Συνέντευξη: Trevor Hill

trevor

Το βράδυ της Τρίτης (31/1) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CNN διοργάνωσε μία συζήτηση μεταξύ πολιτών και της Nancy Pelosi, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, και ηγείται της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ερώτηση ενός φοιτητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του Trevor Hill. Ο φοιτητής ρώτησε τη Nancy Pelosi, με βάση μετρήσεις που δείχνουν ότι οι millenials (κυρίως ηλικίες 18-29) δε δείχνουν πλέον εμπιστοσύνη στο καπιταλιστικό σύστημα, για το αν οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πιο αριστερά στο κομμάτι της οικονομίας. Η ερώτηση αλλά και η απάντηση της Nancy Pelosi είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες να ασχοληθούν με το γεγονός. Το Mud Times επικοινώνησε με τον Trevor Hill και σας παρουσιάζει τις απόψεις του οι οποίες έχουν ξεκάθαρα ριζοσπαστική χροιά αλλά και ενδιαφέρον.

 

  • Πρώτα από όλα, πως αντέδρασες όταν κέρδισε ο Donald Trump? Ήταν κάτι που περίμενες;

 

 

Είχα σοκαριστεί. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει, αλλά ήταν και μια επιβεβαίωση της σταθερής μου άποψης ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κουραστεί με το status quo. Δυστυχώς, η ‘’αριστερά’’ στη χώρα μας άφησε την ακροδεξιά να σηκώσει το επαναστατικό λάβαρο αποτρέποντας τους πραγματικούς αριστερούς από το να παλέψουν. Είναι τρομακτικό το να τον έχουμε πρόεδρο, αλλά είναι ένα σύμπτωμα του συστήματος μας.

 

2) Τι σημαίνει για εσένα ο σοσιαλισμός;

 

Για μένα, σοσιαλισμός σημαίνει η απουσία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Σοσιαλισμός σημαίνει οι εργάτες να καθορίζουν το μέλλον τους, τα δικαιώματα τους, τους μισθούς και τι παράγει η  κοινωνία. Είναι μια ιδεολογία που μιλά για την ενότητα των ανθρώπων σε αντίθεση με την εκμετάλλευση.

 

3) Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει το Δημοκρατικό Κόμμα για να προσελκύσει τους νέους ψηφοφόρους;

 

Δε νομίζω πως θα το κάνουν ποτέ, αλλά η υιοθέτηση ενός προγράμματος σαν του Bernie Sanders είναι πολύ πιθανό να έφερνε στο κόμμα νέους ανθρώπους. Πράγματα όπως το καθολικό σύστημα υγείας, η σύγκρουση με τη Wall Street, το δωρεάν κολλέγιο κλπ – αυτά ναι, θα προσέλκυαν νέους ψηφοφόρους.

 

4) Ποια η γνώμη σου για τον Bernie Sanders;

 

Ο Bernie Sanders είναι ένας ειλικρινά καλόκαρδος άνθρωπος. Δε νομίζω πως ο συνδυασμός καπιταλισμού και σοσιαλισμού είναι η απάντηση, αλλά γνωρίζω ότι βαθειά μέσα του, μοιράζεται τις ίδιες πεποιθήσεις τις οποίες έχουμε εγώ και η γενιά μου. Αποτέλεσε μία έμπνευση για μένα και για πολλούς άλλους νέους ανθρώπους.

5) Πως θα έπρεπε να αντιδράσουν οι millenialls και γενικότερα οι Αμερικανοί πολίτες στις πολιτικές του Donald Trump;

Ο καθένας πρέπει να αντισταθεί στις πολιτικές του, δίχως να παίζει ρόλο από ποιον πολιτικό χώρο προέρχεται. Ο φασισμός δεν πρέπει να λάβει ούτε ελάχιστο χώρο.

 

6) Ποια η γνώμη σου για τα χρόνια διακυβέρνησης από τον Barack Obama; Υπήρξε πρόοδος στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα;

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προόδευσαν στα κοινωνικά ζητήματα, όμως το καπιταλιστικό σύστημα, και ιδιαίτερα η διαφθορά μέσα σε αυτό, ισχυροποιήθηκαν στα χρόνια του Obama.

 

7) Η συζήτηση σου με τη Nancy Pelosi ξεκάθαρα αποτέλεσε ένα μήνυμα. Πως σκοπεύεις να το εκμεταλλευτείς;

 

Θα συνεχίσω να παλεύω, και μόνος μου και μέσα από πολιτικές οργανώσεις, για μία πραγματικά σοσιαλιστική εναλλακτική για να βοηθήσω νέους ανθρώπους και αριστερούς να ακουστούν. Σκοπεύω να θέσω υποψηφιότητα μετά το κολλέγιο (για κάποια πολιτική θέση), και θα δουλέψω για να κάνω ακριβώς αυτά που μόλις περιέγραψα.

 

8) Τι θα έλεγες στους millenialls που ζουν στην Ευρώπη και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με σένα στις Ηνωμένες Πολιτείες;

 

Θα τους έλεγα ότι πρέπει να συνεχίσουν να ελπίζουν – έχουν κάνει μεγαλύτερη πρόοδο από τους αριστερούς στις ΗΠΑ, και η επανάσταση είναι κοντά. Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο και χρειάζομαστε τους νέους εκεί, πιο πολύ από ποτέ, να είναι γενναίοι και να σταθούν στο ύψος τους για το σοσιαλισμό.

 

9) Τι σημαίνει να είσαι αριστερός;

 

Σημαίνει να αντιστέκεσαι στο ρατσισμό, την εκμετάλλευση και τα σχέδια των ελίτ. Σημαίνει να ενώνεσαι με τους συμπολίτες σου για να δημιουργήσετε μια δίκαιη κοινωνία. Και πάνω από όλα σημαίνει επανάσταση ενάντια σε οποιοδήποτε σύστημα σου αφαιρεί το δικαίωμα να κάνεις τα παραπάνω.

 

10) Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον της κοινωνίας μας; Πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες;

 

Φυσικά και πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα χειρότερα συμβαίνουν όσο πιο κοντά φτάνουμε στην επανάσταση. Ο Μαρξ τα είχε προβλέψει όλα αυτά – οι έμφυτες αντιφάσεις του καπιταλισμού θα φέρουν την πτώση του. Και από αυτό το σημείο, είναι στο χέρι των αριστερών να δημιουργήσουν μια νέα, δίκαιη κοινωνία.

 

 

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.