War Of The Cassette – Μια ιστορία με μεράκι, δύο καπνισμένες κάννες και πολύ rock n roll

poster tape fiction1

Η εισαγωγή

Υποψιάζομαι ότι κάποτε η φράση «…ήταν ένα ήσυχο απόγευμα που σκρόλαρα το timeline μου…» θα αντικαταστήσει το «…μπαίνει ένας τύπος σε ένα μπαρ…» σαν εισαγωγή μιας ωραίας ιστορίας.

Ένα τέτοιο απόγευμα λοιπόν, εμφανίστηκε στην οθόνη μου ένα εξώφυλλο κασέτας, με μια κοπέλα σε πόζα Uma Thurman (μία είναι η πόζα Uma Thurman) και τίτλο “Tape Fiction”. Λίγο παρακάτω βρήκα άλλη μια, με αστέρια και κίτρινα bold γράμματα και τίτλο “Tape Wars”.

Και οι δύο με track listing γεμάτο μερακλήδες έλληνες rock μουσικούς. Όσο ψύχραιμος και να είσαι, τουλάχιστον ένα φρύδι θα σηκώσεις. Και θα βάλεις τα δεδομένα σε μια σειρά, αφού συγκεντρώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τα δεδομένα λοιπόν, είναι τα εξής. Ο Δημήτρης Κότσης (3P Lab) και ο Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels Radio Show) μαζί με τις φωτογραφίες της Χριστίνας Αλώση κάθονται και φτιάχνουν compilations, με εγχώρια rock συγκροτήματα, σε κασέτα, με καλαίσθητο artwork από ταινίες. Ε, τώρα δε θες να μάθεις περισσότερα;

 

Η συνέντευξη

Πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία;

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Ο Χάρης Ζερβός είναι καλός φίλος και τα βράδια (ύποπτο ε;) συνηθίζουμε να έχουμε μακροσκελείς τηλεφωνικές συνομιλίες. Χαβαλές, κουτσομπολιό (γιατί να κρυφτούμε), ανουσιότητα, brainstorming… Όλα παίζουν εκεί. Η συζήτηση πρέπει να άνοιξε με τον Χάρη να μου λέει “Θέλω να κάνω ένα compilation tape με σχήματα που έχουν περάσει από την εκπομπή” κι εμένα να του λέω “OK, πάμε”. Δεν νομίζω πως ήταν πιο περίπλοκο από αυτό. Σαν να με ρωτάς πώς ξεκίνησε το τάδε τραγούδι που γράψαμε με την μπάντα μου και να σου απαντάω “Ούτε που θυμάμαι, πάνω στο τζαμάρισμα βγήκε.”

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Όπως καταλάβατε το δικό μας τζαμάρισμα είναι το τηλεφωνικό…brain storming μη πάει το μυαλό σας αλλού!!! Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα, με τον Κυριάκο είχαμε αρκετές ιδέες για συλλογές βγαλμένες μέσα απο τα live sessions που κάνουμε στην εκπομπή να κάνουμε dvd με οπτικοακουστικό υλικό απο τα live sessions , να κάνουμε ένα cd απο τα  acoustic sessions, είπαμε μέχρι και να βγάλουμε ένα compilation από μπάντες που είχαν περάσει απο την εκπομπή σε USB stick σε σχήμα κασέτας…Τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα tape compilation και εκεί είναι το σημείο που μπαίνει στην εξίσωση ο Δημήτρης, ο οποίος είναι καλός φίλος και στηρίζει την σκηνή. Ένα βράδυ του το πέταξα σαν ιδέα και δέχτηκε με την μία, εξάλλου θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί.

