Όταν οι γυναίκες κατέβηκαν στο δρόμο – και τον γέμισαν (photos)

march

Ξεκίνησε με ένα event στο facebook που δημιούργησε μια γυναίκα από τη Χαβάη. Από εκεί, φτάσαμε στην καμπάνια  Women’s March που ξεκίνησε κάπως έτσι και ενισχύθηκε μέσα από τα social media και την συνολική αντιπάθεια των μέσων ενημέρωσης απέναντι στον καινούριο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως και να το δει κανείς, ακόμη και αν το ερμηνεύσει καχύποπτα ως αποτέλεσμα υποκινούμενο από την κουλτούρα των ιντερνετικών trends και τα celebrity αρώματα που κατευθύνουν το lifestyle της mobile generation, it’s bigger than that, δεν γίνεται να μην δει τί έγινε μόλις στην πλήρη του διάσταση.

Στις 21 Ιανουαρίου, την επόμενη της ορκωμοσίας του Trump, με πρώτο σημείο αναφοράς την Washington, οι γυναίκες κατέβηκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες. Παράλληλα με την Washington, αντίστοιχες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστόνη, Oakland, San Francisco etc) ενώ εκτός Αμερικής σημειώθηκαν μαζικές πορείες στο Λονδίνο, το Sydney, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Nairobi, το Tokyo, την πόλη του Mexico, το Tel Aviv, τη Μόσχα, την Cape Town ακόμη και την Ανταρκτική. Δεν έλειψε η πορεία και στην Αθήνα όπως είδα (φωτογραφίες παρακάτω).  Οι συμμετέχοντες εκτιμάται ότι ξεπέσαν τα 3,3 εκατομμύρια τοποθετώντας την στη λίστα με τις μαζικότερες πολιτικές διαμαρτυρίες στην Αμερικανική ιστορία.

Washington
Washington

Οι λόγοι που οδήγησαν στους δρόμους είναι δεκάδες και οι σκοποί κοινοί.

– Ο Trump, φερέφωνο των Ρεπουμπλικάνων και των μεγάλων συμφερόντων δεν έχασε μέρα. Ως νέος POTUS επιδιώκει να διώξει κλοτσηδόν το Obamacare και άρχισε ήδη να κινείται κατά του Affordable Care Act. Προφανώς ως τώρα δεν πιστεύαμε αφελώς ότι επρόκειτο για το ιδανικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λειτουργεί καθολικά, πολλών η γλώσσα άλλωστε έχει μαλλιάσει για την υιοθεσία του καναδικού μοντέλου, αλλά έχουμε φύγει χιλιόμετρα από μια τέτοια κουβέντα . Ο μεγαλοπιασμένος χιλμπίλι επιχειρηματίας  είναι πανέτοιμος να ρίξει στη φωτιά εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Οι πιθανότητες δε προς αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος  με ένα άλλο που να δουλεύει με άξονα την πρόνοια και την περίθαλψη τους είναι όσες υπάρχουν για να κόψει το solarium. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, χτυπάνε καμπανάκια κινδύνου για το κομμάτι εκείνο του προυπολογισμού που παρέχεται σε γυναικολογικές κλινικές και διασφάλίζε κεκτημένα που πρωτοσφραγίστηκαν την εποχή της απόφασης Roe vs Wade (1973) και τη λειτουργία της Planned Parenhood. Το pro-life – το κακώς διατυπωμένο anti-choice δηλαδή- έρχεται εκνευριστικά κοντά και εθελοτυφλεί απέναντι στην πληθώρα γυναικών που -όχι και τόσο παλιά- κατέφευγαν στο Μεξικό για αμφιβόλου αξιοπιστίας επεμβάσεις που έθεταν τη ζωή τους σε περιττό κίνδυνο. (Δεν μας νοιάζει όμως που έτσι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εκτρώσεις που τόσο καταδικάζουμε, άρα δημόσια υποστηρίζουμε έναν φαύλο κύκλο παράνοιας και ηλίθιας επιχειρηματολογίας  που μόνο τους κολλημένους εκλογείς μας πείθουν. Τα λεφτά είναι πολλά και δεν ψηνόμαστε καθόλου να εγκρίνουμε κονδύλια τέτοιας φύσης.)

(***Στις 23 Ιανουαρίου, ούτε δύο μέρες μετά από την παγκόσμια κινητοποίηση ο Τραμπ απάντησε με την υπογραφή και επαναφορά της Mexico City Policy (global gag rule = νόμος φίμωτρο) η οποία τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ από τον Ronald Reagan το 1984, και απαγορεύει την κρατική χρηματοδότηση προς όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού εφόσον συμβουλεύουν, ενημερώνουν ή προσφέρουν την επιλογή της άμβλωσης - ακόμη και αν η χρηματοδότηση που λαμβάνουν δεν χρησιμοποιείται για τις αμβλώσεις αυτές καθαυτές.)

