Το “Seconds” πρέπει να βρεθεί στα χέρια σου οπωσδήποτε

sec

Αρκετά χρόνια πριν είχα διαβάσει το πρώτο graphic novel που κυκλοφόρησε ο Bryan Lee O’Malley, με τον  τίτλο Lost at Sea, ένα θλιμμένο και μπερδεμένο στόρι ενηλικίωσης μιας έφηβης, το οποίο ήταν ανέλπιστα καλό και ακριβές. Δέκα χρόνια μετά, έξι τόμους του Scott Pilgrim και μια άκρως πετυχημένη ταινία αργότερα, δημιούργησε το Seconds. Από πολλές απόψεις μιλά για τις δεύτερες ευκαιρίες και το δεύτερο βήμα του κομίστα να παρουσιάσει μια πιο ώριμη, ίσως καλύτερη δουλειά. Το Seconds είναι από τα πιο αστεία, περίεργα και όμορφα -visually- κόμικ που έχω διαβάσει ποτέ.

Περπατά σε αυτή τη λεπτή γραμμή του μαγικού ρεαλισμού, όπου η δική μας πραγματικότητα είναι μια νότα πιο φανταστική και σκοτεινή. Seconds ονομάζεται το εστιατόριο που δουλεύει η πρωταγωνίστρια, μία chef που δεν είναι ευχαριστημένη με τίποτα στη προσωπική και επαγγελματική της κατάσταση, στο λογικό βαθμό που κανείς μας δεν είναι ούτως ή άλλως. Μέχρι που βρίσκει με τη βοήθεια της Lis -του φαντάσματος του σπιτιού, ένα μαγικό μανιτάρι και ένα τετράδιο το οποίο είναι ικανό να διαγράψει τα λάθη της. Κάτι σαν το Deathnote σε πιο light βαθμό.

sec2

Η ιστορία εξελίσσεται με βάση το φαινόμενο της πεταλούδας, και βλέπεις σιγά σιγά την Katie να απομακρύνεται από την πραγματικότητα και να φτιάχνει μια ζωή πολύ διαφορετική από αυτή που αρχικά της δόθηκε. Ακούγεται τόσο σοβαρό έτσι όπως το περιγράφω, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ξεκαρδιστικό και πανέξυπνο, κλασσικά ότι θα περίμενες από το δημιουργό του Scott Pilgrim. Σχεδιασμένο με chibi manga στυλ και πανέμορφα έντονα χρώματα που μπορείς να κοιτάς με τις ώρες, σου δίνει την αίσθηση ότι βλέπεις μια φαντασμαγορική ταινία. Είναι ψαγμένο, κάπου κάπου σε πονάει με τις αλήθειες του, αλλά πάνω από όλα σε κάνει να χάνεσαι. Μπορεί να τελείωσε λίγο πιο βιαστικά απ’ότι θα ήθελα κι ας αποτελείται από 300 σελίδες, παρ’όλα αυτά δεν με απογοήτευσε.

Είχε την αθωότητα του Pilgrim και το σκοτάδι του Lost at Sea. Το διάβασα τώρα που είμαι 25 χρονών, μακάρι να υπήρχε όταν ήμουν 18, και σίγουρα θα το ξαναδιαβάσω όταν θα είμαι 30.

 

Ελένη Σπανού


Ήμουν η παράξενη κοπέλα που θα πλησίαζε στο βιβλιοπωλείο αγνώστους για να τους προτείνει βιβλία που λατρεύει. Αργότερα το έκανα χόμπυ και το ονόμασα book blogging.