4

Ποιο πιστεύεις είναι το νόημα ύπαρξης ενός οποιουδήποτε compilation;

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Η βάση όλης της ίδέας είναι να αφήσουμε κάτι σαν εκπομπή, να προσφέρουμε και εμέις κάτι χειροπιαστό στην σκηνή και να αποτελέσει αργότερα μία απόδειξη – κίνητρο για τις επόμενες γενιές. Είμαστε χαρούμενοι που μοιραζόμαστε αυτή την προσπάθεια με τον Δημήτρη και την 3p Lab και αρκετά τυχεροί που το εργοστάσιο που συνεργαζόμαστε κάνει κατακπληκτική δουλειά. Αυτό φαίνεται και απο την ανταπόκριση του κόσμου, η κασέτα έχει ταξιδέψει σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο, Αμερική και Αγγλία και τους ευχαριστούμε όλους.

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Τα πράγματα έχουν το νόημα που εμείς τους δίνουμε. Όπως οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, πρακτικής ή όχι αξίας, έτσι κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου ομορφύνει τη ζωή. Για εμάς έχει σίγουρα νόημα και φαίνεται πως έχει και για τους ανθρώπους που εξαφάνισαν το στοκ της πρώτης συλλογής και αυτούς που έχουν ήδη εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δεύτερη. Αν με ρωτάς, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ωραία αισθητική, έχει ωραίες μπάντες, έχει κι αυτό το ιντριγκαδόρικο κινηματογραφικό concept… Αν έχεις κι ένα κασετόφωνο να την αναπαράγεις και δεν την αφήσεις στο ράφι σαν μουσειακό είδος έχει και μια αξία παραπάνω! Τέλος, το εργοστάσιο που συνεργαζόμαστε κάνει εκπληκτική δουλειά σε αυτές τις παραγωγές. Πραγματικό state of the art σε όλα τα επίπεδα.

14

Ελληνικά rock σχήματα. Πως καταλήξατε σε αυτές τις επιλογές; Είστε fans; Θέλετε να στηρίξετε τη σκηνή; Επιλέξατε απλά μερικά αγαπημένα σας τραγούδια; Όλα μαζί; Τίποτα από αυτά;

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Είμαι fan, παίζω σε metal συγκρότημα και εγώ, διοργανώνω συναυλίες με σχήματα της σκηνής, βοηθάω πολλά από αυτά να κάνουν “πράγματα” για τη μουσική και τη φάση τους και στο ίδιο περίπου μοτίβο κινείται και ο Χάρης που προωθεί πολλά από αυτά μέσα από την εκπομπή του. Θα βρεις αγαπημένα μας συγκροτήματα και αγαπημένα μας τραγούδια, αλλά θα βρεις και μία υποβόσκουσα εμπορική νοοτροπία στο όλο πράγμα που θέλει κάποιες newcoming μπάντες να συνυπάρχουν με κάποιες πιο αναγνωρισμένες, ώστε οι πρώτες να μπορέσουν να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): H φιλοσοφία που ακολουθούμε είναι παρόμοια με την φιλοσοφία που ακολουθούμε για την επιλογή του  line up των επετειακών πάρτυ. Πρώτον θα πρέπει να έχουν περάσει απο την εκπομπή και δεύτερον θέλουμε να μπλέκουμε τους έμπειρους  με τους νέους αυτή η συνύπραξη είναι που το απογειώνει. Φυσικά τα κομμάτια μας αρέσουν, έιμαστε fans και δεν βάζουμε περιορισμούς, αφήνουμε τις μπάντες να επιλέξουν εκείνες ποιό κομμάτι θα μπεί στο tape compilation.

