Το Stranger Things είναι η σειρά που μας έκανε πάλι εφήβους

stranger

Θυμάσαι το γούρλωμα των ματιών σου όταν είδες για πρώτη φορά ταινία του Σπίλμπεργκ; Όταν πήρες βιβλίο του Στίβεν Κινγκ και διάβαζες λαίμαργα τις σελίδες για να δεις τι θα γίνει στη συνέχεια; Όταν έπεσε στα χέρια σου εκείνη η ταινία tρόμου σε VHS/DVD και είχες χεστεί πάνω σου αλλά δεν το είχες παραδεχθεί ποτέ;

Eάν λοιπόν συνεχίζεις και νιώθεις έτσι τώρα που μεγάλωσες, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, θα νιώσεις. Από την άλλη, εάν έχεις γίνει χοντρόπετσος και μουντρούχος ενώ τίποτα δεν σου κάνει εντύπωση πλέον, ετοιμάσου. Το Stranger Things θα σε πάει ένα ταξιδάκι πίσω στο παρελθόν. Μιλάω ταυτόχρονα για την ιστορία αλλά και για τον τρόπο που αντιμετώπιζες μια πραγματικά καλή ιστορία τρόμου/φαντασίας/μυστηρίου.

strange2

Είμαστε στο 1983 και βρισκόμαστε στις Ρειγκανικές Η.Π.Α., συγκεκριμένα στο μικρό Hawkins του Illinois. Εκεί, ένα βράδυ ο μικρός Will Byers εξαφανίζεται μυστηριωδώς καθώς επιστρέφει σπίτι του και η μικρή κοινότητα αναστατώνεται με πρώτη και κυριότερη την μητέρα του (χαλάλι όλες οι μικροκλοπές που έκανε η Winona Ryder, είναι θεά στον ρόλο της), τον τοπικό σερίφη και τους 3 κολλητούς του οποίοι πασχίζουν μάθουν τι συνέβη στον φίλο τους. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε πως κάτι περίεργο “το έσκασε” από μια κοντινή εγκατάσταση του Υπουργείου Ενέργειας (CI – γκούχου γκούχου – Α) ενώ ένα μικρό κοριτσάκι (θα μπορούσε να είναι η κόρη της Ρίπλευ από το Άλιεν 3) εμφανίζεται από το πουθενά στο δάσος της περιοχής.

strange3

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: βγάζω το καπέλο στα αδέρφια Duffer που κατάφεραν να γυρίσουν μια σειρά βασισμένοι στον fanboyσμό τους ο οποίος ξεχειλίζει περήφανα από τα γραφιστικά των τίτλων αρχής, μέσα σε προσεκτικές λεπτομέρειες για την εποχή και προφανώς στη μουσική. Είμαι σίγουρος πως δημιούργησαν μια σειρά που θα ήθελαν να δουν οι ίδιοι εάν ήταν έφηβοι σήμερα.

Μιλάμε για 2016 διάολε, μια εποχή που οι πληροφορίες τρέχουν πιο γρήγορα και από ντοπαρισμένο αθλητή και το γεγονός πως έχεις ένα σεναριακά αψεγάδιαστο δημιούργημα (δεν έχω βρει το παραμικρό ελάττωμα, μα τον Βούδα) που ρέει πανέμορφα, προσεγμένους και ολοκληρωμένους χαρακτήρες που συμπαθείς με το καλημέρα και δένεσαι μαζί τους, μέχρι και τα ειδικά εφέ που δεν βγάζουν φθήνια, είναι ένας γαμημένος άθλος.

strange4

Δείτε τώρα και τα 8 επεισόδια, ξαναδείτε το, κατηχήστε τους φίλους σας, τους συγγενείς, όποιον ξέρετε και δεν ξέρετε. Μέσα σε αυτή τη γαμημένη καθημερινότητα που τρέχουμε, δεν είναι καθόλου άσχημο να αισθανθούμε σκιρτήματα όπως τότε που ήμασταν πιο αθώοι.

Στέλιος Τσουμπανίδης


Συλλέκτης εμπειριών, ρεαλιστής (άρα απαισιόδοξος), έχει κάνει το daydreaming επάγγελμα. Η συμπαντική αλήθεια κρύβεται στις ατάκες του Bill Hicks και στο bacon.