Το Sweet Tooth είναι από τα πιο γαμηστερά comic εκεί έξω

sw1

Σκέψου κάτι ανάμεσα στο Mad Max και το The Road του Cormac McCarthy.

Πριν από δέκα χρόνια, μία ασθένεια σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και μια ανωμαλία που τρομάζει την ανθρωπότητα: οι γυναίκες άρχισαν να γεννούν παιδιά-ζώα. Σχεδόν όλα με νοημοσύνη, αλλά με δυσκολίες στην ομιλία και τη κίνηση. Μερικά από αυτά είχαν πιο ανθρωπόμορφη φύση και λίγα θύμιζαν ολοκληρωτικά λύκους, σκυλιά, γουρούνια…

Κάποιοι πίστεψαν ότι αυτά τα παιδιά ήταν η αρρώστια, άλλοι ότι ήταν η θεραπεία.

sw2

Ο Sweet Tooth είναι ο δεκάχρονος πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ένα αγόρι-ελάφι που φεύγει από το σπίτι του και ξεκινά να εξερευνά τον κόσμο που άφησε πίσω της η αρρώστια. Συναντά φανατικούς στρατηγούς και camps γεμάτα πειραματόζωα, γνωρίζει κι άλλα παιδιά σαν εκείνον, και πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι για να βρει το μέρος που γεννήθηκε. Όσο προχωρούν οι τόμοι, η ιστορία γίνεται όλο και καλύτερη, γεμίζουν τα κενά και πολλαπλασιάζονται οι χαρακτήρες. Στο πρώτο volume, η δουλειά του Lemire θυμίζει έντονα το πρώτο του graphic novel -το πολλές φορές βραβευμένο- Essex County, το οποίο εξερευνά τη σχέση πατέρα και γιου σε ένα θλιβερό και απόμερο τοπίο. Από το δεύτερο τόμο και μετά όμως παίρνει διαφορετική τροπή και γεμίζει ξαφνικά δράση και πόνο, η ιστορία ανοίγεται στην ευρύτερη καταστροφή και παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Το αφηγηματικό στυλ του comic αλλάζει συνεχώς, υιοθετεί τη μορφή ονείρων, ταινίας, ακόμη και εξιστόρησης παραμυθιού. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα αλλάζει και πόσο ενδιαφέρον αυτό το καθιστά. Το σχέδιο το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Lemire και συνάδει τέλεια με την ιστορία, είναι σκοτεινό και μελαγχολικό, όχι τελείως ευδιάκριτο, αλλά στιγμές σοκαριστικό. Όλη η υπόθεση σοκάρει, αλλά με έναν τρόπο που δεν σ’αφήνει να το παρατήσεις, είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες και πιο βίαιες δυσουτοπικές ιστορίες που υπάρχουν εκεί έξω.

Κυκλοφορούν και οι έξι τόμοι (40 τεύχη) από τη Vertigo.

sw3

 

Ελένη Σπανού


Ήμουν η παράξενη κοπέλα που θα πλησίαζε στο βιβλιοπωλείο αγνώστους για να τους προτείνει βιβλία που λατρεύει. Αργότερα το έκανα χόμπυ και το ονόμασα book blogging.