12

Κασέτα. Εδώ είμαστε. Γιατί κασέτα; Αγαπάς το format; Είναι θέμα  αναμνήσεων; Προσπαθείς να προλάβεις το επόμενο cult revival;

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Οι επιλογές που συζητούσαμε με τον Κυριάκο ήταν πολυ ξεκάθαρες ή mp3 σε USB stick ή κασέτα ή βινύλιο, το θέμα cd δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει πλέον τον κόσμο ούτε και εμάς εκτός απο την χρήση ως σουβέρ. Οι λόγοι που καταλήξαμε στην κασέτα ήταν δύο: 1) Οικονομικώς ήταν πιο εφικτό το project με την μορφή της κασέτας και 2) Υπάρχουν περισσότερες αναμνήσεις  με αυτού του τύπου το format. Προσωπικά έτσι ξεκίνησα το 1995 να κάνω μίξεις και να γράφω μιξαρισμένα προγράμματα σε κασετές…σε διπλό κασετόφωνο με cd player, τεχνολογία αιχμής!!! Όπως και αργότερα το 2001 οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές μου είναι γραμμένες σε κασέτες…πολλές κασέτες!!! Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί σύν το ότι υπάρχει επιστροφή στα παλιά μέσα αναπαραγωγής έχουμε το perfect deal!!!

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Η επιστροφή στα παλιότερα μέσα, το cult revival, το μεταμοντέρνο, είναι πράγματα που όντως συμβαίνουν αυτόν τον καιρό. Εγώ προσωπικά δεν μεγάλωσα με κασέτες (αλλά με το αναθεματισμένο σουβεράκι / CD στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου), αλλά τις πρόλαβα. Μέχρι την Α’ λυκείου αν δεν κάνω λάθος. Είχα κι εγώ αυτόν τον “ξάδερφο” που μου έγραψε την τάδε και την κείθε μπάντα σε αυτές. Έγραφα κι εγώ κασέτες με μπαλάντες στα κοριτσάκια που πολιορκούσα. Είχα πάντα μαζί μου το walkman μου όταν πήγαινα εκδρομή με τους γονείς μου στην εξοχή και με νευρίαζε όταν το τραγούδι που γούσταρα πολύ είχε αρχίσει να γίνεται “παπαρδέλα” από την πολλή αναπαραγωγή. Θυμάμαι κάποτε σε ένα φιλικό σπίτι που ήμουν με τους γονείς μου, βρήκα μια χύμα κασέτα που ανήκε στο “παιδί” της άλλης οικογένειας, που εκείνο το βράδυ έλειπε. Την έβαλα στο walkman μου και ήταν το “… And Justice for All”. Μέχρι τότε είχα ακούσει μόνο το “Black Album” και όπως καταλαβαίνεις έπαθα μουνόπλακα. Κάπου εκεί ξεκίνησε και το ενδιαφέρον μου για το thrash metal. Α, επίσης σε κάποια φάση που είχα στο πατρικό μου ένα διπλό κασετόφωνο, θυμάμαι ηχογραφούσα τις δικές μου ραδιοφωνικές εκπομπές! Βέβαια τίποτα τέτοιο δεν συνεχίστηκε στη συνέχεια, σε αντίθεση με τον Χάρη, που έγινε όντως ραδιοφωνικός παραγωγός. Χαχαχα!

2

Pulp Fiction και Star Wars. Είναι οι προφανείς επιλογές από έναν σινεφίλ, σου δίνει περιθώριο πειραματισμού, ποια άλλη θα μπορούσε να είναι στο επόμενο compilation; Μπορώ να ελπίζω σε Indiana Jones;

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Είναι προφανείς, τετριμένες, στερεοτυπικές του κερατά και γουστάρουμε κάργα. Δεν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα ούτε εδώ βέβαια. Το τελευταίο επεισόδιο του Star Wars ήταν προ των πυλών της κυκλοφορίας του και απλά για χαβαλέ σκαρώσαμε το σχετικό artwork. Είμαστε και fans της ταινίας εν τω μεταξύ, οπότε έκατσε μια χαρά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Για το επόμενο compilation –που είναι ήδη στα σκαριά- υπάρχουν πολλές ιδέες μιας που ειδικευόμαστε στα λογοπαίγνια! Χαχαχα! Κάποια στιγμή έπεσε και πρόταση για το “Tape of Thrones”.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Κατά την διάρκεια του brain storming αναπόφευκτα πετάς λέξεις από ταινίες, από ατάκες που έχουν ειπωθεί, δεν γίνεται να σου έρθει ξαφνικά η one million dollar idea. Οπότε πατήσαμε πάνω σε ήδη πετυχημένα κινηματογραφικά concepts που τα γουστάρουμε και θα είχε και χαβαλέ η διαδικασία της δημιουργίας τους όσο αφορά το artwork. Το επόμενο και τελευταίο της τριλογίας το Chapter III, το οποίο θα βγει μάλλον Χριστούγεννα του 2016, συζητάμε να είναι ένα απο τα 2 concepts ή Tape οf Thrones (Game of Thrones) ή Τape Club (Fight Club), θα δείξει όμως…

5

16 συμμετέχοντες μέχρι τώρα. Θέλω την πρώτη σας σκέψη για τον κάθε έναν από αυτούς, σε μια πρόταση.

 

 

Nightstalker

 

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Τεράστιοι, ταπεινότατοι, γνήσιοι, αληταράδες. Ετοίμασαν το έδαφος, το όργωσαν για τα καλά και άφησαν τους νέους να φάνε τους καρπούς. Δεν θα πεθάνουν ποτέ.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Άνοιγαν δρόμο για χρόνια και τώρα βρίσκονται πολύ ψηλά εκεί που τους αξίζει….είναι αδέλφια και ετοιμάζουν δισκάρα!!!

 

Black Hat Bones

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):  Rock’n’roll μέχρι αηδίας. Παλαβοί τύποι, δεν βγάζεις άκρη αλλά παιδαράδες. Από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της σκηνής εν τω μεταξύ ο Μπάμπης.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Τους παρακολουθώ απο τα πρώτα τους βήματα, μου αρέσουν πάρα πολύ και χαίρομαι που η εκπομπή κόλησε στον Μπάμπη για την σκηνική του παρουσία,

την ατάκα «ninja kicks». Ειναι δυναμίτες!!!

 

Solarmonkeys

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Ένας κι ένας. Τους έφτιαξε ο θεός και έσπασε το καλούπι μετά. Αληθινά παιδιά, ωραίοι μουσικοί, ξέρουν να εκτιμούν το απλό.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Γαμώ τα άτομα και αυτό: «Hey don’t bother life is a mother fucker, who’s gone try to take your kicks away».

 

Sun, Rain in Life

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Στον κόσμο τους κι αυτοί. Χαχαχα! Τους θεωρώ “συγγενείς” των Solarmonkeys από πολλές απόψεις. Το ντεμπούτο τους “96/4” έχει πολλά να πει.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Είναι απλό, κάθεσαι ακούς και….μεταφέρεσαι στην grunge σκηνή των 90’s.

 

Mother of Millions

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   New found power. Ο νέος δίσκος θα σας ανατινάξει τα μυαλά. Τίποτα άλλο.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Το έχω δηλώσει και on air «Μόνο Mother of Millions»…είμαστε σε αναμονή του νέου τους album.

 

we.own.the.sky

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Πολύ αφοσιωμένοι, από τα καλύτερα instrumental σχήματα που μπορείς να ακούσεις στην Ελλάδα. Τους ανήκει ο ουρανός αδιαμφισβήτητα.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Εντυπωσιακοί με ωραίες συνθέσεις και ερωτικοί σίγουρα. Έχουν να δώσουν πολλά ακόμα!!!

 

Hedvika

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Υπέρμετρα σάπιοι, υπέρμετρα μαύροι, εξαιρετικά παιδιά, φοβερή ενέργεια στη σκηνή, γαμάνε.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels):  Σκοτεινοί, δυνατοί, δεμένοι είναι καύλα!!!

 

Sadhus

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Κρατάνε τη σημαία του sludge ψηλά. Πολύ ψηλά.

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Έιναι  ο λόγος που ακόμα υπάρχει sludge στην Ελλάδα, είναι όμορφα σάπιοι!!!

 

1000 Mods

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα, έχουν μεγάλη πορεία και τους αξίζει κάθε επιτύχια!!!

Δημήτρης Κότσης (3p Lab):   Και αυτοί ακραία αφοσιωμένοι, όχι μόνο σε αυτό που κάνουν αλλά και στον τρόπο με τον οποίον το κάνουν. Αυτό τους καταξίωσε και αυτό τους ανεβάζει όλο και ψηλότερα. Αξίζουν τα πάντα.

 

Hidden in the Basement

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Εδω υπάρχει έρωτας, είναι απο τις αγαπημένες μπάντες της εκπομπής, δεν έχω λόγια απλά ακούστε τους, θα σας αποζημιώσουν.

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Δεν τους ήξερα, τους “γνώρισα” στο πάρτυ για τα 4 χρόνια του 2 Smoking Barrels Radio Show. Φοβερή ενέργεια στη σκηνή, θέλω να τους ψάξω περισσότερο.

 

Void Droid

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Είναι πολύ δυνατή μπάντα πολύ καλά παιδιά και πολυ δυνατοί on stage!!! To καινούργιο (παλιό) album γαμάει!!!

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Μινάρες. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Α, και το “Terrestrial” γαμάει.

 

Breath After Coma

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Γνωρίζω τα παιδιά απο προηγούμενες μπάντες που είχαν νομίζω οτι αυτο το σχήμα είναι αυτό που ήθελαν, τους γεμίζει περνάνε καλά on stage και το μεταφέρουν και στο κοινό είναι δύσκολη πίστα αυτό.

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Και αυτοί θα πάνε πολύ μπροστά. Είναι ψυχάρες, είναι ταλαντούχοι, έχουν ενέργεια και αυτό που παίζουν είναι για να ακούγεται σε στάδια. Μακάρι η σκηνή να τους “χωρέσει”.

 

Need

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Είναι όλοι τους πολύ καλοί μουσικοί  και έχουν και ένα frontman που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει σκηνική παρουσία!!!

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Ξέρουν τι είναι prog, ξέρουν να το παίζουν, ψυχάκηδες, παικταράδες και επίσης ετοιμάζουν δίσκο που σκίζει.

 

Afformance

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Είναι θα έλεγα κάτι σαν επιστήμονες, είναι σίγουρα χαζεμένα τα παιδιά αλλά παίζουν μουσικάρες, είναι να τους χαζεύεις.

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Εντελώς βλαμένοι. Διασκευάζουν τα ίδια τους τα τραγούδια. Δεν ξέρεις τι να περιμένεις από αυτούς. Μερακλήδες στο φυσικό μέσον και φρικαρισμένοι με τα άπειρα πεταλάκια τους. Μπαντάρα.

 

The Road Miles

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Μπράβο Αφροδίτη, αυτό!!! Οι υπόλοιποι είναι για εφέ…φυσικά κάνω πλάκα και περιμένω απο τα παιδιά το μεγάλο τους μπαμ, το ‘χουν 100%!!!

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Ανερχόμενοι, ταλαντούχοι, μαγευτικά ατμοσφαιρικοί. Πιστεύω ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από δαύτους.

 

Cyanna Mercury

Χάρης Ζερβός (2 Smoking Barrels): Είναι αγαπημένοι, είναι πολύ σοβαροί και είναι απο τις μπάντες που μπορείς να ακούς ένα κομμάτι τους (το ίδιο) απο το πρωί μέχρι το βράδυ και την επόμενη μέρα άλλο….ναι το έχω κάνει, πειράζει;

Δημήτρης Κότσης (3p Lab): Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πως να το κάνουν. Αντλούν επιρροές από τα πάντα και μπορούν να γράψουν κάποια από τα εμβληματικότερα refrains που θα ακούσεις στο είδος τους.

 

 

 

 

Γιάννης Καψάσκης


Δισκοπώλης, θεωρητικός, με πάθος για τη σημειολογία, το σουηδικό metal και το ρολό κοτόπουλο