London
London

– Οι γυναίκες  θέλησαν επίσης να εδραιώσουν ένα κοινό πρόσωπο στήριξης και ενότητας. Θέλησαν να δείξουν και να νιώσουν ότι ο φεμινισμός καλύπτει και όλες τις μειονότητες στις οποίες ανήκουν βάση του χρώματος στο δέρμα τους, τη θρησκεία τους, τη σεξουαλικότητα τους, τα εισοδήματα ή την ηλικία και αυτό διότι ακούστηκαν πολλές φωνές  που έκαναν λόγο για τον λεγόμενο λευκό φεμινισμό. “White feminism is a pejorative term for a form of feminism which focuses on the struggles of white women while failing to recognise that women of colour and women lacking other privileges often face significantly different forms of oppression. It is in opposition to intersectionality and black feminism.”

– Θέλησαν να καταδικάσουν την ξενοφοβία που κηρύττει ο Trump, να αντισταθούν τη νορμαλοποίηση του ρατσιμού και του σεξισμού. Θέλησαν να καταδείξουν ανησυχίες που αφορούν άλλη μία ενδεχόμενη αλλαγή στην χρηματοδότηση της “Violence Against Women Act” που στηρίζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. “A lot more women are going to get killed if [Trump] doesn’t fund this” δήλωσε μία διαδηλώτρια στο Al Jazeera.

– Υπάρχει μία συνολική ανάγκη να προωθηθούν στην κοινωνία τα δικαιώματα των γυναικών, να θιγούν τα θέματα της κουλτούρας του βιασμού  αλλά και της ισλαμοφοβίας, του μεταναστατευτικού, της οικονομικής κρίσης –> λιτότητας, της αίσθησης αδυναμίας απέναντι στην πλουτοκρατία, τα θέματα της lgbtq κοινότητας, των πάσης φύσεως διακρίσεων που έχουν στόχο την καταστροφή των κοινωνικών δομών, την καλλιέργεια του φόβου, την απομόνωση, την απομάκρυνση από τα κοινά και μέσο την ημιμάθεια, την έλλειψη ενημέρωσης, την παρεμβατικότητα, την οικονομική εξαθλίωση και το μίσος.

Καμία κυβέρνηση δεν είναι αγγελικά πλασμένη και γι’αυτό διαφωνώ με την υπερτίμηση και την εξιδανίκευση ηγετών όπως ίσως σε περιπτώσεις συμβαίνει με το παράδειγμα Obama. (Φυσιολογικά, σε αντιδιαστολή με τον Trump που κλοτσάει αταίριαστα την εικόνα μιας προοδεύουσας σύγχρονης κοινωνίας, τον στέλνει να βάλει το φωτοστέφανο του στην πρίζα.) Για τον ίδιο λόγο διαφωνώ με τον προσωποπαγή χαρακτήρα που μπορεί να αποκτήσει το σώμα της διοίκησης ή ένα κόμμα. Κάποιες φορές όμως είναι αυτό ακριβώς που θα ταρακουνήσει τον κόσμο να δει πως σήμερα περισσότερο από πριν έχει απέναντι του μια κυβέρνηση που όχι μόνο θα ενισχύσει απροκάλυπτα ένα ολιγαρχικό καθεστώς οικονομίας  αλλά δεν θα δειλιάσει να καταστρέψει θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας βαθμιαία το λαό της όπως αντιμετωπίζει τα φέουδα της στον τρίτο κόσμο.

Αυτό που έγινε στις 21 Ιανουαρίου είχε το εξής θετική συνέπεια: οι συμμετέχουσες -μα και συμμετέχοντες- αισθάνθηκαν επιτέλους σε παγκόσμια κλίμακα την ομοψυχία και το απαραίτητο της οργάνωσης, στοιχεία που συνθέτουν τη συνταγή του κινήματος. Ας ελπίσουμε στη γέννεση σταθερών βάσεων, τη συνέχιση και γιγάντωση του, ειδικά τώρα που με την επαναφορά της Mexico City Policy (1984), ήρθαμε πιο κοντά σε ένα καινούριο 1984.

Girls just wanna have fun -damental human rights.

Everyone just wanna have fun- damental human rights.

Αναδημοσιεύεται από το Wicked Vibes bring the Joy.

Washington
Washington
Athens
Athens
Athens
Athens
Antarctica!
Antarctica!

womens-march-sign-9

timetravel

comi

 

pl fun planned ww silky woman