλής της fsociety, μιας ομάδας χάκερ που ενορχηστρώνει ένα σχέδιο κατάρρευσης των πολυεθνικών και διαγραφής κάθε μορφής χρέους μέσω ενός ολικού reset του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Δηλαδή το απόλυτο σύγχρονο αναρχικό masterplan.

– Προφανείς αναφορές στους γνωστούς cyber-μπαχαλάκιδες, Anonymous, τόσο μέσω των DDoS attacks, όσο και μέσω των μασκών που παραπέμπουν σε αυτές του Guy Fawkes.

 

 

Screenshot+2015-06-22+12.21.38

 

– Το final boss της ιστορίας που δε θα μπορούσε να είναι άλλο από μια γιγάντια πολυεθνική, την E Corp, η οποία ελέγχει actually τα πάντα και της οποίας το IT security έχει υπ’ευθύνη της η εταιρία που εργάζεται ο πρωταγωνιστής.

– Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του τεχνολογικού τμήματος της E Corp, που είναι ο βασικός ανταγωνιστής της σειράς και που είναι εξίσου american psycho και με τον Christian Bale και με το ορίτζιναλ υλικό του Bret Easton Ellis.

 

 

Λοιπά:

– O Rami Malek είναι συγκλονιστικός στον ρόλο του Elliot. Όλοι οι εθισμοί και οι ψυχικές δυσλειτουργίες του χαρακτήρα του είναι εκεί κάθε μιλισεκόντ.

– Η σειρά έχει μια σαφή κομικίστικη κατεύθυνση, γρήγορη πλοκή, στιγμές που μυρίζουν παραισθησιογόνα και ταυτόχρονα παραμένει παραπάνω από ικανοποιητικά διαβασμένη στα θέματα που αφορούν τον κώδικα και το hacking.

– Η αφήγηση μέσω των σκέψεων του πρωταγωνιστή, όχι σαν φθηνό exposition, αλλά σαν μια α λα Dexter αναλυτικότερη έκθεση της πολυεπίπεδης φύσης του.

– Οι τίτλοι των επεισοδίων που έχουν την εξής μορφή: “eps1.0_hellofriend.mov“, “eps1.1_ones-and-zer0es.mpeg”“eps1.2_d3bug.mkv” κ.ο.κ.

– Η αιώνια απορία περί σχέσης ηθικής και νομιμότητας.

– Η σύγχρονη απορία περί της πλήρους αποτυχίας του συστήματος.

 

 

Το Mr. Robot προορίζεται για ένα all time classic. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε εμείς στο Mud Times. Κάνε στη μπάντα ρε Βαρουφάκη με τα IOUs να δεις πως γίνεται, να ουμ’.

 

 

 

wbaMRCpqQxA.market_maxres

 

Βαγγέλης Ανανίδης


Διπολικός. Επειδή μοιράζεται την ημέρα των γενεθλίων του με τον Stevie Ray Vaughan, τον Denis Villeneuve και τον Zlatan Ibrahimovic, νομίζει πως είναι προορισμένος για κάτι σπουδαίο. Δεν είναι.