Το “Night Manager” είναι το πιο διεξοδικό James Bond casting που έγινε ποτέ

manager

Πριν το Brexit δημιουργήσει το απόλυτο εγγλέζικο hype για το 2016 (και ενδεχομένως τη δεκαετία) τα θέματα που θα απασχολούσαν τους παρατηρητές της ποπ κουλτούρας και θα είχαν προέλευση το μεγάλο Νησί, ήταν σαφώς πιο ανώδυνα.

Το αν και πότε θα μπει αλλαγή ο Vardy στο Euro, το πόση λάσπη θα έχει το Glastonbury, πως στο καλό θα ερμηνεύσει ο Tom Hardy με την αρκουδομπουνταλάδικη παρουσία τον Elton John στο “Rocketman” που ετοιμάζεται (εντάξει, ίσως μόνο εμένα να απασχολεί αυτό) και φυσικά, ποιος θα είναι ο νέος James Bond.

Είναι γνωστό ότι το “Spectre” αποτέλεσε το αντίο του Daniel Graig σαν 007 και τα γραφεία στοιχημάτων ξεκίνησαν νωρίς να ρίχνουν ονόματα στα ταμπλό. Πρόσφατα όμως, το Coral απέσυρε τη συγκεκριμένη κατηγορία, με την αιτιολογία ότι οι πιθανότητες ενός υποψηφίου αυξήθηκαν δραματικά.

 

Μια από τις κύριες αιτίες για αυτό; Το “Night Manager”.

 

Η mini σειρά 6 επεισοδίων του BBC με πρωταγωνιστή τον Tom Hiddlestone φάνηκε να γέρνει την πλάστιγγα υπερβολικά προς τη μεριά του, τουλάχιστον όσο και το υποτιθέμενο ραντεβού του σύμφωνα με φήμες, με την ομάδα παραγωγής των Bond films και το σκηνοθέτη Sam Mendes στο Λονδίνο πρόσφατα.

Αν ρωτάτε εμένα, δεν του το’χα. Δεν είχε τύχει να τον δω ποτέ στις θεατρικές σκηνές του West End, ή στα ραδιοφωνικά σπικάζ που συνηθίζονται στην Αγγλία, αδιαφορώ για τα κουτσομπολιά του ρομάντζου του με την Taylor Swift (εύγε παίχτη πάντως) και έμαθα το όνομά του από τις Avengers ταινίες, όπου ομολογώ δε με εντυπωσίασε σαν Loki. Όχι ότι έκανε κάτι λάθος ο άνθρωπος, μια καρικατούρα περιέγραφε το σενάριο, αυτό ακριβώς παρέδωσε. Όσο ακριβής και να ήταν όμως, το τελικό προιόν απείχε από την εικόνα του απόλυτου πράκτορα που αξιοποιεί τη licence to kill του με την ίδια άνεση που ρίχνει στο κρεβάτι του μοιραίες γυναίκες.

Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι όμως, και ο αρκετά Bond-like ρόλος που ερμηνεύει στο “Night Manager” μας δείχνει ότι κατέχει τον απαιτούμενο αέρα, τη γοητεία και το flair για τη στυλιζαρισμένη δράση που χαρακτηρίζουν τις περιπέτειες του 007 τόσες δεκαετίες. Στην προκειμένη περίπτωση, ένας πρώην στρατιωτικός παρασύρεται από την αυξημένη αίσθηση καθήκοντος του σε μια αναμέτρηση μέχρι τέλους απέναντι σε ένα πανίσχυρο καρτέλ εμπορίου όπλων και τον αδίστακτο mastermind του, που υποδύεται με ανωτερότητα ο Hugh Laurie. Η τελική έκβαση είναι άνευ σημασίας επειδή,  α) να κάτσεις να το δεις, και β) το θέμα μας εδώ είναι ότι κάποιος έστησε ένα showcase για τον Hiddlestone με σκοπό να διπλαρώσει τη Bond θέση εξοντώνοντας τον ανταγωνισμό.

Τη στιγμή που οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν μια οντισιόν, ετούτος θα σκάσει μύτη με ένα link του IMDB στο κινητό του για μια σειρά που κόστισε 18 εκατομμύρια λίρες και θα τους το τρίψει στη μούρη.

Δε μου το βγάζεις από το μυαλό, κάποιος έχει παίξει ένα πολύ αρχοντικό στοίχημα για τον επόμενο Bond, κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου…

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο