Wikileaks: Οικονομικοί δολοφόνοι και αυτογκόλ

tomsen

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει συνηθίσει σε διαρροές επιπέδου Wikileaks που είναι ικανές να προκαλέσουν ισχυρούς πολιτικούς κραδασμούς. Επομένως, οι διαρροές που αφορούν τη συνομιλία του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο να γίνει πλήρως κατανοητό το βάρος αυτών που ειπώθηκαν.

Περιληπτικά, Τόμσεν και Βελκουλέσκου συμφωνούν στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς δεν είναι βιώσιμο, με σκοπό την επιβολή σκληρότερων μέτρων μέσα στο μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλη. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η ΕΕ δύσκολα θα έρθει σε συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος καθώς η Ελλάδα δεν κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία, τη στιγμή μάλιστα που το μέλλον της ΕΕ είναι αβέβαιο καθώς αναμένεται και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ένωση. Επομένως, για να γίνει απαραίτητη η επιβολή των σκληρότερων μέτρων είναι ανάγκη η Ελλάδα να απειληθεί με πιστωτικό γεγονός, κάτι το οποίο θα συμβεί μόνο αν καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όλα αυτά τα στοιχεία έγιναν γνωστά από δημοσίευση του Wikileaks. Είναι πολύ σημαντικά και φύσικα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στο κομμάτι του πως θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο και πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίσει πλέον το IMF.

Όμως, αυτά τα στοιχεία είναι ταυτόχρονα και επιχειρήματα. Αρχικά, φαίνεται ξεκάθαρα πως γραφειοκράτες-οικονομικοί δολοφόνοι εκβιάζουν με σκοπό την επίτευξη των στόχων τους. Ο Τόμσεν ήθελε να οδηγήσει μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας απλά για να επιβάλλει τα μέτρα του IMF. Τα οποία είναι σκληρά και έρχονται να συνδεθούν με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων 6 χρόνων. Φυσικά και δε χρειάζοντουσαν αυτές οι διαρροές για να αντιληφθεί κανείς το ποιοι είναι πραγματικά αυτοί οι γραφειοκράτες όμως είναι άλλη μία επιβεβαίωση. Μεταξύ των άλλων, γίνεται ξεκάθαρο το ποιοι είναι υπέρ του IMF, εντός των συνόρων. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός του περιεχομένου των αποκαλύψεων. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ήθελε να μάθει ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαρροή ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανακαλύπτει (!) εξωτερικούς εχθρούς. Κανένα όμως σχόλιο για την ουσία της συζήτησης η οποία δείχνει πως δύο πολύ σημαντικά στελέχη ενώ μη κυβερνητικού φορέα σχεδίαζαν την πτώχευση μιας εθνικής οικονομίας.

Μια πράξη η οποία είναι η έννοια της οικονομικής δολοφονίας.

Από την άλλη, το IMF δε βοηθά τους ευρωπαίους συνεργάτες του. Πολύ απλά γιατί παραδέχεται αυτό για το οποίο επιμένουν χιλιάδες φωνές ανα τον κόσμο από την έναρξη των προγραμμάτων λιτότητας. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πλέον το παραδέχονται οι πάντες. Γιατί δεν έρχεται μόνο από τα χείλη αυτών που αντιτάσσονται στη λιτότητα αλλά από αυτών που εφαρμόζουν τη λιτότητα. Επομένως ήταν ένα τεράστιο αυτογκολ.

Άρα, δύο είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη συνομιλία. Πρώτα απ’όλα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, μια αλήθεια που είναι ανάγκη να ριζώσει στη συνείδηση του κάθε έλληνα πολίτη. Επίσης είναι σαφές πλέον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την παρουσία ενός τεχνοκρατικού οργανισμού ο οποίος συνωμοτεί υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας. Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πλέον πως η αποκαλούμενη τρόικα, πέρυσι τέτοιο καιρό, δεν ερχόταν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση πολύ απλά για να την εξαντλήσει και να τη φτάσει ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Αυτό δεν είναι κάποιο υποκειμενικό συμπέρασμα, είναι αλήθεια και έρχεται μέσα από επίσημα χείλη.

Η ιστορία του IMF είναι γνωστή, καλό είναι τίθεται στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου για περαιτέρω κατανόηση.

Parker George


Wannabe δημοσιογράφος, με επαναστατικές ρίζες σφυρηλατημένες στην Αβάνα. Ξεχασμένος σε μια γωνιά του ευρωπαϊκού νότου.