Το σποτάκι του ΒΥΖΑΝ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα σημερινά πολιτικά trοlls

vizan4

Θυμάστε εκείνο το επεισόδιο στο Κωνσταντίνου και Ελένης με τον επίκουρο καθηγητή της Βυζαντινολογίας να αποφασίζει να κατέβει στις εκλογές; Ο Ρώμας (χωρίς να το περίμενει ούτε ο ίδιος φαντάζομαι) προφητικός, αντικατοπτρίζει, άθελα του, την επικοινωνιακή trollicious σημερινή πολιτική των υποψήφιων ύστερα από 16 χρόνια. Το προεκλογικό σποτ του ΒΥΖΑΝ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τσαλακωμένα χαρτάκια του Καμμένου (και τα ρεμπέτικα που σατιρίζουν τον Μεϊμάρ), τα χαριτωμένα αστειάκια του Βάγγου, τα πιτσιρίκια που θέλουν να παραμείνουν ελληνόπουλα υπό τους ήχους εμβατηρίου, η κούρσα του Λαφαζάνη για Νομισματοκοπείο (όπου κανονικά θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο ταξιτζής) και το ανεκδιήγητο σποτάκι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο για ακόμα μία φορά προτάσσει τον Ανδρέα, αυτή τη φορά χωρίς ζιβάγκο, αλλά με tumbrιστική άποψη ασπρόμαυρης εικόνας και ελαφρών ροζ παρεμβολών. Ακολουθούν τα διαφημιστικά σποτ Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων που θα μπορούσαν να είναι και δοκιμαστικά φοιτητών της θεατρικής σχολής της Μιμής Ντενίση.

M¡»«Ã¡ ‘«” Åë Õ‘≈Õ…”« ”≈ ¡ÀÀœƒ¡–œ’” ừ‘≈” ‘…” ”◊œÀ«” ‘«” (–¡–¡Õ… œÀ¡œ’ ¡–œ”‘œÀ«”)

Οι εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 κατάφεραν να πολώσουν περισσότερους πολίτες στην πολιτική από ποτέ, ασχέτως αν υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποχής. Το συνειδητοποιείς καθημερινά ανοίγοντας το facebook, βλέποντας τον κάθε πικραμένο-η να έχει πολιτική άποψη, επειδή απάντησε σε μερικές ερωτήσεις σωστά στο Quizdom. Και το κυριότερο; Να βλέπεις, με απορία lvl Πάτρικ –Μπομπ Σφουγγαράκης, νέους ανθρώπους να τσακώνονται (πάλι) για το ποιος την έχει πιο μεγάλη, την σοφιστική ικανότητα, με την ίδια ελαφρότητα που θα αντιμετώπιζαν ένα rap battle, καθώς και το ίδιο το rap battle είναι τόσο ευτελές όσο αν dissαρε ο Kanye West (Αλέξης Τσίπρας) τον Dr. Dre (Βαγγέλης Μεϊμαράκης). Βλέπω κύκλους.

Όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό, έχει το επίπεδο που του αξίζει. Αν χρειαζόταν μία κοινωνία, εφαλτήριο τα viral σποτάκια, τις τρολλιές μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων και τα memes για να ασχοληθούν με τo πολιτικό γίγνεσθαι, καλά να πάθoυνε (-με).  Παρακολουθήσαμε, στο μεγαλείο του, το θίασο «Βουλή των Ελλήνων» πάνω στην New Age of Trolling. Ο ικανότερος πολιτικός, είναι ο πολιτικός που θα χώσει το καλύτερο diss, προβάλλοντας τα αρνητικά του άλλου, με τον πιο αστείο τρόπο και το καλύτερο λογοπαίγνιο, ενώ ταυτόχρονα, ο πιο ανίκανος είναι αυτός που δεν θα προκαλέσει ενδιαφέρον και ίντριγκα καθώς μιλάει για πολιτική, άρθρα και νομοθεσίες, μέσα στη Βουλή. Είστε σοβαροί; Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, έχουμε υπογράψει ίσως τη πιο δεσμευτική συμφωνία από ποτέ (αναλυτική εξήγηση εδώ) και πολιτικοί, οι διαφημιστές και οι επικοινωνιολόγοι τους και δημοσιογράφοι αναλώνουν το χρόνο τους, και τον δικό μας, αναλύοντας τις σαλταδόρικες τεχνικές ο ένας του άλλου. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε εκλογές, ο στόχος είναι να ακούσει ο κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε, μέσα από την οπτική της αριστεράς και της δεξιάς και κυρίως, εφαρμόσιμες λύσεις που προτείνει ο καθένας, όχι ακατάσχετη ακριτομυθία, σε στυλ Άδωνη.

Η σάτιρα και η απλότητα είναι θεμιτή. Αθέμιτη όμως είναι η συγκάλυψη της σοβαρότητας της κατάστασης, παρουσιάζοντας τα όλα, σαν ένα μεγάλο αστείο, σε ένα καθεστώς «Αν δεν με κάνεις να γελάω, κουράζεις». Κάποτε, η παρωδία προσώπων είχε σκοπό τη βελτίωση τους ή την αποκοπή τους από την επικαιρότητα. Τώρα η προβολή και η οπτική πλύση εγκεφάλου πολιτικών προσώπων είναι αιτιατό της συνεχής παρωδίας που βλέπουμε στο διαδίκτυο. Αλλιώς δεν θα φτάναμε 2 μέρες πριν τις εκλογές να μιλάμε για το κλασσικό δικομματικό ντέρμπι. Αυτό και τίποτε άλλο.

Κατερίνα Σπανού


Τρέφεται από τη διαφωνία, ακόμη και με τον εαυτό της. Αντιπαθεί τους βιαστικούς συμπερασματολόγους. Έχει μία σχέση μίσους και πάθους με το marketing και το hip-hop.