Tο Straight Outta Compton έχει δικαιωματικά τo hype πoυ τoυ αξίζει

straight

Είμαι σίγουρος πως το έχετε δει/ακούσει/διαβάσει σε κάποιο μέσο που ασχολείται με καλλιτεχνικά θέματα. Συνέντευξη μουσικού και ερώτηση περί των επιρροών/στιγμών που λειτούργησαν ως εφαλτήριο ώστε να εκφράσει τις ανησυχίες του μέσω της τέχνης. Η απάντηση συνήθως περιστρέφεται γύρω από το δευτερόλεπτο όπου η τυχαία παρακολούθηση ενός live performance κάποιου icon λειτούργησε σαν ανάφλεξη δημιουργικών οργασμών. “Ήταν 4 τα ξημερώματα και έβλεπα στα κρυφά τσόντα στο δωμάτιο μου όταν μετά από μια τυπική λεσβιακή σκηνή, εμφανίστηκε ο Rocco Siffredi και ανέλαβε δράση. Εκείνο ήταν το σημείο που κατάλαβα τι θέλω να κάνω στη ζωή μου”. Κάπως έτσι λειτούργησε πάνω μου το Straight Outta Compton του F. Gary Gray.

Όχι, δεν με έκανε να θελήσω να ασχοληθώ με το hip hop επαγγελματικά αλλά κατάφερε να τρυπήσει την επιδερμική επαφή που είχα με τους NWA και το τι πρεσβεύουν.

Καταρχάς η ταινία (πέρα από την δεδομένη τεράστια εμπορική της επιτυχία-as we speak) από δημιουργική άποψη, σκίζει. Είναι ένας μικρός θρίαμβος και αυτό δεν εφάπτεται στο γεγονός πως ξεχωρίζει για κάπoια oυάoυ πρωτoτυπία. Ίσα ίσα, χρησιμοποιεί όλα αυτά τα κλισεδιάρικα (αλλά συνάμα αγαπημένα) στοιχεία ενός βιογραφικού μουσικού (και όχι μόνο) δράματος. Σε αυτόν τον τομέα λειτουργούν καταλυτικά οι ηθοποιοί. Διότι εάν το casting είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε τον Chris Rock (τυχαίο παράδειγμα) στον ρόλο του Ice Cube και όχι τον γιο του (διάολε είναι φτυστός), θα μιλάγαμε για γελοίες καρικατούρες με target group το κοινό του Jersey Shore.

Επιστρέφοντας στα των δοκιμασμένων συνταγών, δεν θα ήταν καθόλου πετυχημένες εάν δεν υπήρχε από πίσω το ανάλογο story να τις υποστηρίξει. Εδώ μιλάμε για πραγματικά γεγονότα που σφίζουν από νεανική και δημιουργική καύλα, την ανάγκη για ξέσπασμα μέσω της Τέχνης, πολιτικές προεκτάσεις με ρατσιστικά θέματα που χρειάζονται ώρες ανάλυσης, απολύτως εύστοχα σχόλια πάνω στην αλλοίωση του ανθρώπου εξαιτίας του υλικού πλούτου και το πιο σημαντικό: μην ξεχνάς τις ρίζες σου. Ποτέ. Είναι αυτές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σου, αυτές που σκιαγραφούν το μέλλον σου και ακολουθούν σαν τη σκιά το παρών σου.

nwa

Ο Dr. Dre, o Eazy-E, o Ice Cube μαζί με τους DJ Yella και τον MC Ren ήταν μια παρέα από το Compton της California η οποία έψαχνε μέσω της μουσικής την απόδραση από την πραγματικότητα αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για έκφραση σχετικά με το τι συμβαίνει στις γειτονιές τους. Συμμορίες, θάνατοι, ναρκωτικά, αστυνομική βία, μια κοινωνία στο περιθώριο, ξεχασμένη, πεταμένη στα σκουπίδια με έναν πληθυσμό σε αδιέξοδο, ριγμένo στον κάδο των αχρήστων από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι το δευτερόλεπτο που θα φάει την σφαίρα από κάποιον άγνωστο.

Οι NWA μίλησαν εκ μέρους μιας ολόκληρης γενιάς. Απέκτησαν την φήμη που τους άξιζε και όπως όλες οι προσπάθειες που ξεκινούν να αποδίδουν καρπούς, έτσι κι αυτή, έφτασε στο σημείο μηδέν. Διότι όσο και να μην είσαι σκλάβος του, το χρήμα θα σε εξουσιάζει. Όταν μπει στη μέση ο στυγνός επιχειρηματίας που δεν βλέπει τίποτα άλλο πάνω σου παρά μόνο δολάρια (ένας εκπληκτικός Paul Giamatti), τότε ξέρεις πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Αποχωρήσεις, διασπάσεις, γκρίνια, μίσος, όλα τα συστατικά της καταστροφής. Από τις στιγμές που οι λέξεις “Fuck The Police” κατάφεραν να κάνουν μια ολόκληρη μονάδα της αστυνομίας του Detroit να τους κυνηγήσει, μέχρι τους προσωπικούς δαίμονες που μαστίζουν τους ήρωες, το Straight Outta Compton μόλις τελειώσει, σου έχει αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σε κάνει να σκάψεις και να ψάξεις τα πάντα γι αυτούς τους τύπους και το έργο τους. Γιατί στην τελική, αυτό είναι το ζητούμενο. Να δεις τον θρίαμβο, εκείνη την χαραμάδα που χαράχθηκε στην ιστορία σαν τη στιγμή που μια ολόκληρη (καταδικασμένη) γενιά, βρήκε τους εκφραστές της και έκανε όλο τον κόσμο να γυρίσει το βλέμμα του προς τις γειτονιές του Compton και να ακούσει το ημερολόγιο τους.

Γι’αυτό και μόνο, θα είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.